Του Νέστορα Βασιλείου
Στον αντίχτυπο της ουκρανικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία και δη στον τομέα των υπηρεσιών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Πιερής Μάρκου, σε συνέντευξή του στο ένθετο Economy Today στο «Μεσημέρι και Κάτι».
Επισήμανε ότι «η χώρα μας ως μικρή οικονομία η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ξένες επενδύσεις και στις υπηρεσίες είναι ευάλωτη στις διεθνής εξελίξεις είτε αυτές είναι θετικές, είτε είναι αρνητικές».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΛΚ «στην προκειμένη περίπτωση αναμένεται ότι οι εξελίξεις θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις κυρίως στις σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με τη Ρωσία και την Ουκρανία όσον αφορά στις υπηρεσίες».
Ο κ. Μάρκου προσθέτει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μοντέλο μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Άρα όταν αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να διεξάγουν εργασίες, είτε στη Ρωσία, είτε στην Ουκρανία αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και ο τομέας των υπηρεσιών».
Οι κυρώσεις
Από την Τετάρτη η Ε.Ε. έχει κατονομάσει τις επτά ρωσικές τράπεζες, που αποκόπτονται από το Swift, ενώ έχει προσδιορίσει και σειρά άλλων κυρώσεων σε Ρώσους μεγιστάνες και εταιρείες .
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ, «όσο ξεκαθαρίζουν αυτές οι πρωτοφανείς κυρώσεις και μπορούν να περιοριστούν σε συγκεκριμένες τράπεζες και επενδυτές ή συγκεκριμένες ρωσικές εταιρείες, τόσο εξυπηρετεί και εμάς για να καθοδηγήσουμε τα μέλη μας, ποιους μπορούν να εξυπηρετούν, τι τύπου υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν σ’ αυτές τις εταιρείες και ποιες εταιρείες επηρεάζονται».
Η ταχύτητα αλλαγής των δεδομένων θέτει άπαντες σε εγρήγορση «είναι καθημερινές οι εξελίξεις και είναι καθημερινά που και εμείς παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε πρώτα ότι τα μέλη μας τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάση των κυρώσεων έτσι ώστε να μην παραβιάζουν τις κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα όμως να μην επηρεάζουν κι εκείνους του πελάτες που ενδεχομένως να μην είναι κάτω από τις κυρώσεις» σημειώνει ο κ. Μάρκου.
Θεωρεί σημαντικό να δοθούν κάποιες χαλαρώσεις στις άδειες εργασίας «ώστε να μπορούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Κύπρο και έχουν προσωπικό στην Ουκρανία ή στη Ρωσία, που μπορεί να μεταφερθεί εδώ στην Κύπρο με πιο χαλαρές διαδικασίες για έκδοση άδεια εργασίας».
Φορολογική μεταρρύθμιση και εταιρικός φόρος
Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ στρέφει το βλέμμα και στην υπό εκκόλαψη φορολογική μεταρρύθμιση.
«Δεν είναι σήμερα καιρός να συζητάμε για αυξήσεις εταιρικού φόρου εκεί που θέλουμε να συνεχίσουμε να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις ενόψει και αυτών των δυσκολιών που σήμερα αντιμετωπίζει γενικά η οικονομία και ειδικά η περιοχή στην οποία και η Κύπρος έχει κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις» δηλώνει ο Πιερής Μάρκου.
Διατυπώνει παράλληλα την πάγια θέση του ΣΕΛΚ ότι μια φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των φορολογιών.
«Μια φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη που πάει η Κύπρος, που πάει η οικονομία, ποια είναι τα πλάνα της Κύπρου, ποιους τομείς θέλουμε να αναπτύξουμε και να ληφθούν όλα υπόψη».
Σύμφωνα με τον Πιερή Μάρκου, πρέπει «να ληφθεί υπόψη η πράσινη φορολογία, να δούμε τι έσοδα θα υπάρξουν από εκεί, ποια άλλα κίνητρα μπορεί να δώσουμε έτσι ώστε όχι μόνο να προσελκύσουμε και να συνεχίσουμε να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χάσουμε κι αυτές που είναι εδώ».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ θεωρεί σημαντική την συλλογική συνεννόηση.
«Να συζητήσουμε όλες τις ανάγκες μας και με τις εξελίξεις τώρα στην Ουκρανία και στη Ρωσία αντιλαμβάνεστε μπαίνει ακόμη ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη προτού πάρουμε οποιεσδήποτε τελικές αποφάσεις», δηλώνει ο κ. Μάρκου.
Ολόκληρη η συνέντευξη