O Μoody’s ανοίγει σήμερα τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2021

Αναμένεται σήμερα η έκθεση αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η πρώτη αξιολόγηση του έτους για την κυπριακή οικονομία από τον διεθνή οίκο Moody’s.

H αξιολόγηση από τον Moody’s έχει διπλό ενδιαφέρον. Αφενός επειδή είναι ο μόνος οίκος που κατατάσσει το κυπριακό αξιόχρεο στην κατηγορία Ba2, δηλαδή δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία. Αφετέρου επειδή η τελευταία άμεση αξιολόγηση του εν λόγω οίκου, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019. Από την τελευταία αυτή αξιολόγηση μέχρι σήμερα, ο Moody’s αναφερόταν στην κυπριακή οικονομία μέσα από ευρύτερου ενδιαφέροντος αξιολογήσεις, όπως αυτής στις 12 Ιανουαρίου με αντικείμενο τις «Αρνητικές προοπτικές του 2021 που οφείλονται σε σημαντική οικονομική και δημοσιονομική αβεβαιότητα» και αφορούσαν το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Στην εν λόγω έκθεση, ο αμερικανικός οίκος επεσήμανε ότι η Κύπρος, μαζί με άλλες  χώρες, είναι «Ευάλωτη σε μια παρατεταμένη μείωση των τουριστικών αφίξεων». Αναφορά γίνεται και για τους πιστωτικούς κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένες οικονομίες όπως η Κυπριακή, ένεκα «της έκθεσής τους στην κρίση και αυτό σε συνδυασμό με τον περιορισμένο τους δημοσιονομικό χώρο».

Ωστόσο παρά τις αναφορές που έγιναν σε αυτή την έκθεση, η αξιολόγηση που αναμένεται σήμερα, θα επηρεάσει σαφώς και τους όρους με τους οποίους η Δημοκρατία θα μπορεί να προβεί σε εξωτερικό δανεισμό. Κάτι εξάλλου που όπως σημειώνεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης που επέφερε η πανδημία.

Εντός τους έτους, αναμένονται και οι αξιολογήσεις από τους υπόλοιπους διεθνής οίκους. Συγκεκριμένα

  • Standard and Poor’s 5 Μαρτίου & 3 Σεπτεμβρίου
  • Oίκος Fitch 26 Μαρτίου & 24 Σεπτεμβρίου 
  • DBRS Morningstar  14 Μαΐου &  22 Οκτωβρίου

 

Τέλος, όπως επισημαίνεται από το σύνολο των προηγούμενων αξιολογήσεων αλλά και από πληθώρα εκθέσεων και αναφορών για την κυπριακή οικονομία, η αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από:

  • Μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων,
  • Επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης 
  • Μεταρρυθμίσεις και υιοθέτηση συνετής πολιτικής στα δημοσιονομικά που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ