Του Χρήστου Μιχάλαρου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θεωρεί ικανοποιητικό το επίπεδο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στην κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτό απάντησε ρητώς ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Έλληνας Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτηση που υπέβαλε το Economy Today, στο πλαίσιο συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το Γραφείο του θεσμού στην Ελλάδα σε συνεργασία με το αντίστοιχο της Κύπρου, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Απριλίου.\
Σύμφωνα με τον κο Παπαδημούλη, η συγκεκριμένη εκτίμηση αποτυπώνεται στο σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους Ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα στο σημείο 5 του ψηφίσματος, τα μέλη του σώματος εκφράζουν την ανησυχία τους για την αρχική αδυναμία των κρατών μελών να δράσουν συλλογικά και ζητούν όπως όλες οι μελλοντικές ενέργειες των κρατών μελών να διέπονται από την αλληλεγγύη και την καλόπιστη συνεργασία που αποτελούν ιδρυτική αρχή της ΕΕ.
“Με άλλα λόγια, στην αρχή η αντίδραση ήταν “ο καθένας μόνος του”, αλλά υπό την πίεση της οξύτατης κρίσης αναπτύσσονται συλλογικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γίνονται κάποια βήματα που δεν είναι όμως επαρκή”, τόνισε.
Τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτελεί τον σκοπό της;
Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση, σχετικά με το αν η ΕΕ επιτέλεσε τον σκοπό της, βάσει των κοινών αξιών κι αν ανταποκρίθηκε στις επιταγές των κρίσεων, τόσο της οικονομικής του 2009, της επιδημίας του έμπολα όσο και της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι όσα έγιναν κατά τον χρόνο που μεσολάβησε επίσης δεν είναι επαρκή.
“Αιφνιδιάστηκε, πιάστηκε στον ύπνο και η ΕΕ μαζί με όλο τον πλανήτη, διότι δεν έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα που έπρεπε. Δεν επενδύσαμε, ούτε εμείς, ούτε η διεθνής κοινότητα όσο έπρεπε στην έρευνα και την καινοτομία για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας, παρότι ο επιστήμονες προειδοποιούσαν γι’ αυτό. Για να αντιμετωπιστεί αυτό σήμερα, χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία και περισσότερα κονδύλια σε αυτούς τους τομείς που αντιμετωπίζουν τις πανδημίες. Όταν αφήνεις την φαρμακευτική έρευνα μόνο στις μεγάλες ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρίες, εκεί καμιά φορά δεν επικρατεί το κοινωνικό συμφέρον, αλλά το ιδιωτικό κι έτσι έχουμε μια ραγδαία ανάπτυξη έρευνας φαρμάκων για την αντιμετώπιση δύσκολων καρκίνων, το Αλτσχάιμερ ή για προβλήματα στύσης, αλλά όχι για την αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας. Ελπίζω το σοκ αυτής της κρίσης και οι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες να μας κάνουν να ακούσουμε τους ειδικούς επιστήμονες γι’ αυτά που φωάζουν εδώ και χρόνια”, τόνισε.
Ενοποίηση ή διάλυση
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη που θέλει την ΕΕ να βρίσκεται σε κομβικό σημείο, είτε επιλέγοντας την περαιτέρω ενοποίηση με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είτε την διάλυσή της σε κομμάτια, ο κος Παπαδημούλης, συμφώνησε στα περί κομβικού σημείου.
“Αυτό το σημείο θυμίζει λίγο ένα παλιό σλόγκαν που έλεγε πως είτε πως αλλάζουμε, είτε βουλιάζουμε. Το κοινό συμφέρον είναι όπως με ανοιχτό μυαλό να αναζητήσουμε δίπλα στα υπάρχοντα εργαλεία και νέους τρόπους που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για μια ισχυρή ανασυγκρότηση με συνεκτικό τρόπου που δεν θα αφήσει πίσω της τα ερείπια μιας μεγάλης ύφεσης και μιας μεγάλης ανεργίας”, ανέφερε.
Αλλαγή νομικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις
Επιπλέον, δεδομένου ότι η εξ αποστάσεως εργασία, η οποία είχε ήδη αρχίσει δειλά-δειλά να συζητείται ως μοντέλο πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, πλέον αποτελεί αναγκαστική πραγματικότητα για ένα τεράστιο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ρωτήθηκε από το Economy Today, αν θα πρέπει πλέον να συζητηθεί τυχόν ριζική αλλαγή του νομικού πλαισίου περί εργασιακών σχέσεων.
“Η τηλε-εργασία έρχεται για να μείνει και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από τώρα να μπει στην ατζέντα το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων για όσους εργάζονται με αυτό τον τρόπο. Όχι μόνο τώρα, προσωρινά, αλλά με αφορμή την κρίση να συζητήσουμε για μετά την κρίση. Η τηλε-εργασία είναι μια τάση που θα ενισχύεται και άρα πρέπει να δούμε το σύγχρονο εργατικό δίκαιο, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα που δεν είναι μόνο η αμοιβή, αλλά και τα ασφαλιστικά κ.α.”, υπογράμμισε.
Δείτε ολόκληρη την συζήτηση και ακούστε όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν Κύπριοι και Ελλαδίτες δημοσιογράφοι στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.