Σε ένα ατελείωτο μαραθώνιο εξελίσσεται το Eurogroup, με διαρκείς αναβολές και εναλλαγές σκηνικών. Αν και είχε προγραμματιστεί αρχικά η νέα συνεδρίαση για τις 18:00 ώρα Κύπρου, αναβλήθηκε ακόμα δύο φορές στη συνέχεια, ενώ εν τέλει λήφηθκε η απόφαση για να ξεκινήσει στις 22:30 ώρα Κύπρου έπειτα από σχεδόν πέντε ώρες.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αφήσει ελπίδες λέγοντας πως το Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία.
Μέχρι στιγμής η Ολλανδία, συνεπικουρούμενη από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, βάζει “φρένο” στις σκέψεις ενός μεγάλου μέρους της ευρωζώνης, αλλά και αναλυτών, πολιτικών και πρώην ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων για μια ευρωπαϊκή λύση επιμερισμού του βάρους της λύσης.
Οι πέσεις προς την ολλανδική πλευρά είναι ισχυρές, ωστόσο η ιδέα του ευρωομόλογου (κορωνο-ομόλογου) φαίνεται ότι έχι χάσει έδαφος, ακόμα και από εκείνους που το είχαν μεγαλύτερη ανάγκη και οι οποίοι μοιάζουν να έχουν βάλει μπόλικο νερό στο κρασί τους.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενίσχυσαν ωστόσο την πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών το απόγευμα, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.
Νεότερες πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, αναφέρουν ότι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν καταλήξει σε συμβιβαστική διατύπωση και στα δύο ανοικτά θέματα και μένει να προσχωρήσουν στη συμφωνία η Ιταλία και η Ολλανδία, εξ ου και οι προπαρασκευαστικές επαφές που καθυστερούν την διαδικασία.
Στο μεταξύ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζουν μια συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αργότερα σήμερα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο αξιωματούχος πριν από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών.
«Είναι μία μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση της Ευρώπης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο BBC.
«Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να παρουσιάσει μία νομισματική και χρηματοδοτική πολιτική που θα είναι επαρκής για τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο οι Ιταλοί αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι βαθειά απογοητευμένοι», πρόσθεσε.
Το πακέτο μέτρων που συζητεί το Eurogroup, με το οποίο η συνολική δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ στην επιδημία θα ανερχόταν στα 3,2 τρισ. ευρώ - το μεγαλύτερο στον κόσμο - περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα καθώς και σχέδια για τη στήριξη της ανάκαμψης αργότερα. Και τα δύο περιλαμβάνουν αμφιλεγόμενα στοιχεία που αναδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την προσέγγισή τους σχετικά με τον επιμερισμό του χρηματοδοτικού βάρους στην κρίση, επαναφέροντας τις δυσάρεστες συζητήσεις και τη δυσπιστία της κρίσης κρατικού χρέους του 2010-2012.
Το κύριο πρόβλημα στις συζητήσεις των υπουργών είναι οι όροι με τους οποίους οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φθηνές πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).
Η Ιταλία, έχοντας εν πολλοίς εγκαταλείψει την ιδέα του ευρωομόλογου, είναι έτοιμη να δεχθεί πολύ ελαφρούς όρους, λέγοντας ότι τα χρήματα, αν χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να διατεθούν σε δαπάνες σχετικές με την υγεία τώρα και ότι αργότερα η χώρα πρέπει να τηρεί τους γενικούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που έχουν στόχο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Η Ολλανδία, η οποία είναι μόνη στη σκληρή στάση της, θέλει αυστηρότερους όρους, περιλαμβανομένων οικονομικών κριτηρίων για κάθε χώρα, οι οποίοι είναι πολιτικά μη αποδεκτοί για τη Ρώμη, επειδή θα την έκαναν να φαίνεται ότι βρίσκεται υπό την οικονομική εποπτεία της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν είναι ευθύνη της Ιταλίας.
Αν και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι διαφορές αφορούν κυρίως τη φρασεολογία, παραμένουν κρίσιμης σημασίας για να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί την τελική έκθεση για το πακέτο που θα σταλεί στους ηγέτες της ΕΕ.