Του Χρήστου Μιχάλαρου
Ως αναγκαία χαρακτηρίζεται η κίνηση της Κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές υπό αυτές τις συνθήκες, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την ανάσχεση της κρίσης του κορωνοϊού.
Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η χώρα σκοπεύει να βγει στις αγορές με την έκδοση ενός 7ετούς και ενός 30ετούς ομολόγου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα ρευστά της διαθέσιμα εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης ανέφερε ότι οι ανάγκες τις οικονομίας σε αυτή την φάση της κρίσης είναι αυξημένες, είτε πρόκειται για τα δημοσιονομικά μέτρα, είτε για το κρατικό μισθολόγιο το οποίο “τρέχει” χωρίς το κράτος να έχει τα αναγκαία έσοδα αυτούς τους μήνες.
“Ό,τι κάνουμε αυτή την περίοδο θα το βρούμε μπροστά μας, αλλά ειδικά αυτή την περίοδο δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί η έξοδος στις αγορές. Βεβαίως, τα επιτόκια δεν θα είναι τα καλύτερα καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, κάτι που χαρακτηρίζει τόσο την κυπριακή, όσο και την παγκόσμια οικονομία και ειδικά της ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτή η τεράστια αβεβαιότητα θα αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρίσκο είναι κάτι που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία αυτή την στιγμή, καθώς “ρισκάρουμε το γεγονός ότι φτάνουμε πολύ κοντά στο δημοσιονομικό ταβάνι” και στο μέλλον δεν θα είναι εφικτό να γίνει κάτι παρόμοιο.
“Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι παρόμοιο σε 3-6 μήνες, ίσως χρειαστεί να γίνουν αναγκαστικές περικοπές”, επισήμανε, διευκρινίζοντας όλα θα εξαρτηθούν από το πώς συγκρατείται η διάδοση του κορωνοϊού στην Κύπρο.
Όπως είπε, και με βάση τα αισιόδοξα σημάδια των τελευταίων ημερών, αν επιτευχθεί το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων, έστω και εσωτερικά, τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία, τότε ίσως τα πράγματα να βελτιωθούν.
Ερωτηθείς σε σχέση με την διαμάχη που μαίνεται στην Ευρώπη σε σχέση με την έκδοση ενός κορωνο-ομολόγου για την στήριξη των κρατών της ευρωζώνης που επλήγησαν, ο κος Ζαχαριάδης θεωρεί αναγκαίο τον διαμοιρασμό του δημοσιονομικού κόστους.
“Το χτύπημα είναι κοινό, αλλά πρέπει να δούμε πόσο μη συμμετρικό είναι. Κατά πόσο δηλαδή φαίνεται να χτυπάει την Ιταλία ή την Ισπανία περισσότερο από κάποιες άλλες χώρες, αλλά υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για το πώς πρέπει με μια κοινή αντιμετώπιση, η Ευρώπη να βοηθήσει τα κράτη. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αλλά οι πιέσεις προς την Γερμανία θα είναι τεράστιες, από την στιγμή που οι πλείστοι οικονομολόγοι έχουν την θέση ότι είναι απολύτως αναγκαία μια κοινή δημοσιονομική αντιμετώπιση. Αυτό μπορεί να γίνει με ευρωομόλογα ή με ένα κοινό ταμείο για τον κορωνοϊό, το οποίο να μπορεί να δανειστεί από μόνο του, αλλά και να ξοδέχει όπου χρειάζεται και στο τέλος να αποπληρωθεί σταδιακά από τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες με ισόποσες συνεισφορές βάσει του ΑΕΠ τους”, σημείωσε.
Προειδοποίησε δε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει λύσεις σε τέτοια ζητήματα, ειδάλλως θα τα βρει μπροστά της, με την Γερμανία να ρισκάρει πολύ αν συνεχίσει να εμμένει στην θέση ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Σε σχέση με την αναθέρμανση των λεγόμενων “ψυχροπολεμικών σεναρίων” ανάμεσα σε ομάδες κρατών-μελών, ο κος Ζαχαριάδης οι εκτιμήσεις, για χώρες όπως η Γερμανία και Γαλλία που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία, κάνουν λόγο για μηνιαία απώλεια της τάξεως του 3% του ΑΕΠ, όσο οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
“Το χτύπημα είναι αρκετά μεγάλο και αν πάει σε βάθος 2-3 μηνών θα μιλάμε για μέχρι 10% μείωσης του ΑΕΠ”, κατέληξε.
Ακούστε ολόκληρη την συζήτηση στο Ράδιο Πρώτο.