Παγκόσμιο sell off στα ομόλογα: Οι δημοσιονομικές ανησυχίες προκαλούν κύμα φυγής

Αιτίες για τη θεαματική άνοδο των αποδόσεων η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Moody's και το φορολογικό νομοσχέδιο του προέδρου Τραμπ που αναμένεται να εκτοξεύσει το δημόσιο έλλειμμα

Επιταχύνεται το sell off στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, καθώς η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s και το φορολογικό νομοσχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν φέρει στο προσκήνιο τις δημοσιονομικές ανησυχίες των επενδυτών σε διεθνές επίπεδο.

Γεγονότα όπως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ή προϋπολογισμοί που ενέχουν τον κίνδυνο επέκτασης των ελλειμμάτων τείνουν να φέρνουν τις δημοσιονομικές ανησυχίες στους επενδυτές, αναγκάζοντάς τους να αναπροσαρμόσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο, δήλωσε ο Rong Ren Goh, Portfolio Manager, Fixed Income, Eastspring Investments.

Ενώ ο Τραμπ δεν μπόρεσε να πείσει τους διαφωνούντες του GOP να στηρίξουν το ευρύ φορολογικό νομοσχέδιο του, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος των ΗΠΑ κατά 3 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, φαίνεται ότι προκάλεσε μια παγκόσμια πτώση των ομολόγων.

«Οι αγορές δεν βρίσκουν καθόλου όμορφο το “μεγάλο, όμορφο” φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ», δήλωσε ο Vishnu Varathan, διευθύνων σύμβουλος της Mizuho Securities. «Τα αμερικανικά 10ετή δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα».

Η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το βασικό όριο του 5% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, διασπώντας το επίπεδο που είχε επιτευχθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2023. Αυτή τη στιγμή διατηρείται στο 5,088%. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς έχει αναρριχηθεί πάνω από 15 μονάδες βάσης από την αρχή της εβδομάδας.

Το sell off στα αμερικανικά ομόλογα έρχεται στον απόηχο της φυγής των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων τον Απρίλιο και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ανέφεραν παρατηρητές της αγοράς.

Όταν οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα τον περασμένο μήνα, στράφηκαν σε ομόλογα της Ιαπωνίας και της Γερμανίας. Αυτή τη φορά, το ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων συνοδεύεται από την έξοδο των επενδυτών από τα ομόλογα σε πολλές μεγάλες αγορές.

Μεταδοτικό το κύμα φυγής

Το sell off των ομολόγων μακράς διάρκειας σε κάθε αγορά οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες, με κοινή συνισταμένη την αυξανόμενη ανησυχία για την επιδείνωση της δημοσιονομικής πορείας. «Αυτές οι ανησυχίες οδηγούν σε επανεκτίμηση του πριμ διάρκειας που απαιτείται για τη διακράτηση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας», δήλωσε ο Goh.

Η απόδοση των 40ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 3,689%. Η απόδοση των 30ετών κρατικών ομολόγων της χώρας κυμαίνεται επίσης κοντά σε ιστορικά υψηλά, στο 3,187%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς της Ιαπωνίας έχει αναρριχηθεί κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,57% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Η ταχεία απότομη κλίση της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας οφείλεται σε διάφορους λόγους, αλλά ο βασικότερος είναι διαρθρωτικός. Οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής, οι οποίες αγόραζαν μαζικά μακροπρόθεσμα ομόλογα για να συμμορφωθούν με ορισμένους κανονισμούς φερεγγυότητας, δεν το κάνουν πλέον, καθώς έχουν σε μεγάλο βαθμό εκπληρώσει τα ρυθμιστικά κριτήρια, σύμφωνα με την Bank of America.

Επιπλέον, η τάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική, η οποία συγκρούεται με τα δημοσιονομικά προβλήματα της ασιατικής χώρας, έχουν επίσης συμβάλει στην τροφοδότηση του sell off των ομολόγων, δήλωσε ο Varathan.

Αυτό που συμβαίνει στην ιαπωνική αγορά ομολόγων δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. «Κάνοντας τα ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τους ντόπιους επενδυτές, ενθαρρύνει την περαιτέρω αποεπένδυση από τις ΗΠΑ», έγραψε σε σημείωμά του ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Deutsche Bank.

Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα – γνωστά ως bunds – επίσης υποχωρούν. Οι αποδόσεις των 30ετών γερμανικών ομολόγων έχουν αυξηθεί πάνω από 12 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί πάνω από 6 μονάδες βάσης.

«Η άρση του γερμανικού φρένου χρέους σε συνδυασμό με τον επανεξοπλισμό της ηπείρου, που παραπέμπει σε ένα τέλος της ευρωπαϊκής προκατάληψης υπέρ της λιτότητας και μια αναζωογόνηση των περιφερειακών προοπτικών ανάπτυξης ήταν, αναμφισβήτητα, ο καταλύτης για το sell off]», δήλωσε ο Philip McNicholas, Ασιάτης στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας μακροοικονομικής ομάδας σταθερού εισοδήματος της Robeco.

Τα γερμανικά ομόλογα πιέζονται επίσης από τα ευρύτερα ελλείμματα, τα οποία είναι πιθανό να είναι διαρθρωτικά, δήλωσε ο Varathan της Mizuho Securities.

Οι αποδόσεις των 30ετών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει πάνω από 12 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και οι αποδόσεις των 10ετών έχουν αυξηθεί περίπου 7 μονάδες βάσης.

«Οι επενδυτές δεν έχουν πραγματικά μεγάλη αδυναμία στα ομόλογα μακράς διάρκειας αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNBC ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers.

Αντίθετα στη γενικότερη τάση κινούνται τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να μειώνει την απόδοσή του κατά 1,08% στο 3,377. Η απόδοση του ελληνικού 30ετούς υποχωρεί κατά 0,35% στο 4,220.

Πτώση σημειώνουν και τα 10ετή της Ιταλίας (-0,22% στο 3,639) και της Ισπανίας (-0,09%) στο 3,252.

Οι ανησυχίες για τον παγκόσμιο πληθωρισμό είναι επίσης ένας άκρως αρνητικός παράγοντας για τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, δήλωσε ο Sosnick, προσθέτοντας ότι τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας συνήθως επηρεάζονται από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ενώ το χρέος μεγαλύτερης διάρκειας επηρεάζεται περισσότερο από τις προσδοκίες των επενδυτών για το μέλλον της οικονομίας.

Ωστόσο, τα ομόλογα σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές αντιστάθηκαν στην ευρύτερη τάση, με τις αποδόσεις τους να μειώνονται.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ινδίας και της Κίνας έχουν υποχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό καθώς πρόκειται για αγορές με περισσότερο εγχώριο προσανατολισμό και εν μέρει λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων τους, δήλωσε ο McNicholas.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ