Σύμφωνα με εταιρείες και αναλυτές, τα κινεζικά εργοστάσια διακόπτουν την παραγωγή τους και στρέφονται προς νέες αγορές, καθώς οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών αρχίζουν να γίνονται αισθητές. Η απώλεια παραγγελιών πλήττει επίσης την απασχόληση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Κίνα απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα με προορισμό τις ΗΠΑ. Ο επίσημος συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις πόλεις της Κίνας πέρυσι ήταν 473,45 εκατομμύρια άτομα.
Ο αντίκτυπος του διπλασιασμού των δασμών είναι «πολύ μεγαλύτερος» από αυτόν της πανδημίας, δήλωσε ο Ας Μόνγκα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Imex Sourcing Services, μιας εταιρείας διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας με έδρα τη Γκουάνγκτζου. Σημείωσε ότι για τις μικρές επιχειρήσεις με πόρους μόλις μερικών εκατομμυρίων δολαρίων, η ξαφνική αύξηση των δασμών μπορεί να τις οδηγήσει σε «λουκέτο».
Η Woodswool, μια εταιρεία κατασκευής αθλητικών ενδυμάτων με έδρα το Νίνγκμπο, στράφηκε γρήγορα στην πώληση των ρούχων της στην Κίνα. Η Woodswool πωλεί τα προϊόντα της online μέσω της Baidu, της οποίας η εφαρμογή μηχανής αναζήτησης περιλαμβάνει επίσης μια πλατφόρμα live ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Baidu δήλωσε ότι έχει συνεργαστεί με αρκετές εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις για να ξεκινήσει εγχώρια κανάλια ηλεκτρονικού εμπορίου, μετά από πρόσφατη ανακοίνωση ότι θα παρέχει επιδοτήσεις και δωρεάν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις.
Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com ήταν μία από τις πρώτες που ανακοίνωσε οικονομική στήριξη στις κινεζικές επιχειρήσεις, δεσμεύοντας 200 δισεκατομμύρια γουάν (27,22 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά κινεζικών προϊόντων που προορίζονταν αρχικά για εξαγωγή και για την εξεύρεση τρόπων πώλησής τους εντός της Κίνας. Η εταιρεία παράδοσης τροφίμων Meituan ανακοίνωσε επίσης ότι θα βοηθήσει τους εξαγωγείς να διανέμουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, χωρίς να προσδιορίσει το ποσό.
Ωστόσο, τα 27,22 δισεκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% των 524,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα που εξήγαγε η Κίνα στις ΗΠΑ πέρυσι.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το CNBC, τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για καταναλωτές των προαστίων των ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για τους κατοίκους των διαμερισμάτων στην Κίνα.
Τα εργοστάσια έχουν απευθυνθεί στις κινεζικές πλατφόρμες social media, Red Note και Douyin, την τοπική έκδοση του TikTok, για να ζητήσουν από τους καταναλωτές να τους υποστηρίξουν, αλλά το πρόβλημα μεγεθύνεται. Επιπροσθέτως, όλο και λιγότερες κινεζικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκτρέψουν τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ μέσω άλλων χωρών, δεδομένης της αυξανόμενης επιτήρησης των μεταφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Άλλες εταιρείες έχουν ήδη αναπτύξει επιχειρήσεις σε άλλες εμπορικές οδούς. Ο Λιού Ζου διευθύνει μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου με την ονομασία Beijing Mingyuchu, η οποία πωλεί προϊόντα μπάνιου στη Βραζιλία. Αν και η επιχείρησή του αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του υψηλού κόστους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει ότι το εμπόριο με τη Βραζιλία τελικά δε θα επηρεαστεί τόσο πολύ από τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Τέλος, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες να εξερευνήσουν τοποθεσίες προμήθειας και παραγωγής εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τις εταιρείες logistics.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Eμπορικές συμφωνίες ίσως και μέσα στην εβδομάδα – Συνεχίζονται οι συνομιλίες με Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία