Μια μέρα χωρίς ρεύμα; Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό που έζησαν τη Δευτέρα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, κατά τη διάρκεια του χειρότερου μπλακ άουτ που έπληξε ποτέ τις χώρες τους, μοιάζει με σενάριο Αποκάλυψης.
Το BBC συγκέντρωσε τα πράγματα που χρειάζεται κανείς για να «επιβιώσει» από ένα μπλακ άουτ.
Μετρητά
Σε μία εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να πληρώνουν με κάρτες ή με το κινητό τους τηλέφωνο, στις πόλεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σχηματίστηκαν ουρές στα ATMs –τουλάχιστον σε αυτά που λειτουργούσαν ακόμα- καθώς τα καταστήματα δεν μπορούσαν να δεχθούν πληρωμές με κάρτες.
«Όλα τα εστιατόρια που ήταν ανοικτά δέχονταν μόνο μετρητά», είπε στο BBC ο 26χρονος Ed Rowe, από τη Μαδρίτη.
«Προφανώς, τα μετρητά είναι πράγματι βασιλιάς», είπε η 32χρονη Grace O’Leary, αφότου βρέθηκε, με τη μητέρα της, να μετρούν τα κέρματα που είχαν πάνω τους για να κάνουν μια αγορά από το μπακάλικο.
Ραδιόφωνο
Λόγω της διακοπής ρεύματος, υπήρξε μπλακ άουτ και στις πληροφορίες, αφού ο περισσότερος κόσμος πέρασε μια μέρα χωρίς ίντερνετ, WhatsApp και τηλεόραση.
«Η πλήρης απώλεια της επικοινωνίας ήταν το πράγμα που με μπέρδεψε και με ανησύχησε περισσότερο. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν εικασίες για τα αίτια, προσπαθώντας να συνδέσουμε ό,τι νέα είχαμε από ανθρώπους στη γειτονιά», είπε ο Daniel Clegg από τη Βαρκελώνη. Καθώς δεν είχε πληροφορίες, έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό, για να δει εάν τα αεροπλάνα πετούσαν ακόμα.
Οι Siegfried και Christine Buschschlüter χρησιμοποίησαν ένα παλιό τρανζίστορ για να μάθουν τι είχε συμβεί από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, αφότου το ρεύμα κόπηκε στο σπίτι τους και τα τηλέφωνά τους σταμάτησαν να δουλεύουν.
Τρόφιμα σε κονσέρβες
Φούρνοι μικροκυμάτων, air fryers και κουζίνες χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα στα σούπερ μάρκετ να σχηματιστούν μεγάλες ουρές από πελάτες που αγόραζαν, μέσα στον πανικό τους, είδη πρώτης ανάγκης. Όπως γράφει το BBC, οι σκηνές θύμισαν τον πρώτο καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Αγοράσαμε πολλά τρόφιμα που δεν θα χαλούσαν, όπως τόνος σε κονσέρβα, για κάθε ενδεχόμενο», λέει ο Jaime. «Η διακοπή κράτησε μόνο μία μέρα και τώρα έχουμε τόσο πολλά τρόφιμα, αλλά τα περισσότερα από αυτά συντηρούνται εύκολα και δεν θα χαλάσουν».
«Το να προσπαθούμε να βρούμε φαγητά που δεν χρειάζονται ζέσταμα ήταν πιο δύσκολο από ό,τι νομίζαμε. Έτσι, καταλήξαμε να τρώμε τυρί και ζαμπόν για βραδινό», λέει η Lesley Elder.
Κεριά και φακοί
Όταν έπεσε το σκοτάδι, τα φώτα των πόλεων ήταν σβηστά, έτσι ο κόσμος κινούνταν με φακούς.
Η Sarah Baxter, από τη Βαρκελώνη, είπε στο BBC ότι χρησιμοποίησε κερί για να ζεστάνει φαγητό.
Powerbanks
Στη Μαδρίτη, άνθρωποι έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα ηλεκτρονικών για να προμηθευτούν powerbanks, αφού δεν μπορούσαν να φορτίσουν τις συσκευές τους.
Για κάποιους, βέβαια, μία ημέρα χωρίς ίντερνετ και κινητά ήταν ανακουφιστική. «Όλοι εξαρτώνται από την τεχνολογία τόσο πολύ που ήταν μια ωραία υπενθύμιση ότι μπορείς να είσαι πιο ανεξάρτητος», είπε ο Ed.
«Δεν χρειάζεται να είσαι συνδεδεμένος με όλους όλη την ώρα», συμφωνεί η 23χρονη Hannah Steiner.
«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη ήταν σημαντικό για να μας κάνει να είμαστε πιο συνειδητοί σχετικά με τις συνήθειές μας», είπε η 24χρονη Sara Francisco από την Πορτογαλία.
Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: Γιατί η Blackrock βλέπει την Ε.Ε. ως νικήτρια σε έναν πόλεμο δασμών