Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε την Κυριακή με νέες υποσχέσεις, προτείνοντας σημαντικές μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος για τους Αμερικανούς που κερδίζουν κάτω από 200.000 δολάρια ετησίως, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομική του πολιτική.
Μέσω ανάρτησής του στο δίκτυο Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι τα έσοδα από τους δασμούς που έχει επιβάλει θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ουσιαστική, ίσως και πλήρη» εξάλειψη των φόρων εισοδήματος για τους φορολογούμενους των χαμηλότερων «στρωμάτων».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προτείνει και στο παρελθόν την αντικατάσταση των φόρων εισοδήματος με έσοδα από δασμούς, αν και οικονομολόγοι έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα αυτών των ισχυρισμών.
Στο μεταξύ, οι πρόσφατες κινήσεις του Τραμπ με τους δασμούς έχουν προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, ανεβάζοντας τον κίνδυνο αύξησης τιμών στις ΗΠΑ και εντείνοντας τους φόβους για ύφεση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, το 69% των Αμερικανών θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν εστιάζει επαρκώς στη μείωση των τιμών, ενώ η αποδοχή του στον χειρισμό της οικονομίας έχει υποχωρήσει στο 42%, από 51% στις αρχές Μαρτίου.
Ο Τραμπ θέλει να παρατείνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις του 2017, πολλές από τις οποίες λήγουν στο τέλος του 2025. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, έχει προτείνει την πλήρη απαλλαγή από φόρο στα φιλοδωρήματα και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τη μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% από 21%.
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να δαπανούν και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για διμερείς συμφωνίες με 17 βασικούς εμπορικούς εταίρους – εκτός της Κίνας – μετά την επιβολή «ανταποδοτικών» δασμών από τον Τραμπ στις αρχές Απριλίου. Οι δασμοί ανεστάλησαν για 90 ημέρες για όλους με εξαίρεση την Κίνα.
«Υπάρχει ένα διαδικαστικό πλαίσιο για διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες 90 ημέρες», δήλωσε ο Μπέσεντ στην εκπομπή This Week του ABC. «Κάποιοι από αυτούς τους εταίρους, ιδίως στην Ασία, δείχνουν πρόοδο».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης βασίζεται στην πίεση προς το Πεκίνο, εκτιμώντας ότι η Κίνα δεν μπορεί να αντέξει τον νέο δασμό ύψους 145% στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
«Το επιχειρηματικό τους μοντέλο στηρίζεται στις εξαγωγές φθηνών και επιδοτούμενων προϊόντων στις ΗΠΑ», είπε. «Αν αυτό σταματήσει ξαφνικά, θα υποστεί άμεσο σοκ και η οικονομία τους. Συνεπώς θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν».
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Κίνα για το εμπόριο, κάτι που το Πεκίνο έχει διαψεύσει. Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξε συνομιλία Τραμπ-Σι, σημειώνοντας ότι συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους στην πρόσφατη σύνοδο των διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών στην Ουάσινγκτον, όπου η συζήτηση περιορίστηκε σε θέματα όπως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι παγκόσμιες οικονομικές προειδοποιήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, ο Μπέσεντ δήλωσε αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο προόδου στις συνομιλίες με την Κίνα, ξεκινώντας με μια «αποκλιμάκωση» και στη συνέχεια με «συμφωνία επί της αρχής».
«Μια εμπορική συμφωνία μπορεί να πάρει μήνες», είπε. «Αλλά μια συμφωνία επί της αρχής και καλή συμπεριφορά από τους εταίρους μπορεί να κρατήσει τους δασμούς σε χαμηλά επίπεδα και να αποτρέψει νέα κλιμάκωση».
Στο Κογκρέσο, εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο νόμου που προβλέπει φορολογικές περικοπές ύψους έως και 5,3 τρισ. δολαρίων μέσα σε μία δεκαετία. Ο εμπορικός σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, έχει ισχυριστεί ότι τα έσοδα από τους δασμούς θα υπερκαλύψουν αυτό το ποσό, ισχυρισμό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν υπερβολικό.
Πηγή: newmoney.gr