Η Ευρώπη «σφίγγει το ζωνάρι»: Η ΕΚΤ βλέπει απότομο φρένο στις μισθολογικές αυξήσεις

Η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για σημαντική επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης των μισθών, με ετήσια άνοδο μόλις 1,6% στο τέλος του 2025 - Η σταδιακή αποκλιμάκωση στηρίζεται σε συμφωνίες όπως αυτή στη Γερμανία και ενισχύει τις πιθανότητες για νέες μειώσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει απότομη επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης των μισθών μέχρι το τέλος του 2025, εξέλιξη που ενισχύει τις προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και ενδεχόμενες νέες μειώσεις επιτοκίων.

Ο δείκτης πρόβλεψης μισθών της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, εκτιμά αύξηση μισθών κατά μόλις 1,6% στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ελαφρώς πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη του Μαρτίου (1,5%), αλλά σημαντικά χαμηλότερα από το ανώτατο σημείο του 5,3% που καταγράφηκε το 2024.

Παρά τη μείωση επιτοκίων για έβδομη φορά από τον Ιούνιο του 2024, η ΕΚΤ εμφανίζεται επιφυλακτική για περαιτέρω «βήματα» λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% τον Μάρτιο, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως «πλησιάζει» η επιστροφή στον στόχο του 2%.

Παρότι οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, παραμένουν σε αυξητική τροχιά, ο ρυθμός αύξησης έχει σταθεροποιηθεί. «Οι μισθοί επιβραδύνονται σταδιακά», σημείωσε πρόσφατα η Λαγκάρντ.

Την εικόνα αυτή ενισχύει και πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις αναμένουν περαιτέρω αποκλιμάκωση στις μισθολογικές αυξήσεις, στο 3% το 2025 και στο 2,5% το 2026, έναντι 4,3% το 2024.

Στη Γερμανία, η συμφωνία για αυξήσεις 3% το 2025 και 2,8% το 2026 στους δημόσιους υπαλλήλους, που αντιπροσωπεύουν περίπου 2,5 εκατ. εργαζομένους, χαρακτηρίστηκε ως «δύσκολη συμφωνία σε δύσκολες εποχές», ενώ κινείται εντός του πλαισίου που θεωρείται συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επενδυτές προεξοφλούν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπόριο και της ενίσχυσης του ευρώ. Παράλληλα, το αρνητικό οικονομικό κλίμα καθιστά δυσκολότερο για τα συνδικάτα να διεκδικήσουν αυξήσεις που θα προβλημάτιζαν την ΕΚΤ.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Οι περικοπές χρηματοδότησης των ΗΠΑ οδηγούν σε αναδιοργάνωση και απολύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ