Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διεύρυνε την εκστρατεία της κατά των κορυφαίων πανεπιστημίων, απειλώντας να αναθεωρήσει τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες μετά την αναστολή των ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων που προορίζονταν για το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Η αναθεώρηση αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια. Συμπεριλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβάσεις 255,6 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Το Χάρβαρντ έχει αποτελέσει σύμβολο του αμερικανικού ονείρου για πολλές γενιές», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Λίντα ΜακΜάχον. «Αντιπροσωπεύει την κορυφαία φιλοδοξία για τους φοιτητές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται σκληρά για να κερδίσουν μια θέση στο ιστορικό αυτό ίδρυμα».
Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, απάντησε σε δήλωσή του ότι η διακοπή της χρηματοδότησης «θα σταματήσει την έρευνα που σώζει ζωές και θα θέσει σε κίνδυνο σημαντική επιστημονική έρευνα και καινοτομία». Επίσης, αναγνώρισε την ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη, επισημαίνοντας ότι το έχει βιώσει άμεσα και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ηγέτης του πανεπιστημίου. Τόνισε πως το Χάρβαρντ «έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τη διοίκηση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».
«Λαμβάνουμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα ενισχύσουν το Χάρβαρντ και την σημαντική αποστολή του, ενώ παράλληλα θα προστατεύσουμε την κοινότητά μας και την ακαδημαϊκή ελευθερία», ανέφερε ο Γκάρμπερ.
Η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στο Χάρβαρντ, ως μέρος της στρατηγικής της για την εφαρμογή αλλαγών στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Αυτή η απόφαση ακολουθεί τις διαδηλώσεις φιλοπαλαιστινιακών φοιτητών, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τις αντίποινες του Ισραήλ στη Γάζα. Η κυβέρνηση έχει κατευθύνει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω προγραμμάτων όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να υλοποιήσει τις αλλαγές. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει έρευνες σε 60 πανεπιστήμια για να ελέγξει αν παραβιάζουν τον Τίτλο VI του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, εξαιτίας της αδυναμίας τους να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες σε καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση περιορίζει την ελευθερία του λόγου και ότι οι περικοπές στη χρηματοδότηση θα βλάψουν την έρευνα και την καινοτομία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Τζέρρι Φλάιερ, πρώην πρύτανης της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ και συμπρόεδρος του Συμβουλίου για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία, δήλωσε ότι το Χάρβαρντ «πρέπει να αλλάξει, όμως τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης αποτελούν μεγάλη απειλή για την ακαδημαϊκή ελευθερία».
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ακύρωσε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και συμβάσεις ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Λίγες μέρες πριν, είχε προειδοποιήσει το ίδρυμα ότι θα επανεξετάσει τη χρηματοδότηση, καθώς διεξάγονταν έρευνες για πιθανές παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει μέσω της ιστοσελίδας «Truth Social» ότι θα σταματήσει «κάθε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση» για τα κολέγια ή τα σχολεία που επιτρέπουν «παράνομες διαμαρτυρίες». Επίσης, απείλησε να φυλακίσει ή να απελάσει αλλοδαπούς φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συμφώνησε να αποδεχτεί έναν κατάλογο αιτημάτων για να αποκατασταθεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Μεταξύ των αιτημάτων ήταν η απαγόρευση των μασκών, η επέκταση των εξουσιών της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη και η επανεξέταση του τμήματος Σπουδών Μέσης Ανατολής, Νότιας Ασίας και Αφρικής, γεγονός το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιους καθηγητές.
Τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικές απειλές σχετικά με τα προγράμματα διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης (DEI). Επιπλέον, η κυβέρνηση ανέστειλε τη χρηματοδότηση ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, επικαλούμενη τις πολιτικές του, οι οποίες επιτρέπουν σε αθλητές που έχουν αλλάξει φύλο να συμμετέχουν σε γυναικεία αθλήματα.
Αυτό οδήγησε σε προσπάθειες περικοπής των προγραμμάτων DEI, απολύσεις ορισμένων υπαλλήλων και αυστηρότερη αντιμετώπιση των διαμαρτυριών.
Το Χάρβαρντ είχε επικρίσεις από άτομα με συντηρητικές απόψεις, που δεν συμφωνούν με τις φιλελεύθερες απόψεις του πανεπιστημίου. Τα προβλήματά του όμως κλιμακώθηκαν σχεδόν αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όταν η νεοεισαχθείσα πρόεδρός του, Κλοντίν Γκέι, δέχτηκε πολλές επικρίσεις επειδή άργησε να αποστασιοποιήσει τη σχολή από ομάδες φοιτητών που κατηγορούσαν αποκλειστικά το Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς. Μεταξύ των επικριτών ήταν ο πρώην πρόεδρος Λάρι Σάμερς και ο επενδυτής Μπιλ Άκμαν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επέκταση των προγραμμάτων DEI συνδέεται με την αύξηση του αντισημιτισμού και ζήτησε την απομάκρυνσή της από τη θέση της.
Σημαντικοί χρηματοδότες, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Λεν Μπλαβάτνικ, διέκοψαν τις δωρεές τους λόγω του αντισημιτισμού, ενώ ο Κεν Γκρίφιν δήλωσε ότι δεν ενδιαφερόταν πλέον να δώσει περισσότερα χρήματα στο πανεπιστήμιο «αν δεν επαναεστιάσει στους βασικούς του στόχους, όπως την εκπαίδευση νέων ηγετών για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χάρβαρντ, οι δωρεές μειώθηκαν κατά 15%, φτάνοντας σε λιγότερο από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου.
Το Χάρβαρντ έχει λάβει μέτρα για την πειθαρχία όσων παραβιάζουν τις πολιτικές του. Ενδεικτικά, απαγόρευσε την είσοδο στη βιβλιοθήκη σε φοιτητές και μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Νομικής, μετά από σιωπηλές διαμαρτυρίες το περασμένο φθινόπωρο. Επίσης, απέλυσε έναν βιβλιοθηκάριο που έσκισε μια αφίσα με Ισραηλινούς ομήρους σε μια φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση.
Η εφημερίδα «Harvard Crimson» ανέφερε ότι οι επικεφαλής του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών – ο καθηγητής Τουρκικών Σπουδών Κεμάλ Καφαντάρ και η καθηγήτρια Ρόζι Μπσιρ – αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Το κέντρο έχει επικριθεί για προγράμματα που έχουν χαρακτηριστεί ως «αντισημιτικά». Αυτό έγινε λίγες ημέρες αφότου το Χάρβαρντ ανέφερε σε πανεπιστημιακό δημοσίευμα ότι η Σχολή Δημόσιας Υγείας του ανέστειλε τη συνεργασία που έχει με το Πανεπιστήμιο Birzeit στη Δυτική Όχθη (παλαιστινιακά εδάφη).
Το Χάρβαρντ, το πλουσιότερο κολέγιο των ΗΠΑ με κληροδότημα 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προετοιμάστηκε για πιθανή ομοσπονδιακή δράση. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του, τον Μάρτιο θα τεθεί παύση τις προσλήψεις διδασκόντων και προσωπικού, ώστε να διατηρηθεί η οικονομική ευελιξία μέχρι οι ηγέτες «να κατανοήσουν καλύτερα πώς θα εξελιχθούν οι αλλαγές στην ομοσπονδιακή πολιτική και να μπορέσουν να εκτιμήσουν την κλίμακα των επιπτώσεών τους».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Οι δασμοί Τραμπ έφεραν απώλειες στα χρηματιστήρια και παγκόσμια ανησυχία για ύφεση