ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση στις τιμές παραγωγού – Η ενέργεια «φρενάρει» τον πληθωρισμό

Σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 2023 - Προσωρινή ανακούφιση ενόψει της επιβολής των δασμών Τραμπ που αναμένεται να αλλάξουν το σκηνικό

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ υποχώρησε απρόσμενα τον Μάρτιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2023, κυρίως λόγω της πτώσης στο ενεργειακό κόστος. Τα νέα στοιχεία ενισχύουν την εικόνα ενός υποτονικού πληθωρισμού λίγο πριν αναδιαμορφώσει το τοπίο η εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο γενικός δείκτης PPI υποχώρησε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, μετά από μία αναθεωρημένη άνοδο 0,1% τον Φεβρουάριο. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%.

Ο δομικός δείκτης PPI, που εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια, σημείωσε επίσης μηνιαία πτώση 0,1%, κόντρα στις προσδοκίες για αύξηση 0,3%. Πολλές από τις επιμέρους κατηγορίες του δείκτη, που τροφοδοτούν τον βασικό πληθωριστικό δείκτη της Fed (PCE), κινήθηκαν επίσης πτωτικά, με τα αεροπορικά εισιτήρια να μειώνονται κατά 0,4% και τις νοσοκομειακές υπηρεσίες να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό.

Τα στοιχεία έρχονται μετά από την έκθεση της Πέμπτης, που έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή (CPI) υποχώρησαν σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από το 2020.

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επιταχυνθεί αργότερα εντός του έτους, καθώς οι εκτεταμένοι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ αρχίζουν να μετακυλίονται σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση έχει επιβάλει πρόσθετο δασμό 10% στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ η συνολική επιβάρυνση για τα κινεζικά προϊόντα έχει φτάσει το 145% ως απάντηση στα αντίμετρα του Πεκίνου.

Αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε 90ήμερη αναστολή όσον αφορά την επιβολή υψηλότερων δασμών για τις περισσότερες εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, επιλέγοντας έναν γενικό δασμό 10% στις εισαγωγές, ενώ οι πρόσθετοι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Μαρτίου. Η πραγματική επίδραση αυτών των μέτρων αναμένεται να αποτυπωθεί πιο καθαρά στα στοιχεία Απριλίου, με τη δημοσίευση του επόμενου δείκτη PPI.

Το σκέλος των εμπορευμάτων, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,3% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,2%, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη συμπίεση των περιθωρίων χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Οι τιμές τροφίμων σημείωσαν πτώση 2,1%, ενώ η ενέργεια υποχώρησε κατά 4%, λειτουργώντας ως βασικός αποπληθωριστικός παράγοντας για τον Μάρτιο.

Αν και οι αυξημένοι δασμοί αναμένεται να προκαλέσουν νέο γύρο ανατιμήσεων, η συνολική εικόνα στα εμπορεύματα πρώτης ανάγκης είναι καθησυχαστική. Ο δείκτης μετάλλων του Bloomberg, που περιλαμβάνει το αλουμίνιο, τον χαλκό, το νικέλιο και τον ψευδάργυρο, κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κοντά στα 60 δολάρια/βαρέλι, αγγίζοντας χαμηλά τετραετίας. Κάμψη παρουσιάζουν και οι τιμές των σιτηρών και του ζωικού κεφαλαίου.

Το κόστος των επεξεργασμένων προϊόντων για ενδιάμεση ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ τα μη επεξεργασμένα αγαθά σημείωσαν πτώση 4,1%, κυρίως λόγω της πτώσης στις τιμές τροφίμων και ενεργειακών πρώτων υλών.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: JP Morgan: Αμερικανοί καταναλωτές προαγοράζουν προϊόντα υπό τον φόβο αύξησης των τιμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ