Η Κίνα αναζητά συμμάχους απέναντι στην δασμολογική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος πάγωσε τους δασμούς για 90 ημέρες, αλλά εξαίρεσε την Κίνα αυξάνοντας τον δασμολογικό της συντελεστή στο 125%.

Καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν ανεξέλεγκτα τους εμπορικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, το Πεκίνο αναζητεί συμμάχους σε μια προσπάθεια να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο προκειμένου να αναγκάσει την Ουάσινγκτον να υποχωρήσει.

Προς το παρόν πάντως η απόπειρα δεν έχει στεφθεί από επιτυχία, με αρκετές χώρες να αποκρούουν τις κρούσεις από τον νούμερο 1 στόχο του εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιμέτωπος με την κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών, ο Αμερικανός πρόεδρος πάγωσε την Τετάρτη τους δασμούς που είχε επιβάλει στις περισσότερες χώρες για 90 ημέρες, λέγοντας ότι πολλές εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον να διαπραγματευτούν ευνοϊκότερους όρους.

Η Κίνα αρνήθηκε να επιδιώξει συνομιλίες, λέγοντας ότι θα "πολεμήσει μέχρι τέλους" στον δασμολογικό πόλεμο, ωθώντας τον Τραμπ να αυξήσει περαιτέρω τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125%.

Η Κίνα απάντησε με δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη.

Η κίνηση του Τραμπ φαίνεται ότι ήταν μια προσπάθεια να περιορίσει το εύρος του άνευ προηγουμένου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου σε μια αναμέτρηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

"Ένας δίκαιος σκοπός λαμβάνει υποστήριξη από πολλούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν στην καθημερινή ενημέρωση την Πέμπτη.

"Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κερδίσουν την υποστήριξη του λαού και θα καταλήξουν σε αποτυχία", είπε.

Η ΕΕ και η Κίνα

Η Κίνα έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη και ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

"Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την ΕΕ για να εφαρμόσουν από κοινού τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες της Κίνας και της ΕΕ, να ενισχύσουν την επικοινωνία και τις ανταλλαγές και να εμβαθύνουν το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική συνεργασία Κίνας-ΕΕ", ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εμπορίου Wang Wentao και του επιτρόπου της ΕΕ για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια Μάρος Σεφκοβιτς την Τρίτη για να συζητήσουν τους "αμοιβαίους δασμούς" των ΗΠΑ.

Ο Wang δήλωσε ότι οι δασμοί "παραβιάζουν σοβαρά τα νόμιμα συμφέροντα όλων των χωρών, παραβιάζουν σοβαρά τους κανόνες του ΠΟΕ, βλάπτουν σοβαρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και επηρεάζουν σοβαρά τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής τάξης", ανέφερε το Xinhua.

"Πρόκειται για μια τυπική πράξη μονομέρειας, προστατευτισμού και οικονομικού εκφοβισμού", ανέφερε ο Wang.

"Η Κίνα είναι πρόθυμη να επιλύσει τις διαφορές μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, αλλά αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον δικό τους τρόπο, η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι τέλους", δήλωσε.

Η Κίνα προς το παρόν δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί

Ο Γουάνγκ επικοινώνησε επίσης με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ ο πρωθυπουργός Λι συναντήθηκε με επιχειρηματίες.

Η Κίνα "έχει ήδη προβεί σε πλήρη αξιολόγηση και είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει όλα τα είδη αβεβαιοτήτων και θα εισαγάγει σταδιακά πολιτικές ανάλογα με τις ανάγκες της κατάστασης", ανέφερε ο Λι σύμφωνα με το Xinhua.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο εκπρόσωπος του τοπικού γραφείου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουάνγκ Τζινγκρούι, επανέλαβε την απροθυμία του Πεκίνου να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ υπό τις παρούσες συνθήκες.

"Πρέπει να πούμε επισήμως στις ΗΠΑ: ένας βάρβαρος που προσπαθεί να εξαναγκάσει με δασμούς τις χώρες να ικετεύσουν για έλεος δεν μπορεί ποτέ να περιμένει ανταπόκριση από την Κίνα", έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα South China Morning Post.

Εάν οι ΗΠΑ είναι πραγματικά ειλικρινείς για την έναρξη διαλόγου με την Κίνα, θα πρέπει "να διορθώσουν αμέσως τις λανθασμένες πρακτικές τους και να υιοθετήσουν τη σωστή στάση της ισότητας, του σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους", κατέληξε.

Δεν είναι όλες οι χώρες πρόθυμες να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ

Παρά τη δυσαρέσκειά τους με την Ουάσινγκτον, δεν ενδιαφέρονται όλες οι χώρες να συνδεθούν με την Κίνα, ιδίως εκείνες που έχουν ιστορικό διαφορών με το Πεκίνο.

"Μιλάμε για τους εαυτούς μας και η θέση της Αυστραλίας είναι ότι το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο είναι κάτι καλό", δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι στους δημοσιογράφους.

"Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας και στεκόμαστε στα δικά μας πόδια".

Η Κίνα επέβαλε μια σειρά από επίσημους και ανεπίσημους εμπορικούς φραγμούς κατά της Αυστραλίας το 2020, μετά τη διαμάχη για την ανεξάρτητη έρευνα για την πανδημία COVID-19.

Η Ινδία φέρεται επίσης να απέρριψε την κινεζική πρόσκληση για συνεργασία και η Ρωσία, που συνήθως θεωρείται ο στενότερος γεωπολιτικός εταίρος της Κίνας, έχει μείνει εντελώς έξω από τους δασμούς του Τραμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Λιν Τσιά-λουνγκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για συνομιλίες σχετικά με τους δασμούς με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 32% στις εισαγωγές από την Ταϊβάν, στενό εμπορικό εταίρο και εταίρο ασφαλείας. Η Ταϊβάν παράγει τα περισσότερα από τα υψηλής απόδοσης τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών που επιθυμούν οι ΗΠΑ και άλλοι και απολαμβάνει εδώ και καιρό εμπορικό πλεόνασμα με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη, βρίσκονται σε ιδιαίτερη δυσχέρεια. Επωφελήθηκαν όταν τα εργοστάσια μετακόμισαν στις χώρες τους από την Κίνα λόγω της αύξησης του κόστους. Πλήττωνται από τους τιμωρητικούς δασμούς, αλλά έχουν λίγους αγοραστές εκτός των ΗΠΑ και λειτουργούν ήδη με πενιχρά περιθώρια κέρδους.

Αντιδράσεις της αγοράς

Ο Τραμπ είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι σκέφτεται το πάγωμα, αλλά το δράμα σχετικά με τους δασμούς του θα συνεχιστεί καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις ανά χώρα.

Εν τω μεταξύ, ο βασικός δασμός 10% θα παραμείνει για τις χώρες που έχουν δει υψηλότερες εισφορές να μειώνονται.

Δεν είναι σαφές ποια περαιτέρω μέτρα θα λάβει η Κίνα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα "δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια και δεν θα αφήσει να στερηθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού, ούτε θα επιτρέψουμε να υπονομευθούν οι διεθνείς εμπορικοί κανόνες και το πολυμερές εμπορικό σύστημα".

Οι μη δασμολογικές επιλογές περιλαμβάνουν απαγορεύσεις για τις αμερικανικές ταινίες, τα δικηγορικά γραφεία και άλλες συναλλαγές υπηρεσιών.

Οι παγκόσμιες αγορές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη. Ο δείκτης αναφοράς της Ιαπωνίας σημείωσε άλμα περίπου 9,1% μέχρι το κλείσιμο της αγοράς, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2,1%.

Γύρω στις 12:00 CEST, ο γερμανικός DAX σημείωνε άνοδο περίπου 5%, ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 4,7% και ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 3,8%.

Ο δείκτης SSE σημείωσε μια πιο μετριοπαθή άνοδο 1,2% στο κλείσιμο.

Εν τω μεταξύ, τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ υποχώρησαν και οι τιμές του πετρελαίου επίσης υποχώρησαν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωναν πτώση 1,8% περίπου στις 12:00 ώρα Κύπρου, ενώ τα συμβόλαια του Dow Jones Industrial Average υποχώρησαν κατά 1,4%.

Πηγή: euronews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ