Κύπρος και financial literacy: Η νέα γενιά δείχνει τον δρόμο

Η ενίσχυση του οικονομικού αλφαβητισμού αποτελεί επένδυση στο μέλλον της Κύπρου.

του Μάκη Δρακόπουλου*

Ο οικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί θεμελιώδη παράμετρο για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας και μιας ανθεκτικής κοινωνίας, ιδίως σε μια εποχή που η (από)παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τα δεδομένα της αγοράς εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα γενιά της Κύπρου αντιμετωπίζει την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει τις απαραίτητες (χρηματο)οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες, προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχώς στις σύγχρονες προκλήσεις  του οικονομικού περιβάλλοντος και να συμβάλει ενεργά στην ευημερία της χώρας.

Η ActionAid, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη αυτή ανάγκη, συνεργάζεται στενά με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το European Investment Bank Institute για την ανάπτυξη και προώθηση προγραμμάτων οικονομικού αλφαβητισμού. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών»*, το οποίο απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίνοντας έμφαση στις τάξεις της 5ης και 6ης Δημοτικού καθώς και στο Γυμνάσιο. Αυτή η συνεργασία αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής παιδείας των νέων, μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθόδων, προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες της κυπριακής κοινωνίας.

Η εκπαίδευση στον οικονομικό αλφαβητισμό παρέχει στις νέες και τους νέους τις γνώσεις και τις δεξιότητες ζωής που απαιτούνται για τη λήψη τεκμηριωμένων οικονομικών αποφάσεων, την κατανόηση των βασικών αρχών της οικονομίας, τη διαχείριση προσωπικών οικονομικών και την αποφυγή υπερχρέωσης. Επιπλέον, ενισχύει την ικανότητά τους να κατανοούν και να αξιολογούν τις εξελίξεις στο οικονομικό γίγνεσθαι, συμβάλλοντας έτσι στην διαμόρφωση μιας ενημερωμένης και ενεργής κοινωνίας πολιτών.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Τα προγράμματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας περιλαμβάνουν εργαστήρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, προσφέροντας μια ολιστική προσέγγιση στην οικονομική εκπαίδευση και την κατάρτιση πάνω σε βασικές έννοιες οικονομικών. Μέσω αυτών των δράσεων, στοχεύουμε στη δημιουργία μιας γενιάς πολιτών που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα. Με σωστή εκπαίδευση και την κατάλληλη κατάρτιση πετυχαίνουμε τη λήψη οικονομικά ενημερωμένων αποφάσεων και χτίζουμε, σε βάθος χρόνου, οικονομικά ανθεκτικές κοινότητες και νοικοκυριά.

Οι βάσεις για όλα τα παραπάνω χρειάζεται να μπουν από νωρίς, από την παιδική ηλικία κιόλας. Κάτι τέτοιο είναι δεδομένο για χώρες του εξωτερικού, καθώς η χρηματοοικονομική παιδεία είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Σταδιακά το συναντούμε και στην Κύπρο, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Η ενίσχυση του οικονομικού αλφαβητισμού αποτελεί επένδυση στο μέλλον της Κύπρου. Η νέα γενιά, εφοδιασμένη με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες  ζωής, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να διαχειριστεί τις προκλήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

*Τα αποτελέσματα του προγράμματος Αλφαβητάρι Οικονομικών για τα έτη 2021-2024 θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Περισσότερα εδώ.

Διευθυντή Προγραμμάτων & Θεσμικών Χρηματοδοτήσεων της ActionAid στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ