«Η απόφαση για τη δημιουργία στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης είναι επιβεβλημένη και θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις». Την πιο πάνω θέση διατυπώνει σε συνέντευξή της στο περιοδικό Εconomy Τoday η Director of Strategy and Management Consulting της Baker Tilly South East Europe Μόνικα Ιωαννίδου Πολεμίτη, τονίζοντας παράλληλα πως: «Είμαστε στη θέση να καθοδηγήσουμε και να στηρίξουμε τους πελάτες μας σε όλο το φάσμα της προετοιμασίας και εφαρμογής μιας κατάλληλα διαμορφωμένης στρατηγικής στο θέμα αυτό».
Πρόσφατα ενταχθήκατε στο δυναμικό της Baker Tilly South East Europe, αναλαμβάνοντας καθήκοντα διευθύντριας Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Στρατηγικής και Διοίκησης. Ποιοι είναι οι άμεσοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;
Πράγματι, πολύ πρόσφατα εντάχθηκα στη διευθυντική ομάδα της Baker Tilly South East Europe με στόχο να αναπτύξουμε τις υπηρεσίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Στρατηγικής και Διοίκησης (Strategy and Management Consulting Services) στην περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία). Η έδρα μου όπως και του νέου τμήματος είναι η Λεμεσός και η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Η Λεμεσός είναι μια επαρχία που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς αποτελώντας την κύρια προτίμηση μεγάλων επιχειρήσεων της Κύπρου και του εξωτερικού. Οπότε, παράλληλα με τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας, στόχος μας ήταν να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στην επαρχία της Λεμεσού, δίνοντας το «παρών» μας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της πόλης και προσφέροντας μια νέα δυναμική στο γραφείο μας. Βασικός πυλώνας των προσπαθειών μας πάντα, είναι να παραμένουμε πρωτεργάτες στη διαμόρφωση επιτυχημένων και βιώσιμων στρατηγικών για τους πελάτες μας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ή αναμένεται να αντιμετωπίσουν. Οι προκλήσεις αυτές μπορεί να προκύπτουν εσωτερικά σε μια επιχείρηση είτε να είναι εξωγενείς, λόγω παραδείγματος χάριν νέων νομοθετικών πλαισίων, αλλαγών στις ανάγκες της αγοράς και των απαιτήσεων των καταναλωτών αλλά ακόμα και την ύπαρξη νέων ανταγωνιστών.
Μιλώντας για νέες ανάγκες της αγοράς και καινούργιες νομοθετικές ρυθμίσεις, τα τελευταία χρόνια έχει µπει στη ζωή µας το θέμα της βιώσιµης ανάπτυξης, ενώ πρόσφατα έχουν προχωρήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ρυθμιστικά πλαίσια που καθιστούν υποχρεωτική την υποβολή από αρκετές εταιρείες, εκθέσεων Εταιρικής Βιωσιμότητας. Είναι αυτός ένας λόγος που η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ESG είναι μια κύρια υπηρεσία που προσφέρεται μέσα από το τμήμα σας;
Ακριβώς. Στο επίκεντρο των υπηρεσιών μας, είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε σχέση με το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG). Η αυστηροποίηση των κανονιστικών πλαισίων που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αλυσίδες εφοδιασμού, όπως οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και η αυξανόμενη απαίτηση του κοινού για κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα δημιουργούν πιέσεις στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των κοινωνικών προκλήσεων και την εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών ESG. Μια πολιτική για το ESG, επιτρέπει στις εταιρείες να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν μεθόδους και εργαλεία διαχείρισης με σκοπό την επιμέτρηση των στόχων και των επιδόσεων που θέτουν. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν γενικά θέματα όπως η ανακύκλωση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η επιχειρηματική ηθική, η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και η διαχείριση ατυχημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Οι εταιρείες, για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και τις καινούργιες απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας, θα πρέπει να βρουν ισορροπία μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων και της κοινωνικής προόδου. Για να εφαρμοστεί με επιτυχία μια στρατηγική ESG, πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη δέσμευση και σύνδεσή της με τους μελλοντικούς στόχους μιας εταιρείας, αλλά και η ενσωμάτωσή της στη συνολική επιχειρηματική στρατηγική. Τα οφέλη ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στη λειτουργία μιας επιχείρησης μπορούν να είναι πολλαπλά συμβάλλοντας στην ανάπτυξη οράματος και στρατηγικής για τη βιωσιμότητα.
Θεωρώ ότι η απόφαση για τη δημιουργία στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης είναι επιβεβλημένη και θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε στη θέση να καθοδηγήσουμε και να στηρίξουμε τους πελάτες μας σε όλο το φάσμα της προετοιμασίας και εφαρμογής μιας κατάλληλα διαμορφωμένης στρατηγικής στο θέμα αυτό, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης αλλά και σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο με το οποίο καλείται να συμμορφωθεί. Το όραμά μας είναι να συνεισφέρουμε στη δημιουργία βιώσιμων οργανισμών που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας και εκπληρώνοντας συγχρόνως τον καθήκον τους προς την κοινωνία του σήμερα αλλά και του αύριο.
Έχετε μια πολυετή εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή;
Η διαχείριση μιας επιχείρησης στην ψηφιακή εποχή δεν είναι εύκολη. Η αγορά αλλάζει με εξαιρετική ταχύτητα, όπως επίσης και οι απαιτήσεις των πελατών και των καταναλωτών, ενώ η διαθέσιμη τεχνολογία εξελίσσεται και αυτή με ραγδαίους ρυθμούς. Μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι ότι σημαίνει απλώς ψηφιοποίηση του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης και του τρόπου με τον οποίο αλληλοεπιδρά με άλλους. Η ευκαιρία όμως είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να οδηγεί στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για υλοποίηση ριζικών αλλαγών στον τρόπο που λειτουργούμε.
Οι μεγάλες εταιρείες ή τουλάχιστον αρκετές από αυτές, έχουν ήδη αντιληφθεί την ανάγκη για μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή και προχωρούν ή έχουν ήδη προχωρήσει στην αναθεώρηση των επιχειρηματικών τους μοντέλων. Οργανισμοί όπως οι τράπεζες για παράδειγμα, αντιλαμβάνονται ότι οι πελάτες τους (και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές) αναζητούν εξατομικευμένες, ψηφιακές εμπειρίες και ως αποτέλεσμα, έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο εξυπηρέτησης με τη σταδιακή κατάργηση των υπηρεσιών που προσφέρονται σε υποκαταστήματα και την αντικατάστασή τους με ψηφιακά εργαλεία. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η ψηφιακή εξυπηρέτηση δεν πρέπει να αφορά μόνο την ψηφιοποίηση των υφιστάμενων σημείων επαφής του οργανισμού με τον πελάτη, αλλά τον συνολικό επανασχεδιασμό των διαδικασιών έτσι ώστε η εισαγωγή της τεχνολογίας να καταλήγει σε πραγματικά καινούργια εμπειρία, με απώτερο σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των υφιστάμενων και την προσέλκυση νέων πελατών, αλλά και τη μείωση του λειτουργικού κόστους του εκάστοτε οργανισμού.
Πέραν των εταιρειών που ήδη έχουν κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης, αρκετές (κυρίως) μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όπως γνωρίζουμε αποτελούν και την πλειοψηφία των εταιρειών στις ευρωπαϊκές οικονομίες, πολλές φορές διστάζουν να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές στην ψηφιακή αναβάθμισή τους λόγω του ότι θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα προϋποθέτει σημαντικές δαπάνες. Πολλές φορές βέβαια, η διστακτικότητα προκύπτει και από έλλειψη γνώσης ή εσωτερικής εξειδίκευσης ή και λόγω κουλτούρας μέσα στην επιχείρηση. Παρόλες τις αμφιβολίες, οι περισσότερες επιχειρήσεις κατανοούν ότι πρέπει να προχωρήσουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές ή ακόμα και να επιβιώσουν σε αυτή τη νέα εποχή.
Εμείς, μέσα από τις υπηρεσίες μας στον τομέα αυτό και μέσω της Baker Tilly Digital, λαμβάνοντας υπόψη τούς περιορισμούς της κάθε επιχείρησης, μπορούμε να στηρίξουμε τους πελάτες μας, έτσι ώστε ανάλογα με το σημείο του ψηφιακού μετασχηματισμού στον οποίο βρίσκονται, να προετοιμαστούν, να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τη στρατηγική τους έτσι ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις τους.
Διαβάστε επίσης: Η Hyundai προχώρησε σε αξιοσημείωτες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση