Του Σάββα Μ. Κλείτου*
Οι προοπτικές για τον τομέα των Eπαγγελματικών Yπηρεσιών συνεχίζουν να είναι θετικές, αν και οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες και προσαρμόσιμες σε ένα γρήγορα μεταλλασσόμενο περιβάλλον. Γενικά, η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με πολλές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών τάσεων, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και οι διακυμάνσεις στις αγορές. Παρόλα αυτά, ο τομέας των Eπαγγελματικών Yπηρεσιών έχει αποδείξει ότι διαθέτει αντοχές και θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις μοναδικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για Aνάπτυξη και Kαινοτομία.
Η επιδίωξη της Κύπρου να καταστεί ένα Διεθνές, Χρηματοοικονομικό και Επιχειρηματικό Κέντρο συνεπάγεται όχι μόνο οφέλη και προνόμια, αλλά κόστος και υποχρεώσεις. Κατά τη διάρκεια του 2023 η Κύπρος και συγκεκριμένα ο τομέας των Επαγγελματικών Υπηρεσιών βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο, προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις στις διεθνείς αγορές. Είναι πλέον σαφές ότι βαδίζουμε σε μια νέα εποχή, η οποία είναι πιο περίπλοκη και απαιτεί την ανάλογη σοβαρότητα του ιδιωτικού τομέα, των Εποπτικών Αρχών αλλά και της πολιτείας. Εν κατακλείδι, η διατήρηση και ενίσχυση της αξιοπιστίας της Κύπρου και της ελκυστικότητάς της ως επενδυτικός προορισμός θα πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλων.
ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η υιοθέτηση Τεχνολογιών όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Αυτοματοποίηση και Cloud Computing συνεχίζει να αναδιαμορφώνει τις επιχειρησιακές διαδικασίες και να ενισχύει την παραγωγικότητα και πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες όλων των επιχειρήσεων. Η Ψηφιακή μετάβαση στην Κύπρο είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του τομέα των Επαγγελματικών Υπηρεσιών, όπου η ενσωμάτωση Τεχνολογιών μπορεί να ανοίξει νέες διαδρομές για Καινοτομία και αποδοτικότητα. Η ταχεία ψηφιακή εξέλιξη απαιτεί από τις εταιρείες Συμβουλευτικών Υπηρεσιών να διατηρήσουν τον ρόλο του καθοδηγητή για τις επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με τον δικό τους Τεχνολογικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Η εργασιακή αγορά παραμένει δυναμική, με αυξημένη ζήτηση για εξειδικευμένες δεξιότητες. Η ευελιξία και η δυνατότητα τηλεργασίας είναι κρίσιμα στοιχεία που επηρεάζουν την εργασιακή κουλτούρα. Η επένδυση στην εκπαίδευση και την εξειδίκευση των εργαζόμενων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του τομέα. Η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων είναι απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.
Στο πλαίσιο της σύγχρονης επιχειρηματικής πραγματικότητας, η Πράσινη Οικονομία αποτελεί κρίσιμη πτυχή για τον τομέα μας. Η ενσωμάτωση της Πράσινης Οικονομίας στον τομέα των Επαγγελματικών Υπηρεσιών απαιτεί αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές και στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν σε Πράσινες Τεχνολογίες, να μειώσουν τον οικολογικό τους αντίκτυπο και να αναπτύξουν βιώσιμες στρατηγικές.
Η υιοθέτηση περιβαλλοντικών κατευθυντηρίων γραμμών, καθώς η προσαρμογή σε βιώσιμες πρακτικές αποτελούν ζωτικούς παράγοντες για την ανταπόκριση στις παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς μπορούν να ανοίξουν νέες δυνατότητες για Ανάπτυξη και Καινοτομία στον τομέα.
Η προσήλωση σε περιβαλλοντικά πρότυπα αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση, αλλά και ευκαιρία για τη δημιουργία μιας οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον, προσελκύοντας ταυτόχρονα επενδύσεις και ενισχύοντας την εικόνα της Κύπρου στον διεθνή χάρτη.
*Regional managing partner, head of Tax Services στην Baker Tilly South East Europe
Διαβάστε επίσης: Οικονομία: Ποιους κινδύνους «βλέπει» ο CEO της KPMG Κύπρου - Ο ρόλος του ΤΑΑ