Τους 40 μηχανισμούς που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών (DMOs), τους Εθνικούς Οργανισμούς Τουρισμού (NTOs) και άλλους φορείς να κατανείμουν καλύτερα τα οφέλη του τουρισμού στις τοπικές κοινότητες, αναδεικνύει η νέα έκθεση με τίτλο «Δημιουργώντας δίκαιους προορισμούς: Πώς να διαχειριστείτε και να διανείμετε την αξία του τουρισμού για να εξυπηρετήσετε καλύτερα τις κοινότητες».
Η εν λόγω έκθεση, δημοσιεύτηκε από το Travel Foundation σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στον Τομέα της Αναψυχής, του Τουρισμού και της Φιλοξενίας (CELTH), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μελλοντικών Εξελίξεων στον Τουρισμό, το Breda University of Applied Sciences, το HZ University of Applied Sciences, το Ολλανδικό Συμβούλιο Τουρισμού και Συνεδρίων (NBTC) και την Destination Think.
Ειδικότερα, η έκθεση βασίζεται στους τίτλους παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης και τις τοπικές διαμαρτυρίες του καλοκαιριού, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από τη δυσαρέσκεια των κατοίκων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Καθώς ο τουρισμός αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ, η έκθεση εξετάζει πώς τα οφέλη του τουρισμού δεν φτάνουν πάντα στις κοινότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις η τουριστική δραστηριότητα μπορεί να επιδεινώσει τις τοπικές ανισότητες. Για παράδειγμα, τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων, ενώ οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται μπορεί να είναι χαμηλά αμειβόμενες, και συνήθως το 50%-80% των δαπανών των τουριστών «διαφεύγει» από τον προορισμό, παρέχοντας ελάχιστο ή καθόλου όφελος σε τοπικό επίπεδο.
Μερικές από τις βασικές συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν τα εξής:
Δεδομένου ότι ο τουρισμός βασίζεται σε δημόσιους πόρους και στη διατήρηση της κοινωνικής άδειας λειτουργίας, η διαχείριση του προορισμού θα πρέπει να καθοδηγείται πρωτίστως από τις τοπικές ανάγκες και να εξετάζει ποιες ομάδες ωφελούνται περισσότερο από τον τουρισμό και ποιες φέρουν τα βάρη. Έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστούν οι γενικές συζητήσεις για τη συμβολή του τουρισμού και να εξεταστεί κριτικά πού κατευθύνονται τα οφέλη.
Περαιτέρω, οι διαχειριστές προορισμών μπορεί να μη λαμβάνουν υπόψη ζητήματα ισότητας. Η απλή διάδοση του τουρισμού, η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας ή η προσέλκυση επισκεπτών με υψηλές δαπάνες δεν θα καταστήσει αυτόματα το σύστημα πιο δίκαιο και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση. Επίσης, οι διαχειριστές προορισμών θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ευρύτερη αξία που μπορεί να φέρει ο τουρισμός στις κοινότητες, ιδιαίτερα στους κατοίκους που δεν ασχολούνται άμεσα με τον τουρισμό και στις περιθωριοποιημένες κοινότητες, για παράδειγμα μέσω της συνεισφοράς στην αστική αναγέννηση, την ανάπτυξη δημόσιων υποδομών και την αποκατάσταση της φύσης.
Ο τουρισμός είναι ένας παγκόσμιος κλάδος σε ανάπτυξη με σημαντικό δυναμικό και μπορεί να φέρει θετικές κοινωνικές αλλαγές. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών (DMOs) αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τον ρόλο τους στη στήριξη ευρύτερων στόχων των κοινοτήτων. Η έκθεση παρέχει 25 μελέτες περιπτώσεων όπου ο τουρισμός έχει συμβάλει σημαντικά στην τοπική επιχειρηματικότητα, τη βελτίωση της ευημερίας των κοινοτήτων και άλλες θετικές επιπτώσεις. Αυτά τα παραδείγματα προσφέρουν έμπνευση και διδάγματα και δείχνουν πώς οι ενδιαφερόμενοι του τουρισμού εφαρμόζουν ήδη δοκιμασμένους μηχανισμούς για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των κοινοτήτων.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το travel.gr, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται πρωτοβουλίες φορολόγησης και κατανομής εσόδων, προγράμματα ανάπτυξης επιχειρήσεων και εκπαίδευσης, κανονισμοί αδειοδότησης και ζωνοποίησης, κοινοτικές επιχειρήσεις και προγράμματα εθελοντισμού, καθώς και ανάπτυξη προϊόντων που ενσωματώνουν την τοπική κουλτούρα και προστασία του περιβάλλοντος. Η έκθεση λειτουργεί ουσιαστικά ως ένας «οδικός χάρτης» για μια προσέγγιση διαχείρισης με έμφαση στην ισότητα.
Το πρώτο βήμα είναι να εντοπιστούν οι ευρύτεροι στόχοι των κοινοτήτων στους οποίους μπορεί να συμβάλει ο τουρισμός, στη συνέχεια να εξεταστούν οι μηχανισμοί που βασίζονται σε στοιχεία και οι πραγματικές μελέτες περίπτωσης που έχουν συγκεντρωθεί, να ληφθούν υπόψη οι πρακτικές οδηγίες εφαρμογής και μέτρησης των επιπτώσεων και να αποφασιστεί ποιοι από αυτούς μπορεί να λειτουργήσουν στο πλαίσιο που ενδιαφέρει τους διαχειριστές.
Η εφαρμογή αυτών των μηχανισμών θα απαιτήσει από τους διαχειριστές προορισμών να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους με τοπικούς φορείς και να υιοθετήσουν μια συμμετοχική προσέγγιση με τις κοινοτικές ομάδες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι DMOs θα πρέπει επίσης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ισορροπία μεταξύ ξένων επενδύσεων και οικονομικής διαφυγής, την πρόσβαση των κατοίκων στις ευκαιρίες και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη διατήρηση του ελέγχου των τοπικών πόρων όπως η γη και η στέγαση. Η έκθεση καταλήγει ότι ένα πιο δίκαιο τουριστικό σύστημα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυση της διακυβέρνησης των προορισμών, υποστηριζόμενης από μια εντολή να εξυπηρετεί το σύνολο της κοινότητας.
Ο κόσμος βρίσκεται σε κρίση, αλλά η έρευνα δείχνει ότι πολλές από τις λύσεις που χρειάζονται, είναι έτοιμες για εφαρμογή. Οι ερευνητές έχουν επενδύσει στην έκθεση αυτή για να επιτρέψουν στο Travel Foundation και τους ερευνητικούς του συνεργάτες να καθορίσουν έναν σαφή δρόμο για τη βιομηχανία των ταξιδιών να αναλάβει τολμηρή δράση, όπως ανέφερε ο Rodney Payne, Διευθύνων Σύμβουλος της Destination Think, ένας από τους συνεργάτες του έργου.
newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Μόνο με ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια ή e-visa η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο