Το παράδοξο της αύξησης των Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη

Παρά το ασθενέστερο δολάριο και τιμές στα ύψη αναμένεται αριθμός ρεκόρ Αμερικανών στην Ευρώπη

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Οι τιμές των ξενοδοχείων εκτοξεύονται. Και οι τουρίστες ήδη γίνονται ενοχλητικοί για πολλούς πολίτες. Καλωσορίσατε σε άλλο ένα καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Από τους τίτλους, τα πράγματα φαίνονται ήδη χαοτικά. Διάσημοι ιστότοποι αυξάνουν τα τέλη εισόδου τους. Τα δωμάτια είναι πανάκριβα.

Το 2023 καταγράφηκαν υψηλότεροι αριθμοί Αμερικανών ταξιδιωτών στην Ευρώπη από το 2019 και φέτος αναμένεται αριθμός ρεκόρ.

Αυτή είναι η γνώμη της Κέιλα Ζίγκλερ που ως ιδιοκτήτρια του Destination Europe, στέλνει φέτος «αριθμούς ρεκόρ» πελατών στην ήπειρο.

Ο Γκράχαμ Κάρτερ, διευθυντής του Unforgettable Travel, ενός ταξιδιωτικού πράκτορα με 90% πελατεία από τις ΗΠΑ, είπε στο CNN ότι πολλοί επισκέπτες βρίσκουν την ιδέα της Ευρώπης απαγορευτικά ακριβή φέτος.

«Οι άνθρωποι αναρωτιούνται, αξίζει η Ευρώπη;» λέει ο ίδιος στο αμερικανικό δίκτυο. «Γίνεται κράτηση εκ των προτέρων και οι τιμές είναι αρκετά υψηλές. Υπήρξε τεράστια ζήτηση για ταξίδια τα τελευταία τρία χρόνια και πολλά μέρη ανεβάζουν τις τιμές».

«Θεαματικές» αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία…

Αυξάνονται επίσης και τα τέλη εισόδου. Ο Πύργος του Άιφελ θα αυξήσει τις τιμές κατά 20% από τις 17 Ιουνίου, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης χρεώνει τώρα 25 ευρώ για είσοδο. Η Βενετία χρεώνει τους ημερήσιους ταξιδιώτες 5 ευρώ σε περιόδους αιχμής.

Ωστόσο, τα τέλη εισόδου ωχριούν μπροστά στις τιμές των ξενοδοχείων. Οι τιμές έχουν αυξηθεί θεαματικά στις μεγάλες πόλεις και σε πολλές περιπτώσεις ξενοδοχεία που χρέωναν 300 δολάρια τη βραδιά πέρυσι, τώρα χρεώνουν 500.

Καθώς τα ξενοδοχεία γεμίζουν, τα δωμάτιά τους γίνονται πιο ακριβά. Όταν το ξενοδοχείο φτάσει στο 90% της πληρότητας, ένα δωμάτιο $350 μπορεί να φτάσει τα $500. Δεν είναι ότι όλα τα δωμάτια κοστίζουν $500, πολλά μπορεί να νοικιάζονται για $250. Οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής πληρώνουν τα $500.

Οι προβλέψεις του κλάδου για το 2024 υποδηλώνουν ότι σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις οι τιμές των δωματίων αυξάνονται κατά περίπου 10%.

Τα καλά νέα είναι, όπως λέει ο Τιμ Χέντσελ, CEO της HotelPlanner.com, ότι αυτές οι αυξήσεις δεν είναι γενικές. Η συμβουλή του είναι λιγότερα αστέρια καλύτερη ευκαιρία.

Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία λίγο μακρύτερα από τον προορισμό. «Πηγαίνετε στη Μήλο αντί για Μύκονο», προτείνει. «Έχεις τα ίδια ηλιοβασιλέματα, τις ίδιες φωτογραφίες στο Instagram στο ένα δέκατο της τιμής. Αυτά δεν είναι υποβαθμίσεις – είναι μέρη που δεν έχουν μπει στη λίστα των 10 κορυφαίων του Conde Nast τα τελευταία 10 χρόνια».

Αν θέλετε να μείνετε σε μια πόλη, δοκιμάστε προτιμήστε πιο έξω, λέει. Το καλύτερο είναι ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων σε δευτερεύοντα προορισμό. 

…Αλλά φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια

Μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά τα αεροπορικά εισιτήρια ΗΠΑ-Ευρώπης είναι φθηνότερα, είπε στο CNN η Χέιλι Μπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Hopper. Τα δεδομένα της δείχνουν ότι ο μέσος όρος του αεροπορικού ναύλου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι είναι μειωμένος κατά 16% σε σχέση με το 2023.

Για τους κύριους προορισμούς, είναι ακόμα χαμηλότερο. Τα στοιχεία του Hopper από τον Ιούνιο δείχνουν ότι η μέση πτήση με επιστροφή από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο μειώνεται κατά 21%, σε ετήσια βάση. Στην Ευρώπη, οι κορυφαίοι προορισμοί Ρώμη, Βαρκελώνη, Αθήνα και Παρίσι έχουν δει εντυπωσιακές διψήφιες μειώσεις: κατά 34%, 37%, 28% και 38% αντίστοιχα για τους ναύλους τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μακριά από τα τρελά πλήθη

Ορισμένοι θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία και τους εμβληματικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, προκαλώντας μείωση της ζήτησης για τις κυριότερους προορισμούς.

Πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω της κοσμοσυρροής και της ζέστης, προτιμώντας τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Το 2023 σημειώθηκαν 134 εκατομμύρια «αφίξεις» στην Ιταλία – ο υψηλότερος αριθμός επισκεπτών στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Ιταλίας. Οι μισοί από αυτούς ήταν ξένοι επισκέπτες και τα σημάδια προεξοφλούν ότι το 2024 θα τους ξεπεράσει, χάρη σε αυτό που η υπουργός Τουρισμού Ντανιέλα Σαντασέ αποκάλεσε «στοχευμένη στρατηγική».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: FT: Οι ακαδημαϊκοί βλέπουν μόνο μία μείωση επιτοκίων από την Fed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ