Άδεια τα πορτοφόλια από τουριστικά έσοδα

Παραμένουν μειωμένα τα νούμερα που αντανακλούν την εικόνα του τουρισμού στο νησί.

Άδεια παραμένουν τα πορτοφόλια στις τουριστικές επιχειρήσεις και κατ' επέκταση στην κυπριακή οικονομία από τον τουρισμό.

Τα τουριστικά έσοδα παραμένουν στον πάτο τόσο τον Μάιο, όσο και τους πρώτους μήνες του 2021, υποχωρώντας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το 2019, πριν την πανδημία δηλαδή και όταν ο τουριστικός κλάδος λειτουργούσε υπό κανονικές συνθήκες.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €123,0 εκ. σε σύγκριση με €115,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020,

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώθηκε αύξηση 6,7%, ενώ καταγράφηκε μείωση 81,2% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 (€652,8 εκ.).

Σε ότι αφορά τον Μάιο, μετά και το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων για το 2021, τα έσοδα έφτασαν στα €76,7 εκατ. σε σύγκριση με μηδενικά έσοδα που καταγράφηκαν κατά τον Μάιο 2020, περίοδο κατά την οποία είχαν εφαρμοστεί στην Κύπρο τα μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας κορωνοϊού (COVID-19).

Με βάση τα συγκεκριμένα μέτρα, υπήρξε απαγόρευση εισόδου στη Δημοκρατία διαφόρων κατηγοριών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών.

Σε σύγκριση με τα έσοδα από τον τουρισμό για τον Μάιο 2019 (€277,6 εκ.), παρατηρήθηκε μείωση 72,4%.

Οι αποφάσεις της Βρετανίας που επιτρέπουν πλέον τις αφίξεις προς την Κύπρο χωρίς υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα κατά την επιστροφή και η προτίμηση που δείχνουν οι Ρώσοι στην Κύπρο ίσως να αποτελέσουν λόγο κάποιας βελτίωσης της κατάστασης.

Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί, ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία παρά την ραγδαία επιδείνωση των προηγούμενων εβδομάδων, δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει κάτω από τα 1000.

Αναμένεται επίσης να διαφανεί το πως έχει επηρεάσει την κατάσταση η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου, επιτρέποντας τα ελεύθερα ταξίδια, καθώς και την εφαρμογή του σχεδίου επιχορηγημένων τιμών διαμονής σε ξενοδοχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ