Ταξίδι στην Ελλάδα: Από το «κόκκινο» στο «πορτοκαλί»

Τι ισχύει για τους Κυπρίους που εγκαταλείπουν την κόκκινη χώρα για να πάνε στην πορτοκαλί - Φεύγουν προς Ελλάδα οι Κύπριοι - Απουσία αυτοπεριορισμού ωθεί πολλούς σ’ ένα ταξίδι-διέξοδο προς την Ελλάδα

της Μαρίας Ονουφρίου 

 

Δεν φαίνεται να πτοούνται οι Κύπριοι από τα σκαμπανεβάσματα των χωρών στις κατηγοριοποιήσεις. Στο κόκκινο η δική μας χώρα, στο πορτοκαλί η Ελλάδα, οι αριθμοί ανεβαίνουν και καμία ευοίωνη είδηση στο προσκήνιο. Ωστόσο, όσοι έκλεισαν για ταξίδι στο εξωτερικό -με τους πλείστους να επιλέγουν την Ελλάδα- παραμένουν πιστοί στην απόφασή τους, εφόσον γνωρίζουν ότι δεν θα παραμείνουν σε περιορισμό, έστω και αν προέρχονται από μια βαθιά κόκκινη χώρα.

Διέξοδος η Ελλάδα

Μπορεί να μη γεμίζουν τ’ αεροπλάνα όπως παλιά, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες μας που επιλέγουν να πεταχτούν λίγες μέρες προς Ελλάδα, ώστε να γεμίσουν επιτέλους οι μπαταρίες. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου -ACTA, Βασίλης Σταματάρης, ανέφερε στη «Σημερινή» ότι οι Κύπριοι που θα ταξιδέψουν έστω και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες επιλέγουν την Ελλάδα. «Όσο ο εμβολιασμός προχωρεί, ο κόσμος μπορεί και επιλέγει να ταξιδεύει, έστω κι αν βρισκόμαστε στην κόκκινη κατηγορία. Κίνητρο γι’ αυτό αποτελεί και το γεγονός ότι ο ταξιδιώτης δεν θα πρέπει να μπει σε περιορισμό. Μπορεί οι αριθμοί να μη συγκρίνονται με αυτούς του πρόσφατου παρελθόντος, όμως η Ελλάδα είναι ένας προορισμός-διέξοδος για τους Κυπρίους. Η Ελλάδα προσφέρει την ποικιλία των νησιών και τις απευθείας πτήσεις σε προορισμούς».

Κίνητρα και για ταξίδια;

Ο κ. Σταματάρης σχολίασε επίσης το γεγονός ότι αν και δόθηκαν κίνητρα για εσωτερικό τουρισμό, εντούτοις οι κρατήσεις για Ελλάδα δεν επηρεάστηκαν. «Δεν θα ακυρώσουν ταξίδι προγραμματισμένο για να μείνουν Κύπρο. Τα κίνητρα για εσωτερικό τουρισμό ήταν πολύ καλά και ο κόσμος ανταποκρίνεται».

Σ’ ερώτηση κατά πόσον θα ήταν εφικτή μια παροχή κινήτρων για ταξίδια, ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι «σκοπός του Υφυπουργείου τουρισμού ήταν η εισροή τουρισμού στο νησί. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει προσφερθεί κάτι ώστε να υποστηριχθεί ο κόσμος να φύγει από την Κύπρο»

Την απογοήτευση του, ωστόσο, εξέφρασε εφόσον τα ταξιδιωτικά πρακτορεία παραμένουν εκτός στήριξης από το κράτος. «Μείναμε εκτός του σχεδιασμού παροχής κινήτρων. Αν και κάποια από τα μέλη μας μπορούν και επικοινωνούν με ξενοδοχεία που συνεργάζονται για κρατήσεις, εντούτοις το συγκεκριμένο σχέδιο όπως υλοποιείται, αφήνει εκτός τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Κι όμως η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και είναι τόσο μεγάλη, που οι γραμμές των ξενοδοχείων ‘έπεσαν’ ή δεν απαντούν όλες και πολλοί ακόμη ψάχνουν. Αν υπήρχε εμπλοκή και των δικών μας γραφείων στο σχέδιο, τότε αντί για παράδειγμα 200 άτομα να παίρνουν την ίδια ώρα σε ένα ξενοδοχείο, θα μπορούσαν να μοιραστούν σε διάφορα γραφεία μας, ώστε να εξυπηρετήσουμε εμείς τον κόσμο. Θα το ξανασυζητήσουμε όμως».

Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αφίξεων στην Ελλάδα, όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, το αργότερο 24 ώρες πριν από την άφιξή τους. Οι ταξιδιώτες που δεν θα διαθέτουν το έντυπο PLF, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, προσκομίζοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια Αρχή και σύμφωνα με τη νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του επιβάτη όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες που έχουν νοσήσει, θα πρέπει να φέρουν το πιστοποιητικό νόσησης κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια Αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική Αρχή πιστοποίησης της χώρας.

Όσοι φτάνουν στη χώρα θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης με τη μέθοδο PCR για ανίχνευση της νόσου COVID-19. Η εξέταση θα πρέπει να έχει γίνει έως και 72 ώρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα. Επίσης οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό τεστ RT-PCR στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος (rapid test). Όσοι έχουν αρνητικά αποτελέσματα θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα.

Τέλος, συνιστάται σε όλους τους επισκέπτες να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή Visit Greece πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ: Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ