«Πράσινο φως» από ΕΕ για την επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν - Η Γερμανία που είναι αντίθετη δεν κατάφερε να σχηματίσει την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία

«Πράσινο φως» από τα κράτη μέλη έλαβε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή οριστικών αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, ανακοίνωσε η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής κατά των επιδοτήσεων.

Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, ΕΕ και η Κίνα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να εξερευνήσουν μια εναλλακτική λύση που θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τον ΠΟΕ, επαρκής για την αντιμετώπιση της ζημιογόνου επιδότησης που καθορίστηκε από την έρευνα της Επιτροπής, να παρακολουθείται και να επιβάλλεται.

Ο εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής που περιλαμβάνει τα οριστικά πορίσματα της έρευνας πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα έως τις 30 Οκτωβρίου 2024 το αργότερο.

Η ΕΕ ανακοίνωσε αρχικά ότι θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων τον Ιούνιο, με το σκεπτικό ότι επωφελούνται «σε μεγάλο βαθμό από αθέμιτες επιδοτήσεις» και αποτελούν «απειλή οικονομικής ζημίας» για τους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Προσωρινοί δασμοί τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου, ενώ στην πορεία, τον Σεπτέμβριο αναθεώρησε το ύψος τους η Κομισιόν, με βάση «τεκμηριωμένα σχόλια για τα προσωρινά μέτρα» από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο συνεχίζει να πιστεύει πως η έρευνα για τις επιδοτήσεις της Κίνας για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της έχει καταλήξει σε «προαποφασισμένα συμπεράσματα», προσθέτοντας ότι η ΕΕ προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι επιπλέον δασμοί σε EV από την Κίνα

Η πρόταση της Κομισιόν την οποία ενέκριναν τα κράτη μέλη συνίσταται στην επιβολή επιπλέον -του ισχύοντος 10% που επιβάλλεται σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα- δασμών 9% στα Tesla, 36,3% στη SAIC, 19,3% στην Geely, 17% στην BYD, 36,3% στις άλλες μη συνεργαζόμενες –όπως τις χαρακτηρίζει στην έρευνα που έκανε η ΕΕ- εταιρείες και 21,3% στις αποκαλούμενες συνεργαζόμενες εταιρείες.

Αντιδράσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επέκριναν την απόφαση της ΕΕ.

Η Mercedes Benz χαρακτήρισε τους δασμούς «λάθος» και προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθυστερήσει την εφαρμογή τους, ενώ η BMW είπε ότι η κίνηση αποτελεί ένα «μοιραίο σημείο» για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, έγραψε το Reuters.

Στο μεταξύ, η Volkswagen που έχει πληγεί από την κρίση, κάλεσε την ΕΕ και την Κίνα να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το θέμα, λέγοντας ότι μια εναλλακτική λύση είναι ακόμα δυνατή, σύμφωνα με το Reuters.

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars, η οποία ανήκει στην κινεζική Geely Holdings, ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει τη μακροχρόνια στρατηγική μας να κατασκευάζουμε τα αυτοκίνητά μας εκεί που τα πουλάμε και να έχουμε κάνει σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ευρώπη».

Διαίρεση στην ΕΕ

Της σημερινής απόφαση έχουν προηγηθεί μήνες συζητήσεων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με την αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα ηλεκτρικά κινεζικής κατασκευής.

Ενώ η Γαλλία ήταν μεγάλος υποστηρικτής, ωθώντας προηγουμένως την ΕΕ να ξεκινήσει έρευνες για πιθανούς δασμούς, η Γερμανία τάχθηκε εναντίον τους, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες  στις δικές της αυτοκινητοβιομηχανίες που δίνουν μάχη επιβίωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει δασμούς έως και 45%, μετέδωσε το Reuters.

Βασική ανησυχία για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα πιθανά αντίποινα από την Κίνα εις βάρος ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται, πολύ περισσότερο καθώς  η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες αντιντάμπινγκ στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος και κονιάκ από την ΕΕ, καθώς και έρευνα κατά των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η Γερμανία αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στην πρόταση της Κομισιόν. Δεν κατάφερε, όμως, στη σημερινή ψηφοφορία στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στην ΕΕ (Coreper) να συγκεντρώσει ειδική πλειοψηφία, δηλαδή από το 55% των «27» κρατών μελών, για να «μπλοκάρει» τους δασμούς, καθώς μόλις τέσσερα κράτη μέλη τάχθηκαν μαζί της κατά του μέτρου: Ουγγαρία, Σλοβενία, Μάλτα και Σλοβακία. Από την άλλη πλευρά, η πρόταση της Κομισιόν είχε την απόλυτη στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας και Πολωνίας.

Οι προβλέψεις

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, που δημοσιεύεται σήμερα από την Transport & Environment, την οποία επικαλείται η DW, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα θα μπορούσαν να καταλάβουν το ένα τέταρτο της αγοράς φέτος, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωσή τους κατά 20% το 2025 και κατά 18% το 2026, λόγω των δασμών.

Ωστόσο, η ίδια έρευνα εκτιμά πως εάν η Ε.Ε καθυστερήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών το 2025, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας θα μπορούσαν να δουν αύξηση κατά 27% τον ίδιο χρόνο, και ενόσω οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα επικεντρώνονται στις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης με υψηλότερο κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, ενώ εκτιμά παράλληλα ότι οι δασμοί δεν είναι «εξοντωτικοί», ώστε η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινεζικής προέλευσης δεν θα είναι απαγορευτική για τους Ευρωπαίους πολίτες.

ot.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Προς μετωπική στην ψηφοφορία των «27» για τους δασμούς στα κινεζικά EV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ