Γιατί οι ηγέτες των Big Tech ξεφορτώνονται τις μετοχές τους

Τι δείχνει η κίνηση αυτή για το τεχνολογικό ράλι

Πίτερ Θιλ, Τζεφ Μπέζος και Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχουν συνδέσει το όνομά τους με το πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι στον τεχνολογικό κλάδο. Τώρα έχουν αρχίσουν να περιορίσουν σημαντικά τις θέσεις τους σε μία ένδειξη -σύμφωνα με τους αναλυτές- ότι η άνοδος του κλάδου μπορεί να έχει κορυφωθεί. Και τα τρία αυτά ηχηρά ονόματα είναι μερικά μόνο, από αυτά που έχουν πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση στις εταιρείες, και έχουν αλλάξει στρατηγική.

Σύμφωνα με στοιχεία της Verity LLC, η οποία παρακολουθεί τις γνωστοποιήσεις συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, καθώς οι αγορές έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ , η αναλογία των εταιρικών πωλήσεων από εμπιστευτικές πληροφορίες προς τις αγορές από εμπιστευτικές πληροφορίες βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι πωλήσεις μετοχών στην αρχή ενός ημερολογιακού έτους είναι φυσιολογικές, με τη συσσωρευμένη ζήτηση στις αρχές του 2024 να επιδεινώνεται από τους μετόχους που απέφευγαν τις πωλήσεις πέρυσι λόγω της ύφεσης των αποτιμήσεων των εταιρειών.

Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να λένε ότι το ξεφάντωμα αυτής της σεζόν ήταν εκπληκτικό και ένας δείκτης ότι μια πρόσφατη άνοδος της τεχνολογίας, που τροφοδοτείται από τον ενθουσιασμό για την άνοδο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης , πρόκειται να υποχωρήσει.

«Αν νομίζουν ότι είμαστε στην κορυφή και έτσι βγαίνουν έξω, αυτό είναι ένα μάλλον έντονο μήνυμα για όλους τους άλλους», δήλωσε ο Τσαρλς Έλσον, νομικός βετεράνος και πρόεδρος εταιρικής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

Τα τεχνολογικά στελέχη

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα των FT, πολλές από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αυτό το τρίμηνο προήλθαν από στελέχη τεχνολογίας. Ο Thiel , συνιδρυτής του ομίλου ανάλυσης δεδομένων Palantir, πούλησε 175 εκατομμύρια δολάρια αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αποκαλύψεις, τη μεγαλύτερη πώλησή του από την εκφόρτωση 504,8 εκατομμυρίων δολαρίων της μετοχής της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο ιδρυτής της Amazon, Μπέζος, πούλησε 50 εκατομμύρια μετοχές αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου τον Φεβρουάριο. Ο Andy Jassy , ​​διευθύνων σύμβουλος της Amazon, πούλησε 21,1 εκατομμύρια δολάρια μετοχών φέτος, σε σύγκριση με 23,6 εκατομμύρια δολάρια το 2023 και το 2022 μαζί.

Ο Ζάκερμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, έχει πουλήσει εκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές της εταιρείας εδώ και χρόνια. Αλλά έχει αυξήσει τις πωλήσεις φέτος καθώς η μετοχή της έφτασε στα υψηλά όλων των εποχών. Στις αρχές Φεβρουαρίου, πούλησε 291.000 μετοχές για 135 εκατομμύρια δολάρια, την πρώτη του πώληση αυτού του μεγέθους από τον Νοέμβριο του 2021. Εξακολουθεί να έχει το 13,5% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχό της.

«Θεωρούμε τις [πωλήσεις εταιρικών μεριδίων εμπιστευτικών πληροφοριών] ως ένα αρνητικό σημείο δεδομένων που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές», δήλωσε ο Ben Silverman, αντιπρόεδρος έρευνας της Verity.

Πρόσθεσε ότι στον τομέα της τεχνολογίας συγκεκριμένα, «βλέπουμε επίσης μια σειρά από μεγάλα ονόματα [εταιρειών] σε αυτόν τον χώρο με πωλήσεις εμπιστευτικών πληροφοριών που δεν είναι τυπικές».

«Όρεξη» για ρευστότητα

«Σαφώς υπάρχει όρεξη για δημιουργία ρευστότητας αυτή τη στιγμή», είπε ο Silverman. «Κάποια από αυτά είναι κάποια περιορισμένη ζήτηση μετά από σχετικά ήρεμες πωλήσεις εμπιστευτικών πληροφοριών το 2022 και το 2023, και σίγουρα μια ώθηση είναι οι επιδόσεις της [χρηματιστηριακής] αγοράς».

Σε μια αξιοσημείωτη περίπτωση, ο Frank Slootman της Snowflake πούλησε 69,2 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές Φεβρουαρίου, εβδομάδες πριν ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου . Οι μετοχές της εταιρείας λογισμικού βάσης δεδομένων έχουν πέσει περίπου 29% από την ημέρα που ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

«Οι εμπιστευτικές πωλήσεις από υψηλού επιπέδου στελέχη μεγάλων ποσοτήτων μετοχών δεν είναι ποτέ καλό σημάδι, είναι πολύ απλό», είπε ο Έλσον από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. «Σημαίνει ότι έχουν βρει ένα καλύτερο μέρος για να αναπτύξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις επιχειρήσεις που διευθύνουν».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Επική ασφαλιστική διαμάχη για τα αεροπλάνα που κατασχέθηκαν από τη Μόσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ