Τεχνητή νοημοσύνη: Το χρηματιστήριο των $8,2 τρισ.

Οι 5 πρωταθλήτριες σε κέρδη εταιρείες AI είναι -όχι τυχαία- ανάμεσα στις ισχυρότερες επιχειρήσεις του κόσμου

Το στρατοσφαιρικό ύψος των 8,2 τρισ. δολαρίων αγγίζει η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 5 κορυφαίων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας στον κόσμο. Το στοιχείο αυτό αποτελεί από μόνο του ένα ακαταμάχητο επιχείρημα για τις προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης – ακόμη και από οικονομικής/επιχειρηματικής άποψης. Καθόλου τυχαία, δε, στην πεντάδα των χρυσοφόρων εταιρειών AI συγκαταλέγονται κάποιες από τις απολύτως ισχυρότερες επιχειρήσεις του κόσμου, ανεξαρτήτως κλάδου.

Microsoft

Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2023, η Microsoft προχώρησε στην εξαγορά της OpenAΙ και την άμεση ενσωμάτωση της πιο διάσημης εφεύρεσής της, του ChatGPT, στη μηχανή αναζήτησης Bing και το περιβάλλον λογισμικού Edge. Από επιχειρηματικής και εμπορικής άποψης, η Microsoft προέβη σε μια κίνηση ματ, χάρη στην οποία η μετοχή της εκτοξεύτηκε, ενώ το ίδιο συνέβη επίσης για το κύρος της, ως διαχρονικής κυρίαρχης δύναμης στο ψηφιακό σύμπαν.

Η Microsoft ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και επ’ αυτού αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένας στους τρεις υπολογιστές ανά την υφήλιο λειτουργεί σε περιβάλλον Windows. Συνεπώς, η χρηματιστηριακή αξία των 3 τρισ. δολαρίων αποτελεί την προσήκουσα αποτύπωση σε αριθμούς μιας ασύλληπτης δύναμης.

Facebook

Η αποτίμηση της εταιρείας Meta Platforms, μητρικής του Facebook, φτάνει το 1,15 τρισ. δολάρια. Ο όμιλος γιγαντώθηκε, σχεδόν πέρα από κάθε μέτρο, χάρη στην εκμετάλλευση ορισμένων από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο (Facebook, Instagram, WhatsApp). Ωστόσο, σε συνάρτηση με τα social media και το όραμα του Metaverse, δηλαδή ενός ολοκληρωμένου τρισδιάστατου εικονικού σύμπαντος, το Facebook πραγματοποιεί πολύ μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Προσφάτως δε, τον Φεβρουάριο του 2024, η Meta Platforms του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε επισήμως ότι χρησιμοποιεί εκτενώς εργαλεία ΑΙ για να αποκαλύπτει στο κοινό την αλήθεια για φωτογραφίες και βίντεο που διακινούνται στο Facebook και τα υπόλοιπα social media. Την αλήθεια για το υλικό που είναι αυθεντικό σε αντιδιαστολή με εκείνο που αποτελεί προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως τα deepfakes κ.λπ.

NVIDIA

Η τεχνική υποδομή της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ως μηχανήματα -σε οποιοδήποτε επίπεδο τεχνολογίας και αν βρίσκονται, από το στοιχειώδες έως το πλέον πρωτοποριακό- συνεπάγεται την ύπαρξη μονάδων επεξεργασίας γραφικών, κοινώς GPU (Graphics Processing Units). Με μερίδιο 87%, η αμερικανική NVIDIA είναι η αδιαφιλονίκητη κυρίαρχη στον συγκεκριμένο κλάδο της παγκόσμιας αγοράς, εξ ου και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 1,67 τρισ. δολάρια.

Η δύναμη επιρροής της NVIDIA είναι αντίστοιχη της οικονομικής αποτίμησής της -αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, χωρίς τους επεξεργαστές γραφικών, καμία από τις μεγάλες κατακτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, δεν θα ήταν εφικτό να δημιουργηθεί. Για την ιστορία, το ChatGPT χρειάστηκε τη συνδυασμένη λειτουργία 10.000 μονάδων GPU της NVIDIA, ενώ η πρόσφατη συμμαχία της με τη Microsoft την αναδεικνύει σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στον χώρο της ΑΙ.

Google

Με κεφαλαιοποίηση αγοράς 1,8 τρισ. δολαρίων, η Google -ή μάλλον ο όμιλος Alphabet– υπογραμμίζει την τεράστια δύναμή της στον κόσμο των ψηφιακών εφαρμογών και, ως εκ τούτου, της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ενσωμάτωση εργαλείων ΑΙ από την Google θα μπορούσε να αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνη της, καθώς υπάρχουν ήδη και διαρκώς αναπτύσσονται λύσεις για οτιδήποτε: από την εκπαίδευση, τη διαφήμιση, τη δημιουργία βίντεο έως τη συμπλήρωση αρχαίων κειμένων, τμήματα των οποίων είναι χαμένα επί αιώνες.

Το παράδοξο είναι ότι, παρά την πρωτοπορία της στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, το chatbot Bard θεωρείται πως υπολείπεται έναντι του ChatGPT. Και, οπωσδήποτε, σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, η Google έχασε την ευκαιρία να προηγηθεί στο συγκεκριμένο πεδίο, κάτι που ενδεχομένως να της έχει κοστίσει μερικά δισ. δολάρια, πιθανώς και την κατάκτηση της θέσης Νο 1 μεταξύ των γιγάντων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Tesla

Με κεφαλαιοποίηση αγοράς που υπερβαίνει το μισό τρισ. δολάρια (558,54 δισ. δολάρια) η αυτοκινητοβιομηχανία του Ελον Μασκ κατ’ ουσίαν αποτελεί απλώς ένα κομμάτι μιας τεχνολογικής αυτοκρατορίας που φέρει την ονομασία Tesla. Στο οπλοστάσιο των καινοτομιών της συμπεριλαμβάνονται ανθρωποειδή ρομπότ με ικανότητα βάδισης, αλλά και πλήθος εξελιγμένων αισθητήρων, οι οποίοι μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης καθιστούν εφικτή την αυτόνομη κίνηση, καθώς και μια ποικιλία ενεργειών χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση.

Και, μιλώντας περί αυτόνομης κίνησης, εξυπακούεται ότι το μεγαλύτερο στοίχημα -και ίσως το πιο παρακινδυνευμένο ή, έστω, αμφιλεγόμενο μέχρι στιγμής- είναι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Κατά κάποιον τρόπο, καθένα από τα 5 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα που έχουν πουληθεί έως σήμερα λειτουργούν σαν συλλέκτες δεδομένων για την Tesla και ειδικά για την «εκπαίδευση» των αυτόματων πιλότων του μέλλοντος.

Need to know

  • $3 τρισ. είναι η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft, που ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο
  • $1,15 τρισ. είναι η αποτίμηση της εταιρείας Meta Platforms, μητρικής του Facebook
  • $1,67 τρισ. αποτιμάται η κεφαλαιοποίησή της NVIDIA, η οποία είναι η αδιαφιλονίκητη κυρίαρχος στον συγκεκριμένο κλάδο της παγκόσμιας αγοράς με μερίδιο 87%
  • $1,8 τρισ. είναι η χρηματιστηριακή αξία της Google επιβεβαιώνοντας την τεράστια δύναμή της στον κόσμο των ψηφιακών εφαρμογών και της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • $558,54 δισ. είναι η αξία της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Η Υδρόγειος εξελίσσεται σε Ypera - Οι αλλαγές και τα επόμενα βήματα της εταιρείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ