Νέα «καμπάνα» €250 εκατομμυρίων στην Google - Ποιος ο λόγος

Όπως ανέφεραν οι Financial Times, το πρόστιμο είναι το δεύτερο για την Google στη Γαλλία που συνδέεται με αυτό το ζήτημα, μετά από ποινή €500 εκατομμυρίων το 2021

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Γαλλίας επέβαλε πρόστιμο 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Google επειδή δεν τήρησε ορισμένες από τις δεσμεύσεις της προς τους γαλλικούς εκδότες μέσων ενημέρωσης σχετικά με την αδειοδότηση περιεχομένου.

Η γαλλική αρχή ανταγωνισμού ανέφερε σε απόφαση την Τετάρτη ότι η Google δεν είχε εκπληρώσει ορισμένους από τους όρους που είχε συμφωνήσει για τα λεγόμενα γειτονικά δικαιώματα ή την αμοιβή των εκδοτών όταν το περιεχόμενό τους εμφανίζεται σε διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο κοινοποιούσε πληροφορίες σε ομίλους Τύπου.

Όπως ανέφεραν οι Financial Times, το πρόστιμο είναι το δεύτερο για την Google στη Γαλλία που συνδέεται με αυτό το ζήτημα, μετά από ποινή 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 για τη διεξαγωγή συνομιλιών με κακοπροαίρετους εκδότες μέσων ενημέρωσης.

Ουσιαστικά, οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση υψηλότερου βαθμού ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές ψηφιακές αγορές, εμποδίζοντας τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους στην αγορά και επιτρέποντας την είσοδο νέων παικτών. Ο κανονισμός αυτός στοχεύει στις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Google είχε ανακοινώσει ορισμένες από τις αλλαγές που ισχύουν μόνο για τους χρήστες στην Ευρώπη τον Ιανουάριο και στη συνέχεια τροποποίησε ορισμένες από αυτές ως απάντηση στα σχόλια των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ, των χρηστών και των προγραμματιστών εφαρμογών.

Στο ευρωπαϊκό στόχαστρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε για πρώτη φορά έρευνα σχετικά με τις πρακτικές στο πεδίο των ψηφιακών διαφημίσεων της Google το 2021. Η έρευνα της Επιτροπής εξετάζει πώς η εταιρεία μπορεί να παρεμπόδισε την πρόσβαση των αντιπάλων της σε δεδομένα χρηστών για διαδικτυακή διαφήμιση, καθώς και πώς μπορεί να έχει ασφαλισμένα δεδομένα για δική της χρήση.

Η συμφωνία της Google με τη Meta Platforms ως μέρος ενός προγράμματος ανοικτής υποβολής προσφορών ήταν αρχικά μέρος της έρευνας, αλλά αποσύρθηκε στα τέλη του 2022.

Η Αρχή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνά επίσης τις πρακτικές στην ψηφιακή διαφήμιση της Google, ενώ μια δίκη κατά της συμπεριφοράς της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Google συνεχίζει να δίνει δικαστική μάχη ενάντια στα αντιμονοπωλιακά πρόστιμα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός προστίμου 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πώς “τρέχει” το λειτουργικό της σύστημα Android για κινητά.

Οι δικαστές της ΕΕ πέρυσι μείωσαν αυτό το πρόστιμο σε 4,125 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Google αμφισβητεί την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Μέχρι και €400.000 δίνονται σε επιχειρήσεις για κυκλική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ