Πρωτοπορεί η Ευρώπη - Προσπαθεί να ρυθμίσει την «Άγρια Δύση» των crypto

Η Μη Εκτελεστική Διευθύντρια της ECOMMBX, Δήμητρα Καλογήρου, μίλησε για το νέο πλαίσιο ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων, το οποίο αναμένεται να καλύπτει πεδία που αυτή τη στιγμή δεν εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους πρώτους ολοκληρωμένους κανόνες παγκοσμίως για τη ρύθμιση του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, ελπίζοντας να προστατεύσει τους επενδυτές από την κατάχρηση και τη χειραγώγηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που είναι γνωστός ως Markets in Crypto Assets (MiCA), οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοσυστημάτων (CASP) πρέπει να προστατεύουν τα ψηφιακά πορτοφόλια των πελατών και να είναι υπεύθυνοι σε περίπτωση που χάσουν τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών τους.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, η Μη Εκτελεστική Διευθύντρια της ECOMMBX, Δήμητρα Καλογήρου, αναφέρθηκε στο πρωτοπόρο αυτό πλαίσιο της ΕΕ. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα νομοθετήματα της Ευρώπης, είπε χαρακτηριστικά η κ. Καλογήρου, σημειώνοντας ότι θα καλύψει πεδία τα οποία δεν εποπτεύονται αυτή τη στιγμή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το πλαίσιο, σημείωσε, θα δίνει την ευχέρεια σε εκδότες να εκδίδουν καινούρια cryptos και θα προφέρονται και άλλες υπηρεσίες στους peaks, οι οποίες θα επιβλέπονται.

Επιτακτική η ανάγκη για νέα ρύθμιση

Η κ. Καλογήρου επισήμανε ότι το εν λόγω πλαίσιο δεν καλύπτει όλα τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία. «Έχει αφήσει πίσω κάποια, όπως τα NFTs και το Decentralized finance (DeFi) που δεν ρυθμίζεται με τίποτα αυτή τη στιγμή». Η ίδια συμπλήρωσε ότι με το νέο πλαίσιο ρυθμίζονται μόνο τα οργανωμένα χρηματιστήρια, τα οποία είχαν και προβλήματα. Η κ. Καλογήρου ανέφερε το παράδειγμα της Αμερικής, όπου προέκυψαν ζητήματα φύλαξης περιουσιακών στοιχείων και σημείωσε ότι η ανάγκη ύπαρξης νέας ρύθμισης κρίνεται επιτακτική «για να μπορεί να υπάρχει προστασία των επενδυτών αλλά και χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Πόσο εύκολο είναι για τις παραδοσιακές τράπεζες να μπουν στο παιχνίδι των κρυπτονομισμάτων;

Τώρα, οι εταιρείες που διαχειρίζονται χρήματα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και, φυσικά, δεν είναι εύκολο για τις παραδοσιακές τράπεζες να αλλάξουν τα συστήματά τους και να «βουτήξουν» στο παιχνίδι των κρυπτονομισμάτων. Η κ. Καλογήρου επισήμανε ότι η προσαρμογή είναι πιο εύκολη για εταιρείες όπως είναι οι Fintech τράπεζες ή τα ηλεκτρονικά ιδρύματα πληρωμών, όπως είναι η ECOMMBX, που έχει ήδη προηγμένη τεχνολογία και μπορεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά κανονιστικά θέματα. «Επίσης τα θέματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είναι όλα αυτοματοποιημένα πλέον μέσω της ιστοσελίδας», συμπλήρωσε σχετικά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 

Διαβάστε επίσης: Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν το δικό τους μερίδιο προς το “net zero” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ