Ο πρώην Υπ.Οικονομικών των ΗΠΑ ψάχνει επενδυτές για να αγοράσει το TikTok

Σύμφωνα με τον Μνούτσιν, η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης θα ανακατασκευαστεί στις ΗΠΑ με εγχώρια τεχνολογία

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν συγκεντρώνει μια ομάδα επενδυτών για να αγοράσει την TikTok από τη μητρική της εταιρεία ByteDance.

«Πρόκειται για μια σπουδαία επιχείρηση», δήλωσε ο Μνούτσιν σε συνέντευξή του στο CNBC. «Θα πρέπει να ανήκει σε αμερικανική επιχείρηση. Δεν υπάρχει περίπτωση οι Κινέζοι να αφήσουν ποτέ μια αμερικανική εταιρεία να διευθύνει κάτι τέτοιο στην Κίνα». Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης θα ανακατασκευαστεί στις ΗΠΑ με εγχώρια τεχνολογία.

Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι έχει μιλήσει με αρκετούς πιθανούς επενδυτές, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Κανένας επενδυτής δεν θα κατέχει πάνω από το 10% της TikTok σε περίπτωση που προχωρήσει η πώληση της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε. Σε οποιαδήποτε συμφωνία, οι υφιστάμενοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν υπό τη νέα ιδιοκτησία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Μνούτσιν πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα υποστήριζε την πώληση της TikTok εφόσον δεν θα υπήρχε μεταφορά τεχνολογίας.

Η TikTok σκοπεύει να εξαντλήσει όλες τις νομικές προκλήσεις προτού εξετάσει οποιοδήποτε είδος εκποίησης από την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance, εάν η τελευταία αμερικανική νομοθεσία που στοχεύει την εφαρμογή γίνει νόμος, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Εκπρόσωποι της TikTok δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τετάρτη μέτρο για την απαγόρευση του TikTok εκτός εάν ο κινέζος ιδιοκτήτης του το εκποιήσει. Τώρα η εφαρμογή σύντομων βίντεο που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς έχει στρέψει τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στη Γερουσία, όπου η ψήφιση είναι λιγότερο σίγουρη.

Ο Bobby Kotick, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard Inc. έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του TikTok στον συνιδρυτή της ByteDance Zhang Yiming, ανέφερε η Wall Street Journal. Ο Kotick ψάχνει για συνεργάτες και σε ένα δείπνο νωρίτερα αυτό το μήνα, εξέφρασε την ιδέα σε διάφορους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI Σαμ Άλτμαν.

Η TikTok σκοπεύει να εξαντλήσει όλες τις νομικές προκλήσεις προτού εξετάσει οποιοδήποτε είδος εκποίησης από την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance, αν η τελευταία αμερικανική νομοθεσία που στοχεύει την εφαρμογή γίνει νόμος, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Θεσμικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Carlyle, General Atlantic και Susquehanna, κατέχουν το 60% της ByteDance. 20% ανήκει στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της εταιρείας. 20% επιπλέον ανήκει στον Κινέζο συνιδρυτή της εταιρείας, Zhang. Εντός της μητρικής εταιρείας, η ακριβής δομή της TikTok δεν είναι ξεκάθαρη.

Η επιχείρηση της TikTok στις ΗΠΑ μπορεί να αποτιμάται σε 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμούσε πέρυσι το Bloomberg Intelligence, αριθμός που θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος με την υπό ανάπτυξη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο κατάλογος των αγοραστών με μετρητά ή μετοχές είναι σύντομος. Η Meta Platforms Inc. και η Alphabet Inc. θα ήταν δύσκολο να περάσουν τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο. Είναι πιθανό να το κάνει και η Amazon.com Inc., καθώς είναι ανταγωνιστής της TikTok Shop. Η Oracle Corp., ο σημερινός συνεργάτης της TikTok για την προστασία των δεδομένων και πρώην μνηστήρας της, είναι επιβαρυμένη με χρέη από προηγούμενη συμφωνία.

Μια αυτόνομη, ιδιωτική TikTok θα μπορούσε επίσης δυνητικά να λειτουργήσει, αγορασμένη με ένα κοκτέιλ μετρητών και χρέους. Η εξαγορά του Twitter, η οποία περιελάμβανε περίπου το ένα τρίτο του χρέους στην αγορά του Έλον Μασκ ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα πρόσφατο παρόμοιο παράδειγμα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Stop στις ανεξέλεγκτες διαφημίσεις των Κυπρίων influencers - Τι αλλάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ