Τι λέει για AI ο επενδυτής που προέβλεψε τη φούσκα του dot-com και του 2008

Σύμφωνα με τον Jeremy Grantham, η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία φούσκα που θα μπορούσε να αρχίσει να ξεφουσκώνει

Το τεράστιο ράλι των μετοχών του λεγόμενου Magnificent Seven, που συντηρείται από τον ενθουσιασμό γύρω από τις εξελίξεις στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, οδηγεί κάποιους να μιλήσουν για φούσκα.

Ο Jeremy Grantham, ο επενδυτής που έγινε διάσημος γιατί προέβλεψε το σκάσιμο της φούσκας του dot com το 2000 αλλά και την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, δεν είναι αισιόδοξος. Πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία φούσκα, που θα μπορούσε να αρχίσει να ξεφουσκώνει.

«Μια νέα φούσκα μέσα σε μία φούσκα, σαν αυτή, ακόμα και όταν περιορίζεται σε λίγες μόνο μετοχές, είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο», έγραψε σε άρθρο του, σύμφωνα με το CNN. «Η καλύτερη εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η δεύτερη επενδυτική φούσκα –της τεχνητής νοημοσύνης- θα ξεφουσκώσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Οι τεχνολογικές μετοχές έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη το 2023, με την τάση να συνεχίζεται και φέτος. Τα τεράστια κέρδη των τεχνολογικών γιγάντων, και ειδικά της εταιρείας ημιαγωγών Nvidia, έχουν ωθήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Ο Grantham, που είναι ο συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας GMO LLC, δεν πιστεύει στο ράλι αυτό. «Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του αμερικανικού χρηματιστηρίου δείχνουν εξίσου φτωχές με οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία», έγραψε.

Κατά την άποψή του, ο χρηματιστηριακός ενθουσιασμός έχει όλα τα κλασικά σημάδια μιας φούσκας που είναι έτοιμη να σκάσει. Και ενώ αυτό είχε αρχίσει να συμβαίνει κατά το sell off του 2022, η διόρθωση διεκόπη από την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 και την έναρξη του ράλι των τεχνολογικών μετοχών.

Ο Granthan πιστεύει ότι η χρηματιστηριακή πτώση δεν σταμάτησε, αλλά διεκόπη προσωρινά και άρα θα συνεχιστεί. Άλλωστε, ο γνωστός επενδυτές προειδοποιεί και για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

«Φαίνεται πιθανό ότι οι παρενέργειες των επιτοκιακών αυξήσεων και η γελοία κερδοσκοπία του 2020 με 2021 και της σημερινής εποχής (από τον Νοέμβριο του 2023 έως τώρα) τελικά θα καταλήξουν σε μια ύφεση», σημειώνει.

Πάντως, ο Granthan εντοπίζει κάποιες ευκαιρίες ακόμα και μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Συστήνει στους επενδυτές να εστιάσουν σε μετοχές ποιότητας, ενώ εκφράζει προτίμηση για τους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων. «Οι πρώτες ύλες είναι πεπερασμένες  και γίνονται σπανιότερες, επομένως είναι σίγουρο ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν», εξηγεί.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» από την ΕΕ στο πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για ΑΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ