Stop στις ανεξέλεγκτες διαφημίσεις των Κυπρίων influencers - Τι αλλάζει

Ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θέτουν ένα πλαίσιο γύρω από τις προωθητικές ενέργειες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εκπαιδεύοντας όσες και όσους θεωρούνται “επηρεαστές γνώμης” 

Σε μία προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη διαφήμιση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης ένωσαν τις δυνάμεις τους, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο που πλέον θα ρυθμίζει τις προωθητικές ενέργειες των Κυπρίων influencers. 

Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς εξέδωσαν ένα 8σέλιδο κείμενο με τίτλο “Οδηγός για το Influencer Marketing”. Ο Οδηγός βασίζεται στο Best Practice Recommmendation on Influencer Marketing της European Advertising Standards Alliance (EASA), στην οποία ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης είναι μέλος από το 2013. Τον Οδηγό αναγνώρισε χθες η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ως “καλή πρακτική” (best practice).

Μιλώντας στο Economy Today, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης διευκρίνισε, πως δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος οδηγός έχει τη μορφή "καλής πρακτικής" δεν έχει "δεσμευτική" φύση. Ως εκ τούτου, οι "ανυπάκουοι" influencers δεν θα υπόκεινται επί του παρόντος σε οποιεσδήποτε κυρώσεις ή πρόστιμα, σε περίπτωση που δεν εφαρμόζουν τα όσα προτείνονται στον οδηγό. Στόχος, ωστόσο, είναι να “εκπαιδευτούν”, ώστε να εφαρμόζουν τα όσο προτείνονται πρωτίστως, για το καλώς νοούμενο συμφέρον των καταναλωτών. 

Να φαίνονται "πληρωμένα" τα διαφημιστικά post  

Ο κ. Καραγιώργης, καθώς και η Πρόεδρος του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης, Σωτηρούλλα Σωτηρίου, φιλοξενήθηκαν στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, όπου μίλησαν για τα όσα αλλάζουν. 

Η κ. Σωτηρίου αρχικά ανέφερε πως ο ΦΕΔ ήρθε σε συνεννόηση μαζί με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, δημιουργώντας αυτό τον οδηγό για τους influencer του τόπου μας, με σκοπό να “καταγράψει και να εξηγήσει λεπτομερώς τους κανόνες δεοντολογίας που οφείλουν να τηρούνται στη νέα αυτή πρακτική ψηφιακής εμπορικής επικοινωνίας η οποία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη”, ενώ τόνισε πως το περιβάλλον των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και των influencer, γίνεται όλο και μεγαλύτερο. 

Ξεκαθάρισε δε, πως δεν απαγορεύεται η διαφήμιση των προϊόντων, επιχειρείται όμως να ρυθμιστεί. “Επί της ουσίας”, ανέφερε, “οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν σωστά μηνύματα να είναι ξεκάθαρη η εμπορική τους τοποθέτηση και να στοιχειοθετούν ακριβώς αυτό που χρειάζεται να στοιχειοθετήσουν. Δηλαδή να είναι σαφές ότι αυτό το post / ανάρτηση είναι χορηγούμενο και πληρωμένο”.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που μαζί με το ΦΕΔ εξέδωσαν αυτό τον οδηγό. “Εμείς από την πλευρά των καταναλωτών θέλουμε να παρέχεται διαφάνεια στους καταναλωτές, να γνωρίζουν ακριβώς τι κρύβεται πίσω από αυτό που βλέπουν και να μην τυγχάνουν παραπλάνησης”, υπογράμμισε.  

Πρόσθεσε παράλληλα, πως αυτό που επιζητούν είναι να εφαρμόζονται αυτά που προνοούνται από όλους όσους προβαίνουν σε εμπορικές πράξεις, είτε αυτές είναι επιχειρήσεις μέσω των επηρεαστών γνώμης -των influencers- είτε influencers που θέλουν οι ίδιοι να πωλούν δικά τους προϊόντα. “Θέλουμε να τηρούν τις νομοθεσίες που αφορούν το καταναλωτικό δίκαιο. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και γι’ αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε με τον Φορέα”, συμπλήρωσε.  

Στόχος όπως εξήγησε, είναι να εκπαιδεύσουν εκείνους και εκείνες που εμπλέκονται στη διαδικασία να εφαρμόζουν σωστά τις προωθητικές ενέργειες που αναλαμβάνουν. Η πρόθεση, ανέφερε είναι να γνωστοποιούν όταν προβαίνουν σε μία προωθητική ενέργεια, ότι πρόκειται για πληρωμένη διαφήμιση. Να καταδεικνύεται δηλαδή ότι δεν είναι μία αμιγώς δική τους προσωπική πράξη, αλλά προϊόν συναλλαγής. 

Δείτε τον Οδηγό εδώ

Διαβάστε επίσης: Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με αύξηση εσόδων και συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ