«Πράσινο φως» από την ΕΕ στο πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για ΑΙ

Στoυς επικριτές της συμφωνίας περιλαμβάνονται η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες φιλοξενούν μερικές από τις πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης

Το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε σήμερα Τετάρτη το πρώτο παγκοσμίως ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη διαμεσολαβημένη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών επενδύσεων.

Η ΕΕ μεσολάβησε για προσωρινή πολιτική συναίνεση στις αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια το πλαίσιο εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη, με 523 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 49 λευκές ψήφους.

«Η Ευρώπη αποτελεί ΤΩΡΑ παγκόσμιο πρότυπο στην τεχνητή νοημοσύνη», έγραψε ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, στο X.

Δημιουργημένη το 2021, η πράξη της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη χωρίζει την τεχνολογία σε κατηγορίες κινδύνου, που κυμαίνονται από «απαράδεκτη» – που θα έβλεπε την τεχνολογία να απαγορεύεται – έως υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν προηγουμένως υποστηρίξει την αυτορρύθμιση έναντι των κυβερνητικών περιορισμών, εν μέσω ανησυχιών ότι η ασφυκτική ρύθμιση θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στην πρόοδο της Ευρώπης να ανταγωνιστεί τις κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας. eyrvkoinobo;ylio.

Η ΕΕ προσπαθεί να συμβαδίσει με τον αντίκτυπο των τεχνολογικών εξελίξεων στους καταναλωτές και την κυριαρχία των βασικών παικτών στην αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ένωση έθεσε σε ισχύ μια νομοθεσία-ορόσημο για τον ανταγωνισμό που θα περιορίσει τους αμερικανικούς κολοσσούς. Σύμφωνα με την Πράξη για τις ψηφιακές αγορές, η ΕΕ μπορεί να πατάξει τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και να τις αναγκάσει να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους σε τομείς όπου η δεσπόζουσα θέση τους έχει πνίξει τους μικρότερους παίκτες και έχει πνίξει την ελευθερία επιλογής για τους χρληστες.

Έξι εταιρείες – οι αμερικανικοί τιτάνες Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft και η κινεζική Bytedance – έχουν τεθεί υπό προειδοποίηση ως οι λεγόμενοι «θεματοφύλακες».

Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο κατάχρησης της τεχνητής νοημοσύνης, ακόμη και όταν βαριά ονόματα όπως η Microsoft, η Amazon, η Google και η κατασκευάστρια τσιπ Nvidia διαγκωνίζονται για επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη.

Οι κυβερνήσεις φοβούνται την πιθανότητα να αναπτυχθούν deepfakes – μορφές τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν ψευδή γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο – πόσο μάλλον ενόψει μιας σειράς σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων παγκοσμίως φέτος.

Ορισμένοι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης αυτορρυθμίζονται ήδη για να αποφύγουν την παραπληροφόρηση. Την Τρίτη, η Google ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει το είδος των ερωτημάτων που σχετίζονται με τις εκλογές που μπορούν να ζητηθούν από το chatbot Gemini, λέγοντας ότι έχει ήδη εφαρμόσει τις αλλαγές στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

«Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη έχει ωθήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προς μια κατεύθυνση όπου οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο της τεχνολογίας και όπου η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε νέες ανακαλύψεις για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την απελευθέρωση του ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε ο Dragos Tudorache, νομοθέτης που επέβλεψε τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τη συμφωνία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 12 Μαρτίου.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Το κυνήγι ταλέντων που πυροδότησε η έκρηξη της AI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ