Έρευνα κατά του TikTok ετοιμάζει η Κομισιόν – Στο επίκεντρο η απειλή για τα παιδιά

Η τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι συνομιλίες με την κινεζική ByteDance συνεχίζονται - Η νέα ψηφιακή νομοθεσία δίνει μεγάλες εξουσίες παρέμβασης στην Κομισιόν και δυνατότητα για υπέρογκα πρόστιμα κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Έρευνα κατά του TikTok ετοιμάζεται να «ανοίξει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τους κανόνες της νέας ψηφιακής νομοθεσίας του Digital Services Act, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, εκτιμώντας πως οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η πλατφόρμα προκειμένου να εναρμονιστεί με το νέο πλαίσιο δεν επαρκούν για να προστατέψουν τους νεαρότερους, ανήλικες χρήστες και τα παιδιά.

Η έρευνα θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως η κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance Ltd θα βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλά πρόστιμα.

Η νέα νομοθεσία δίνει στα εποπτικά όργανα άνευ προηγουμένου εξουσίες ώστε να αναλάβουν δράση κατά των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών αναφορικά με τη διαχείριση του περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.

Σε περίπτωση που κριθούν ότι παραβιάζουν τους κανόνες, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν να αναλογούν στο 6% των ετήσιων πωλήσεων τους ή ακόμη και να απειληθούν με μπλόκο από τις αγορές της ΕΕ.

Η Κομισιόν «άνοιξε» την πρώτη έρευνα υπό το πλαίσιο του DSA το Δεκέμβριο κατά της πλατφόρμας του X (πρώην Facebook) του Έλον Μασκ για πιθανές παραβιάσεις στη διαχείριση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης.

Ουσιαστικά δε, έχει επισήμως ξεχωρίσει 19 online πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης, εταιρειών όπως η Meta Platforms, η Alphabet και η X, κρίνοντας τες ως υπερβολικά μεγάλες σε μέγεθος, ώστε να τις κρατά υπό το μικροσκόπιο της απαιτώντας τακτικά περισσότερες πληροφορίες. Πρόκειται για πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης που έχουν πάνω από 45 εκατ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως στην Ευρώπη.

Το δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει, πάντως, πως η Κομισιόν και το TikTok βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες και ενδεχομένως τελικά οι Βρυξέλλες να μην προχωρήσουν στην πλήρη έρευνα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν απαιτήσει λεπτομερή στοιχεία και πληροφορίες από την πλατφόρμα προκειμένου να διαπιστώσουν με ακρίβεια τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία των ανηλίκων, κυρίως αναφορικά με το ρίσκο που ελλοχεύει για την ψυχική και φυσική τους υγεία, αλλά και τον τρόπο που οι υπηρεσίες του χρησιμοποιούνται από παιδιά.

newmoney

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eληξε η στάση εργασίας στο λιμάνι Λάρνακας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ