Αυτοκινητοβιομηχανία $87 δισ. που δεν πώλησε ούτε ένα αυτοκίνητο

Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία αξίας μεγαλύτερης από την Ford και την General Motors δεν έχει πωλήσει ακόμα ένα αυτοκίνητο.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο εκθεσιακός χώρος της China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Σαγκάης. Με εννέα μοντέλα να φωταγωγούνται στην οθόνη, είναι δύσκολο να το χάσετε, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η εταιρεία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς χώρους στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Κίνας το 2021, που ξεκινά αυτή τη βδομάδα. Ωστόσο, η τολμηρή παρουσία της αρνείται μια άβολη αλήθεια - η Evergrande δεν έχει πουλήσει ούτε ένα αυτοκίνητο.

Ο μεγαλύτερος ντιβέλοπερ της Κίνας έχει μια σειρά επενδύσεων εκτός των ακινήτων, από ποδοσφαιρικούς συλλόγους έως χωριά συνταξιοδότησης. Αλλά η πρόσφατη είσοδος σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα «αιχμαλωτίζει τις φαντασίες των επενδυτών». Οι μέτοχοι έχουν ωθήσει την χρηματιστηριακή αξία της Evergrande NEV στο Χονγκ Κονγκ πάνω από 1.000% τους τελευταίους 12 μήνες, επιτρέποντάς στην εταιρεία να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από νέα κεφάλαια. Έχει πλέον αγοραία αξία που κυμαίνεται στα 87 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μεγαλύτερη από τη Ford Motor Co. και τη General Motors Co.

Τον Μάρτιο του 2019, ο Hui Ka Yan, πρόεδρος της Evergrande και ένας από τους πλουσιότερους άντρες της Κίνας, προκάλεσε τον Elon Musk τονίζοντας ότι θα γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια. Το crossover Model Y της Tesla Inc. είχε μόλις κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του. Μέσα σε δύο χρόνια από τότε, η Tesla έχει αποκτήσει αξιοζήλευτη βάση στην Κίνα, ιδρύοντας το πρώτο της εργοστάσιο εκτός των ΗΠΑ και παραδίδοντας περίπου 35.500 αυτοκίνητα τον Μάρτιο. Ο κινεζικός αντίπαλος Nio Inc. νωρίτερα αυτό το μήνα έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο όταν το υπό αριθμό 100.000 ηλεκτρικό αυτοκίνητο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής, ωθώντας τον Musk να κάνει τα συγχαρητήριά του.

Παρά τις υψηλές φιλοδοξίες του και την πλούσια κεφαλαιοποίηση της Evergrande NEV, ο Hui έχει επανειλημμένα σπρώξει πίσω τους στόχους παραγωγής αυτοκινήτων. Το coterie των πλούσιων φίλων του μεγιστάνα, μεταξύ άλλων, έχει ανέλθει σε δισεκατομμύρια, αλλά η παραγωγή αυτοκινήτων - ηλεκτρικών ή άλλως - είναι δύσκολη και εξαιρετικά απαιτητική για το κεφάλαιο.

Μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη σχετική με τα κέρδη της εταιρείας στα τέλη Μαρτίου και ενώ οι ζημιές της Evergrande NEV για το 2020 αυξήθηκαν κατά 67%, ο Hui δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδίαζε να ξεκινήσει τη δοκιμαστική παραγωγή στα τέλη του τρέχοντος έτους, καθυστερημένη από το αρχικό χρονοδιάγραμμα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Οι παραδόσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το 2022. Οι αρχικές προσδοκίες για ετήσια παραγωγική ικανότητα 500.000 έως 1 εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως τον Μάρτιο του 2022 αναβλήθηκαν επίσης για το 2025.

Ακόμα, η εταιρεία εξέδωσε μια εντυπωσιακή νέα πρόβλεψη: 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα το χρόνο 2035. Συγκριτικά, ο παγκόσμιος γίγαντας Volkswagen AG παρέδωσε 3,85 εκατομμύρια μονάδες στην Κίνα το 2020.

Δεν είναι μόνο το καθυστερημένο πρόγραμμα παραγωγής της Evergrande που προκαλεί ερωτηματικά. Μια πιο προσεκτική ματιά κάτω από την κουκούλα της εταιρείας αποκαλύπτει πρακτικές που κάνει τους βετεράνους της βιομηχανίας να ξύνουν το κεφάλι τους: από την πώληση διαμερισμάτων ως κομμάτι των στόχων των στελεχών της εταιρείας αυτοκινήτων, έως την απόπειρα  για δημιουργία μιας σειράς μοντέλων που θα ήταν φιλόδοξη ακόμη και για την πιο καθιερωμένη αυτοκινητοβιομηχανία.

«Παράξενη εταιρεία»

«Είναι μια περίεργη εταιρεία», δήλωσε ο Bill Russo, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Automobility Ltd. στη Σαγκάη. «Έχουν ρίξει πολλά χρήματα που δεν έχουν επιστρέψει τίποτα, καθώς μπαίνουν σε έναν κλάδο στον οποίο έχουν πολύ περιορισμένη κατανόηση. Και δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα της Nio ή της Xpeng », είπε, αναφερόμενος στους Κινέζους κατασκευαστές EV που είναι εισηγμένοι στη Νέα Υόρκη και ήδη χρησιμοποιούν έξυπνα χαρακτηριστικά στα αυτοκίνητά τους, όπως η πλοήγηση με λέιζερ.

Μια πιο προσεκτική ματιά στις λειτουργίες της Evergrande NEV αποκαλύπτει την έκταση της ανορθόδοξης προσέγγισής της. Ενώ έχει δημιουργήσει τρεις βάσεις παραγωγής - στο Γκουάνγκτζου, στην Τιαντζίν στα βόρεια της Κίνας και στη Σαγκάη - η εταιρεία δεν διαθέτει γενική σειρά συναρμολόγησης αυτοκινήτων που να λειτουργεί. Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα εξακολουθούν να προσαρμόζονται, σύμφωνα με άτομα που έχουν δει μέσα στα εργοστάσια αλλά δεν θέλουν να ταυτοποιηθούν συζητώντας εμπιστευτικά θέματα.

Σε απάντηση σε ερωτήσεις από το Bloomberg, η Evergrande NEV είπε ότι ετοιμάζει μηχανήματα για δοκιμαστική παραγωγή και ότι θα είναι σε θέση να κάνει «ένα αυτοκίνητο το λεπτό» μόλις επιτευχθεί η πλήρης παραγωγή.

Η εταιρεία στοχεύει μαζική παραγωγή και παράδοση το επόμενο έτος τεσσάρων μοντέλων - τα Hengchi 5 και 6, το luxe Hengchi 1 (το οποίο θα ανεβεί στο μοντέλο S της Tesla) και το Hengchi 3, αναφέρουν στο Bloomberg άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα. Η εταιρεία έχει πει στους επενδυτές ότι στοχεύει να παραδώσει 100.000 αυτοκίνητα το 2022, αριθμός που αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν πωληθεί στην Κίνα το 2020.

Οι εργαζόμενοί του καλούνται επίσης να βοηθήσουν στην πώληση ακινήτων, τη ραχοκοκαλιά της αυτοκρατορίας Evergrande.

Απαιτούνται νέες προσλήψεις για να παρακολουθήσουν εσωτερική εκπαίδευση και να παρακολουθήσουν σεμινάρια που σχετίζονται με τον τομέα ακινήτων της εταιρείας και δεν έχουν καμία σχέση με την κατασκευή αυτοκινήτων.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι από όλα τα τμήματα, από τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής έως το προσωπικό back-office, ενθαρρύνονται να προωθήσουν την πώληση διαμερισμάτων, είτε μέσω δημοσίευσης διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε φέρνοντας συγγενείς και φίλους σε κέντρα πώλησης για να τους κάνουν να φαίνονται απασχολημένοι. Το προσωπικό διευθυντικού επιπέδου έχει ακόμη και τα επιδόματα επιδόσεων που συνδέονται με τέτοιες προσπάθειες, ανέφεραν άτομα εξοικειωμένα με το μέτρο.

Ενώ προσλαμβάνει επιθετικά και πρόσφατα κέρδισε τον Daniel Kirchert, πρώην στέλεχος της BMW που συν-ίδρυσε την εταιρεία Byton Ltd, η εταιρεία έχει δώσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού και του R&D των αυτοκινήτων της σε υπερπόντιους προμηθευτές. Η ανάθεση της πλειονότητας των έργων σχεδιασμού και ανάπτυξης σε εξωτερικούς συνεργάτες είναι μια ασυνήθιστη προσέγγιση για μια εταιρεία που θέλει να επιτύχει τέτοια κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ