Αλλάζει το σκηνικό με τις εκτιμήσεις ακινήτων του Κτηματολογίου - Ψηφίζει σήμερα η Βουλή

Η Βουλή ψηφίζει σήμερα για εκτίμηση ακινήτων ανά πενταετία αντί τριετία - Οι αλλαγές θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ όσο και το κόστος εκάστης γενικής εκτίμησης των δύο περίπου εκατομμυρίων ακινήτων παγκύπρια.

Δαπανηρή, μα και αχρείαστη κρίνεται η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων στη χώρα κάθε τρία χρόνια από το Κτηματολόγιο, με την κυβέρνηση να προτείνει επιστροφή στην πρακτική που ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν, ώστε η γενική εκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας να γίνεται ανά πενταετία

Το σχετικό νομοσχέδιο για τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ -όσο και το κόστος εκάστης γενικής εκτίμησης των δύο περίπου εκατομμυρίων ακινήτων παγκύπρια-, τίθεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και εκτός απροόπτου αναμένεται να  πάρει το πράσινο φως από το Σώμα, καθώς από την εξέτασή του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών δεν καταγράφηκαν σοβαρές ενστάσεις.

Με το νομοσχέδιο τροποποιείται ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) Νόμος ώστε η γενική εκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας στη Δημοκρατία να διενεργείται τουλάχιστον ανά πενταετία, αντί τουλάχιστον ανά τριετία που ισχύει σήμερα. Η διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε τρία χρόνια αποφασίστηκε μόλις το 2017 και τέθηκε σε ισχύ από το 2018, με την αλλαγή όμως να αποδεικνύεται μη συμφέρουσα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής από εκπρόσωπο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και καταγράφεται στη σχετική έκθεση που ετοίμασε η Επιτροπή προς την Ολομέλεια, η διενέργεια γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας στη Δημοκρατία τουλάχιστον ανά τριετία επιφέρει σημαντικό διοικητικό κόστος, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα αποτύπωσης σημαντικών αυξομειώσεων στην αξία γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση που συνόδευσε το νομοσχέδιο στη Βουλή. με την τροποποίηση της νομοθεσίας θα επιτευχθεί η καταγραφή λιγότερων αυξομειώσεων στην εκάστοτε διενεργηθείσα Γενική Εκτίμηση και θα περιορισθεί το αυξημένο διοικητικό κόστος που απαιτεί η διενέργεια τέτοιας Γενικής Εκτίμησης ανά τριετία, όπως ισχύει σήμερα.

Η αναγκαιότητα για τις προτεινόμενες αλλαγές και τα οφέλη που θα προκύψουν καταγράφονται με περισσότερη λεπτομέρεια στην ανάλυση αντικτύπου του νομοσχεδίου, όπου αναφέρονται συγκεκριμένα και τα εξής:

  • Tο υφιστάμενο χρονικό διάστημα για διενέργεια Γενικής Εκτίμησης των περίπου 2.000.000 ακινήτων παγκύπρια ανά τριετία, θεωρείται μικρό γιατί όπως φάνηκε στην πράξη, οι αυξομειώσεις εντός τριετίας δεν είναι σημαντικές.
  • Η διεξαγωγή Γενικής Εκτίμησης συνεπάγεται σημαντικά ψηλό διοικητικό κόστος για το αρμόδιο Τμήμα, ήτοι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.
  • Θα υπάρχει ευχέρεια να πραγματοποιείται Γενική Εκτίμηση, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο εντός των πέντε ετών, ήτοι τα πέντε έτη που είναι η μέγιστη χρονική περίοδος μεταξύ κάθε Γενικής Εκτίμησης.
  • Εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ περίπου, που είναι τα κόστος κάθε νέας γενικής εκτίμησης ανά τρία αντί πέντε έτη.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου, η Επιτροπή ζήτησε πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις για το γενικότερο θέμα της γενικής εκτίμησης της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς και για το κατά πόσο κρίνεται αναγκαία η παροχή αναδρομικότητας στην εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας. Για το τελευταίο, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, διατύπωσε την άποψη ότι δεν κρίνεται σκόπιμη η συμπερίληψη σχετικής πρόνοιας στο κείμενο του νομοσχεδίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ