Ο κόσμος των ακινήτων μπήκε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ανάπτυξης

Η αγορά στην Κύπρο αποτελεί έναν ζωντανό κόσμο, όπου η σύγχρονη τεχνολογία συναντά την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας, προσπαθώντας να δώσει στους μελλοντικούς αγοραστές μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μελλοντικό τους σπίτι, δηλώνει ο Σάββας Μενοίκου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SNEMA.

Φωτογραφίες: Στέφανος Στεφάνου

O Σάββας Μενοίκου, μιλώντας στο Economy Today, αναφέρει ότι για να καταφέρει μία σύγχρονη επιχείρηση να κάνει αισθητή και μόνιμη την παρουσία της στο κοινό αλλά και να ξεχωρίσει ανάμεσα στον ανταγωνισμό, αυτό που πραγματικά χρειάζεται, είναι το σωστό Branding. Σχετικά με την εφαρμογή πράσινων πολιτικών στον τομέα των Ακινήτων, τονίζει ότι «πλέον ο κόσμος περιμένει από εμάς αλλά και συνεπακόλουθα από το ακίνητο που αγοράζει, να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα και η εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ενέργειας να είναι πλέον δεδομένη». Σε σχέση με τη μετάλλαξη της Λεμεσού την τελευταία δεκαετία, σημειώνει ότι τα πρωτότυπα και εντυπωσιακά κτήρια τα οποία έγιναν στην όμορφη πόλη μας, αν αναλογιστεί κανείς το «χαστούκι» από το σοκ του Μαρτίου 2013, έδωσαν σημαντική ώθηση στην Οικονομία της Κύπρου, που βρέθηκε στον «αναπνευστήρα» εκείνη την περίοδο.

Τι περιλαμβάνει το τυπικό πρόγραμμα μιας μέρας στο γραφείο;

Οι ημέρες στο γραφείο είναι γεμάτες, δημιουργικές αλλά και διαφορετικές με πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσεις και χρήζουν άμεσου χειρισμού. Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με υφιστάμενους αλλά και μελλοντικούς πελάτες, συντονισμό της ομάδας και επικοινωνία με τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας αλλά και τους συνεργάτες μας. 

Ως διευθύνων σύμβουλος της SNEMA ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που έχετε να διαχειριστείτε;

Στην εταιρεία μας επί καθημερινής βάσεως οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Υπάρχει αρκετή πίεση λόγω των προθεσμιών που καλούμαστε να τηρήσουμε στα εργοτάξια, διατηρώντας πάντα το υψηλό επίπεδο ποιότητας που μας χαρακτηρίζει.

Η διαδικασία της καθημερινής οργάνωσης των μελών της ομάδας μας περιέχει επικοινωνίες με τις διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες, αρχιτέκτονες, παραγγελίες και παραλαβές υλικών από προμηθευτές αλλά και ενημέρωση των πελατών για την πρόοδο των εργασιών αλλά και για τις διάφορες επιλογές των οικιστικών τους μονάδων. Όλοι οι στόχοι της εβδομάδας για κάθε ένα από τα μέλη της εταιρείας αναγράφονται και ανατίθονται, ώστε να υλοποιούνται εγκαίρως, με γνώμονα την επόμενη εβδομάδα που θα πρέπει να μας βρει έτοιμους για νέες προκλήσεις και αποφάσεις.

Ποιος είναι ο ρόλος του Μarketing και του Branding στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο;

Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος των ακινήτων στην Κύπρο έχει μπει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ανάπτυξης. Η αγορά διακρίνεται από τις μοναδικές ευκαιρίες ελεύθερης ιδιοκτησίας που προσφέρει στους ξένους επενδυτές αλλά και στους Κύπριους πολίτες.

Η αγορά στην Κύπρο αποτελεί ένα ζωντανό κόσμο, όπου η σύγχρονη τεχνολογία συναντά την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας προσπαθώντας να δώσει στους μελλοντικούς αγοραστές μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μελλοντικό του σπίτι. Η χρήση διάφορων μέσων Μarketing είναι το κλειδί που χρειάζεται μία εταιρεία ανάπτυξης γης, έτσι ώστε να αναδείξει το Brand και συνάμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πελάτη.

Γενικώς, η συνεχής ανάπτυξη της ποιότητας του Μarketing, αλλά και διάφοροι τρόποι παρουσίασης με τη χρήση της Τεχνολογίας όπως Virtual Tours, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων πελατών, είναι αναγκαία.

Παράλληλα, το υπερβολικό Μarketing σε κάποιες περιπτώσεις επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, που καθιστά τον ρόλο του Branding και Μarketing ίσως τον πιο σημαντικό στις εταιρείες του τομέα μας.

Πώς βλέπετε την αλλαγή που υπέστη η Λεμεσός σχετικά με την οικοδομική ανάπτυξη κατά τα τελευταία 15 χρόνια και πώς οραματίζεστε την επόμενη 15ετία;

Όσον αφορά συγκεκριμένα τη Λεμεσό, τα πρωτότυπα και εντυπωσιακά κτήρια τα οποία έγιναν στην όμορφη πόλη μας, αν αναλογιστεί κανείς το «χαστούκι» από το σοκ του Μαρτίου 2013, έδωσαν σημαντική ώθηση στην Οικονομία της Κύπρου, που βρέθηκε στον «αναπνευστήρα» εκείνη την περίοδο. Για να επιτευχθεί αυτό, η Λεμεσός φρόντισε και κέρδισε το στοίχημα της ανάπτυξης είτε αφορούσε κτήρια, ανακατασκευή δρόμων, ανακατασκευή ολόκληρου του παραλιακού πάρκου, την κατασκευή της Μαρίνας Λεμεσού και του καζίνου κ.ά.. Εν κατακλείδι, τα προαναφερόμενα έργα αλλά και τα έργα που βρίσκονται στην ατζέντα υλοποίησής τους, αφορούν σημαντικές πτυχές της καθημερινής ζωής των πολιτών της Λεμεσού, αφού αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης, άθλησης, διακίνησης και δημιουργικής ενασχόλησης, καθώς και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής και πολιτικής προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Άρα στην ερώτηση πώς βλέπουμε τη Λεμεσό σε 15 χρόνια, η απάντησή μας είναι πως οι πολίτες της Λεμεσού μπορούν με σιγουριά να οραματιστούν την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλη τους.

Πώς οι πράσινες πολιτικές αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται πλέον η αγορά ακινήτων;

Οι πράσινες πολιτικές είναι αυτές οι οποίες λειτουργούν με βάση τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική και κοινωνικο-οικονομική Βιωσιμότητα. Η προσπάθεια των ειδικών να συνδέσουν τον αστικό χώρο με τη φύση, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά το αντιλαμβανόμαστε περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της ενεργειακής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Όσον αφορά το δικό μας κομμάτι σε σχέση με τη χρήση διάφορων μέσων ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων μας, βλέπουμε ότι πλέον ο κόσμος περιμένει από εμάς αλλά και από το ακίνητο που αγοράζει, να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα και η εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ενέργειας να είναι πλέον δεδομένη.

Σε ένα ολοένα και μεταβαλλόμενο κόσμο, πώς βλέπετε να αλλάζει ο ρόλος αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το Branding;

Για να καταφέρει μία σύγχρονη επιχείρηση να κάνει αισθητή και μόνιμη την παρουσία της στο κοινό αλλά και να ξεχωρίσει ανάμεσα στον ανταγωνισμό, αυτό που πραγματικά χρειάζεται, είναι το σωστό Branding.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις είναι αναμφισβήτητα πλέον πιο δυναμικός και συνεχώς αυξάνεται. Έτσι λοιπόν, για να μπορέσει μία εταιρεία να εδραιωθεί στον χώρο της βάσει του αντικειμένου δραστηριοποίησής της, απαιτείται να ασχοληθεί με το Branding και το Brand Management.

Μία εταιρεία η οποία κατορθώνει να συνδυαστεί στο μυαλό του κοινού με το προϊόν και τις υπηρεσίες της και καταφέρνει να αποτελέσει την πρώτη σκέψη του πελάτη όταν αυτός αναζητά το εκάστοτε προϊόν, τότε κάτι έχει κάνει σωστά με τη στρατηγική Branding της.

Παράλληλα, όταν το κοινό αναγνωρίζει μία επιχείρηση μόνο από τα προϊόντα της, βάσει της μοναδικής ταυτότητας και του ύφους που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της αγοράς, τότε πάλι η επιχείρηση αυτή έχει επιτύχει στον αγώνα για το ιδανικό Branding.

Το Branding καθορίζει την άποψη του κοινού αλλά και των υφιστάμενων πελατών μας. Η ποιότητα και ο επαγγελματισμός παραμένουν οι κύριες και αποτελεσματικότερες δυνάμεις του Branding μας.

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί σας στόχοι για το 2024;

Ο τομέας των Aκινήτων θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία το 2024, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης από νέες αγορές, με ταυτόχρονη προσαρμογή του προσφερόμενου προϊόντος σύμφωνα με τις νέες τάσεις και ανάγκες. Όσον αφορά τα έργα τα οποία προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε το 2024 αλλά και το 2025, βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι να ενισχύσει, ακόμη περισσότερο, τη σχέση υπευθυνότητας που έχει κτίσει με την κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα με την κοινωνία της Λεμεσού.

WhoisWho​

Τέλειωσα τις σπουδές μου στο Bristol της Αγγλίας, αποκτώντας πτυχίο νομικής το 2013. Καθώς πλέον εγκαταστάθηκα πίσω στην Κύπρο, άρχισα να δουλεύω ως νομικός σύμβουλος και μεταγενέστερα ως διευθύνων σύμβουλος σε διάφορες Επενδυτικές Εταιρείες για 7 χρόνια. Το 2019 μέχρι και σήμερα, πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με ένα άλλο κομμάτι, το Real Estate ιδρύοντας τη δική μας εταιρεία θέλοντας να αναδείξουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε.

Διαβάστε επίσης: Η Αρχή μιας Νέας Εποχής: Η Infocredit Group παρουσιάζει τη νέα της εταιρική ταυτότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ