Φημολογείται ότι το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου ενδέχεται να μην μπορεί να διαχειριστεί την περαιτέρω εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και αιωρείται το ερώτημα του κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο τερματισμού των σχεδίων και των αιτήσεων για εγκατάστασή τους.
Συνεχίζονται οι αιτήσεις μέχρι 1η Αυγούστου
Όπως διευκρίνισε χθες ο διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Χαράλαμπο Ρούσο μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο μπορούν να συνεχίσουν οι πολίτες να υποβάλλουν αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 1η του Αυγούστου είτε με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων είτε με τη μέθοδο συμψηφισμού είτε και εικονικού συμψηφισμού.
Όσον αφορά στα σχέδια χορηγιών του ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ αυτά συνεχίζονται και υπενθύμισε ότι έχουμε σχέδια που χορηγούμε τόσο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων όσο και την θερμομόνωση οροφών αλλά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτά τα σχέδια χορηγιών συνεχίζονται μέχρι τέλος Ιουλίου. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά για όλους συνεχίζονται όπως τα υπόλοιπα και είναι κατηγορία του γενικού σχεδίου Α3.
Καταργείται η μέθοδος συμψηφισμού μετρήσεων
Σύμφωνα με τον κ.Ρούσο, ενδέχεται, όμως, να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο από τον Αύγουστο. Αυτό οφείλεται σε μια ρυθμιστική απόφαση που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Κύπρου τον περασμένο Νοέμβριο. Η απόφαση αυτή καταργεί τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά.
Εντούτοις, η εφαρμογή της απόφασης δεν είναι άμεση. Οι διαχειριστές του συστήματος έχουν περιθώριο 9 μηνών, μέχρι τον Αύγουστο, για να προτείνουν τις απαραίτητες αλλαγές στους κανόνες της αγοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επομένως, από τον Αύγουστο και μετά, ενδέχεται να ισχύουν νέοι κανόνες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές στις τεχνικές προϋποθέσεις που θα γίνουν από τους διαχειριστές του συστήματος.
Συνεχίζεται η εγκατάσταση με τη μέθοδο συμψηφισμού λογαριασμού
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά αλλά όχι με τον τρόπο που εγκαθίστανται σήμερα. Η μέθοδος συμψηφισμού μετρήσεων, που επιτρέπει την ανταλλαγή ενέργειας με το δίκτυο, καταργείται σταδιακά βάσει ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ. Ωστόσο, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με τη μέθοδο συμψηφισμού λογαριασμού θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή.
Τόνισε ο κ. Ρούσος ότι "είναι νομική μας υποχρέωση να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα των καταναλωτών να παράγουν ανανεώσιμο ηλεκτρισμό στα υποστατικά τους με τη μέθοδο συμψηφισμού λογαριασμού".
Ποιες οι διαφορές των δύο μεθόδων
Όσον αφορά τη διαφορά των δύο, εξηγά ότι στη μέθοδο λογαριασμού, η ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά και η ενέργεια που καταναλώνεις από το δίκτυο μετριούνται ξεχωριστά. Αν παράγεις περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνεις, το πλεόνασμα διοχετεύεται στο δίκτυο και πληρώνεσαι για αυτό.Όταν καταναλώνεις ενέργεια από το δίκτυο, πληρώνεις την κανονική τιμή της κιλοβατώρας. Με λίγα λόγια, όταν τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, μπορείς να τη χρησιμοποιείς άμεσα, χωρίς να πληρώνεις επιπλέον κόστος. Όταν δεν θα έχεις δική σου παραγωγή, θα αγοράζεις ηλεκτρική ενέργεια από την ΑΗΚ, πληρώνοντας το αντίστοιχο κόστος. Όταν παράγεις περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνεις και την διοχετεύεις στο δίκτυο, η ΑΗΚ θα σε πληρώνει για αυτήν. Η τιμή που θα πληρώνεσαι για την πλεονάζουσα ενέργεια θα είναι χαμηλότερη από την τιμή που θα πληρώνεις για την ενέργεια που καταναλώνεις από το δίκτυο.
Αντίθετα, η μέθοδος συμψηφισμού της ενέργειας, η ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά και η ενέργεια που καταναλώνεις από το δίκτυο συμψηφίζονται. Δεν υπάρχει αγοραπωλησία ενέργειας, αλλά μόνο συμψηφισμός κιλοβατώρων. Δεν αποθηκεύεται ενέργεια για μελλοντική χρήση.
Τι θα γίνει με τους αιτητές που θα εγκριθούν για εγκατάσταση με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων;
Οι αιτητές που θα έχουν πάρει έγκριση ή προέγκριση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τα σχέδια του ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων θα μπορούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση, ακόμα και αν η μέθοδος αυτή καταργηθεί μελλοντικά.
Τέλος, επισήμανε ο κ. Ρούσος ότι η μέθοδος συμψηφισμού λογαριασμού είναι πιο σωστός τρόπος, για την προώθηση της ιδιοκατανάλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά, ο οποίος είναι και ο πρωτεύον στόχος.
Διαβάστε επίσης: Ψηλότερο αφορολόγητο «καταΚεραυνώνεται» και «πράσινα πυρά» στους προηγούμενους