Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη δημιουργία ενός συμβουλίου του Λευκού Οίκου που θα επικεντρώνεται στην καθοδήγηση των ΗΠΑ προς την «ενεργειακή κυριαρχία», με την υπόσχεση για δράση το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα.
«Έχουμε περισσότερη ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα και τώρα την απελευθερώνουμε. Τον ονομάζω υγρό χρυσό κάτω από τα πόδια μας – και θα τον χρησιμοποιήσουμε» είπε ο Τραμπ την Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο καθώς υπέγραφε εκτελεστικό διάταγμα για την συγκρότηση της επιτροπής.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το νέο National Energy Dominance Council (Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Κυριαρχίας) θα διευθύνεται από τον Υπουργό Εσωτερικών Doug Burgum, με τον Υπουργό Ενέργειας Chris Wright ως αντιπρόεδρό του ενώ έχει σκοπό να διαμορφώσει την ενεργειακή πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να βοηθήσει στην επιτάχυνση της αδειοδότησης, παραγωγής και διανομής πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων πόρων.
Σαρωτικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική έχουν ήδη δρομολογηθεί και ανώτατα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ που πλαισιώνουν τον Πρόεδρο ανακοίνωσαν την Παρασκευή μια σειρά προγραμματισμένων κινήσεων για τη διευκόλυνση της ροής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Μεταφορών Sean Duffy δήλωσε ότι θα προωθήσει το έργο GulfLink Deepwater Port που προορίζεται να ενισχύσει τις αποστολές αργού αμερικανικού πετρελαίου. Ο Chris Wright ανακοίνωσε ότι είχε εγκρίνει υπό όρους τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από ένα έργο στη Λουιζιάνα. Και ο ίδιος ο Τραμπ πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με τους κυβερνήτες σε μια προσπάθεια να προωθήσει έναν αγωγό φυσικού αερίου που έχει σταματήσει εδώ και καιρό στα βορειοανατολικά.
Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα σύντομα, άφησε να εννοηθεί ο Kevin Hassett, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου: «Αυτό που περιμένω να δείτε, είναι μια δράση ήδη από την επόμενη εβδομάδα που θα σοκάρει τους ανθρώπους για το πόσο καλό είναι για τους Αμερικανούς» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το νέο ενεργειακό δόγμα
Ο Τραμπ έχει θέσει ως προτεραιότητα την εγχώρια παραγωγή ενέργειας, θέτοντας το άφθονο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Αμερικής ως πηγή γεωπολιτικής και οικονομικής ισχύος. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος και οι κορυφαίοι υπουργοί του τόνισαν την ανάγκη αξιόπιστης και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται σε μια παγκόσμια κούρσα για να κυριαρχήσουν στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης με την Κίνα. Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε είναι με περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια» δήλωσε ο Burgum.
Το National Energy Dominance Council, στο οποίο θα συμμετέχουν διάφορα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ, καλείται να αναπτύξει στρατηγικές για την επίτευξη ενεργειακής κυριαρχίας, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης και την απλοποίηση των κανονισμών. Κάτι που προορίζεται να εφαρμοστεί σε όλες τις μορφές αμερικανικής ενέργειας, όπως είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέθεσε στο συμβούλιο να προτείνει μια εθνική στρατηγική κυριαρχίας στον τομέα της ενέργειας, ενώ θα διαβουλεύεται με ιδιωτικούς φορείς για τη διαμόρφωση των σχεδίων και την εξέταση του τρόπου αντιμετώπισης των ζητημάτων κόστους. Το συμβούλιο ιδρύεται υπό τη σκέπη του εκτελεστικού γραφείου του Προέδρου, υποδηλώνοντας τον βασικό του ρόλο.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να απελευθερώσει την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστώντας τη δέσμευση του αυτή ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας του και της προσπάθειάς του να μειώσει τις τιμές καταναλωτή. Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του βλέπουν επίσης την αυξημένη παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ, μαζί με τις εκτεταμένες φορολογικές περικοπές, ως κλειδί για την αντιστάθμιση δυνητικά υψηλότερου κόστους που συνδέεται με νέους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά.
Οι προηγούμενοι Πρόεδροι έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες προσεγγίσεις για να κατευθύνουν την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική από τον Λευκό Οίκο. Ο πρώην Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μια Εθνική Ομάδα Εργασίας για το Κλίμα για να χαράξει αυτό που αποκαλούσε ‘συνολική κυβερνητική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη’. Και ο πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ίδρυσε μια Εθνική Ομάδα Ανάπτυξης Ενεργειακής Πολιτικής,- με επικεφαλής τον πρώην Αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι -, που συνιστούσε πολλές αλλαγές πολιτικής για την προώθηση αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ενέργειας.
Ο «τσάρος» και το νέο συμβούλιο
Ο Τραμπ έθεσε για πρώτη φορά την προοπτική ενός «τσάρου» της ενέργειας για να βοηθήσει στον συντονισμό των πολιτικών, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πέρυσι. Εκείνη την εποχή, ορισμένοι σύμβουλοι οραματίστηκαν μια προσέγγιση παρόμοια με την ομάδα για το κλίμα που χρησιμοποίησε ο Μπάιντεν για να υποστηρίξει περιβαλλοντικές ενέργειες της κυβέρνησής του.
Ωστόσο, ο Burgum αναζήτησε τον ηγετικό ρόλο του στο νέο συμβούλιο εκτός από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Η ηγετική θέση του National Energy Dominance Council σημαίνει ότι ο Burgum θα επιδιώξει να ασκήσει πολιτική και να κατευθύνει τις ενέργειες των ομολόγων του στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζήτησαν τις τελευταίες εβδομάδες για το πόση εξουσία θα πρέπει να έχει το νέο ενεργειακό συμβούλιο ώστε να χαράξει την πολιτική της κυβέρνησης, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη στελέχωσης από εμπειρογνώμονες σε κορυφαίες θέσεις διοίκησης στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο και στο ενεργειακό συμβούλιο του Burgum.
Τα μέλη του συμβουλίου εκπροσωπούν ομοσπονδιακές υπηρεσίες που μοιράζονται την ευθύνη για τη ρύθμιση διαφορετικών στοιχείων του ενεργειακού τοπίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών, για παράδειγμα, επιβλέπει την εξόρυξη άνθρακα, τις γεωτρήσεις πετρελαίου και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε περίπου 500 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας γης και στα ομοσπονδιακά ύδατα της χώρας.
Το Υπουργείο Ενέργειας διαχειρίζεται τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης καθώς και τα εθνικά εργαστήρια, τα οποία αποτελούν κόμβους καινοτομίας στην πυρηνική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια και άλλες τεχνολογίες. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) ρυθμίζει τη ρύπανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και οχήματα, καθώς και τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στην «εποχή Τραμπ», οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες αναμένεται να καταργήσουν τους κανονισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν που περιορίζουν τη ζήτηση πετρελαίου και αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Ωστόσο, υπάρχουν όρια στο πόσα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε Πρόεδρος για να ενθαρρύνει περισσότερες γεωτρήσεις. Άλλωστε, τα στελέχη της αγοράς δεν έχουν δείξει και μεγάλη όρεξη να αυξήσουν δραματικά την παραγωγή καθώς επικεντρώνονται στις αποδόσεις των μετόχων.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: BofA: Επιβραδύνεται η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου- «Πιάνει» ταβάνι μέχρι το 2030