Οι επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξασθένηση ή ακόμα και η κατάρρευση των θερμών ωκεάνιων ρευμάτων στον Ατλαντικό, επηρεάζοντας άμεσα τη βορειοδυτική Ευρώπη, σύμφωνα με το BBC.
Τον Οκτώβριο, 44 διακεκριμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση στις κυβερνήσεις των σκανδιναβικών χωρών, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο μιας δυνητικά «καταστροφικής» κατάρρευσης της Μεσημβρινής Ανατρεπτικής Κυκλοφορίας του Ατλαντικού (AMOC). Το συγκεκριμένο ωκεάνιο ρεύμα λειτουργεί ως ένας «ιμάντας μεταφοράς» θερμού και αλμυρού νερού από τις τροπικές περιοχές προς τον Βόρειο Ατλαντικό, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα.
Could the UK actually get colder with global warming? https://t.co/OgshCIbJ11
— BBC Scotland News (@BBCScotlandNews) February 1, 2025
Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας συμβάλλουν στη μείωση της αλατότητας των υδάτων, γεγονός που εμποδίζει την ομαλή ροή των ρευμάτων. Αν η AMOC φτάσει σε σημείο καμπής, η πλήρης κατάρρευσή της μπορεί να πυροδοτήσει ακραία καιρικά φαινόμενα, προκαλώντας δριμύ ψύχος στη Σκανδιναβία και στη βόρεια Ευρώπη, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά τη γεωργία και το παγκόσμιο κλίμα.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) θεωρεί ότι η AMOC θα εξασθενήσει τον τρέχοντα αιώνα, αλλά αν καταρρεύσει ξαφνικά, θα προκληθούν σοβαρές αναταράξεις στις καιρικές συνθήκες, αντίστοιχες με εκείνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της Γης.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι το σημείο χωρίς επιστροφή μπορεί να επέλθει μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αν και υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με το πότε ακριβώς θα συμβεί. Εάν η AMOC εξασθενήσει σταδιακά, η Ευρώπη θα βιώσει έντονα καιρικά φαινόμενα, με πιο θερμά καλοκαίρια αλλά και πιο ισχυρές χειμερινές καταιγίδες. Σε περίπτωση πλήρους κατάρρευσης, η θερμοκρασία στη βόρεια Ευρώπη μπορεί να μειωθεί κατά δύο βαθμούς ανά δεκαετία, μετατρέποντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια περιοχή με συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της βόρειας Νορβηγίας.
Η παγκόσμια κλιματική ισορροπία θα διαταραχθεί, επηρεάζοντας τις τροπικές ζώνες βροχοπτώσεων και προκαλώντας ανθρωπιστικές κρίσεις στη δυτική Αφρική και την Ινδία. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις εμφανίζονται ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μια τέτοια εξέλιξη, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμα αξιολογήσει τους οικονομικούς κινδύνους από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της AMOC.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για την αποτροπή αυτού του σεναρίου είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη επιταχύνει τη διαδικασία αποσταθεροποίησης των ωκεάνιων ρευμάτων, φέρνοντας την ανθρωπότητα όλο και πιο κοντά σε ένα μη αναστρέψιμο σημείο. Όπως επισημαίνουν, υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση, αλλά αν οι εκπομπές δεν περιοριστούν, το μέλλον του κλίματος μπορεί να είναι πιο εφιαλτικό από ό,τι προβλέπεται.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: H E.E. προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ