Ποσό άνω των 250 εκατ. ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Κομισιόν από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), σε επιχορηγήσεις για 21 μελέτες ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου, με στόχο να συμβάλει στην απαλλαγή της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εκπομπές άνθρακα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στην άμβλυνση των επενδυτικών κινδύνων που συνδέονται με αυτήν την εκκολαπτόμενη αγορά και θα συμπληρώσει το πλαίσιο πολιτικής για το υδρογόνο που θεσπίστηκε με το Gas and Hydrogen Package.
Οι χώρες και τα έργα προτεραιότητας
Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για έργα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα αφορούν έργα στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο έργο BarMar-H2med μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, στα έργα στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς και τους διαδρόμους και τις διαδρομές υδρογόνου στην περιοχή της Βαλτικής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας τον Δεκέμβριο του 2024 ανακοίνωσαν την έναρξη των μελετών σκοπιμότητας για τον διάδρομο υδρογόνου Σκανδιναβίας-Βαλτικής (Nordic-Baltic Hydrogen Corridor -NBHC).
Θα προηγηθεί κοινή μελέτη εμπορικών αρχών, η οποία θα διερευνήσει τον διασυνοριακό επιμερισμό του κόστους, ενώ κατά πληροφορίες, θα αφορά επίσης την ανάπτυξη κατάλληλων εμπορικών και τιμολογιακών μοντέλων, με βάση τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας όλων των εμπλεκόμενων Διαχειριστών.
Υπενθυμίζεται ότι επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο, εταιρείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία δημιούργησαν μια συμμαχία για τον νοτιοδυτικό διάδρομο υδρογόνου H2Med (Southwestern Hydrogen Corridor) με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς υδρογόνου συνδέοντας έργα παραγωγής, αποθήκευσης και κατανάλωσης υδρογόνου. Με βάση πρόσφατες αποφάσεις, προβλέπεται μάλιστα η επιτάχυνση της υλοποίησης του διαδρόμου H2Med έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Το πακέτο των 1,25 δισ.
Η στήριξη της ΕΕ για τις μελέτες ανάπτυξης υδρογόνου αποτελεί μέρος ενός προγράμματος ύψους 1,2 δισ ευρώ για την ενίσχυση 41 διασυνοριακών έργων ενεργειακής υποδομής, τα οποία έχουν αποκτήσει το καθεστώς έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI) το 2024 βάσει της πολιτικής για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος CEF Energy, τόσο όσον αφορά τις αιτήσεις που ελήφθησαν όσο και τη χρηματοδότηση που χορηγήθηκε και υπερβαίνει τον αρχικό ενδεικτικό προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ.
Όπως υπογραμμίζεται και στην έκθεση Draghi, αυτές οι διασυνοριακές επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ενώ αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ολοκλήρωση των αγορών ενέργειας και την απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος από τις εκπομπές άνθρακα.
Εκτός από τις μελέτες ανάπτυξης υδρογόνου, οκτώ έργα δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων και έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα, με σχεδόν 750 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, χρηματοδότηση ύψους 250 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην κατασκευή τριών έργων και τη χρηματοδότηση εννέα προπαρασκευαστικών μελετών για υποδομές CO2.
Η επίσημη έγκριση αυτής της απόφασης θα λάβει χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια, ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) θα καταρτίσει συμφωνίες επιχορήγησης με τους δικαιούχους.
Ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης Dan Jørgensen δήλωσε σχετικά ότι «η Επιτροπή πρότεινε να διατεθούν 1,25 δισ ευρώ σε επιχορηγήσεις, το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στο πλαίσιο του «Συνδέοντας την Ευρώπη» για έργα ενεργειακών υποδομών τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην οικοδόμηση της Ενεργειακής Ένωσης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που επιλέγονται έργα υδρογόνου και υπεράκτιων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα έργα θα ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για την απαλλαγή των οικονομιών και των κοινωνιών μας από τις εκπομπές άνθρακα, για την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών μας και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μας».
Πηγή: newmoney.gr