Μέσω κυρίως του «Απόλλωνα», του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου με σύστημα αποθήκευσης, αλλά και με αξιοποίηση της τεχνολογίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναμένει ετήσια εξοικονόμηση στις δαπάνες ηλεκτροδότησης του ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ενημέρωσή του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννης Γιαπιντζάκης, ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα «Πράσινη και Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας» του μεγαλύτερου κρατικού πανεπιστημίου της χώρας έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021-2027, γεγονός που εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του, μέσα από κοινοτικούς πόρους.
Συγκεκριμένα, το Έργο, με προϋπολογισμό 8,1 εκατ. ευρώ θα συγχρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 85% από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία του Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021-2027 και σε ποσοστό 15% από το Πανεπιστήμιο και τρεις πυλώνες, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ιδρύματος:
- Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας που περιλαμβάνει κεντρικό ευφυές σύστημα διαχείρισης ενέργειας. Προηγμένο σύστημα παρακολούθησης επίβλεψης και ελέγχου ροών ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής) και ενεργειακών συστημάτων (ευφυών ενεργειακών συσκευών, ΑΠΕ και κτηριακών συστημάτων διαχείρισης) σε πραγματικό χρόνο. Η υλοποίησή του θα ξεκινήσει το 2025.
- Ανάπτυξη της Α’ φάσης του φωτοβολταϊκού πάρκου «Απόλλων», ισχύος 5 MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 2,35 MWh. Το έργο θα είναι πρωτοποριακό, καθώς πρόκειται για το πρώτο έργο στην Κύπρο που περιλαμβάνει εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Η υλοποίησή του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου του Πανεπιστημίου.
- Αναβάθμιση ενεργειακού κέντρου A’ που περιλαμβάνει την εγκατάσταση κεντρικών ψυκτών και λεβήτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, την εγκατάσταση μετατροπέων συχνότητας στις αντλίες του ενεργειακού κέντρου και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης ενέργειας. Το Έργο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Οκτώβριο του 2023.
Εξοικονόμηση κι άλλα οφέλη
Με βάση τις τιμές ανά kWh προηγούμενων ετών και την κατανάλωση ενέργειας της Πανεπιστημιούπολης ως έχει, η υλοποίηση του Έργου αναμένεται να επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ στις δαπάνες ηλεκτροδότησης.
Παράλληλα, ο αντιπρύτανης στο μήνυμά του αναφέρει πως η αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η έξυπνη διαχείρισή της θα συμβάλουν στη μετατροπή της Πανεπιστημιούπολης σε πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη. Θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του Οργανισμού και θα συντείνει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών σε φοιτητές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, αποφοίτους και στο ευρύτερο κοινό.
Οι επικεφαλής του Πανεπιστημίου εκτιμούν άλλωστε ότι τα συστήματα που θα εφαρμοστούν δε θα συμβάλουν απλώς στην καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης στο ευρύ κοινό, αλλά θα αξιοποιηθούν και ως τράπεζα δοκιμής (testbed) για την ανάπτυξη και δοκιμή νέων τεχνολογιών που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλους οργανισμούς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, το Έργο θα αποτελέσει το υπόβαθρο στο οποίο θα εδραστεί το σύστημα διαχείρισης ενέργειας και η μετεξέλιξη της Πανεπιστημιούπολης σε ενεργειακή κοινότητα. Την προσπάθεια για ένταξη του Έργου στα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής συντόνισε το Γραφείο Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Αριστείας ΦΑΕΘΩΝ που θα αναλάβουν και την υλοποίησή του. «Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που περνάει ο τόπος και, κατ’ επέκταση, το Πανεπιστήμιό μας, η άντληση κεφαλαίων από την Ευρώπη για την υλοποίηση σημαντικών Στρατηγικών Έργων είναι εξέχουσας σημασίας» σημειώνει ο αντιπρύτανης στο μήνυμά του.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Αύξηση του πληθωρισμού – Από το κακό στο χειρότερο η οικονομία