Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία με στόχο τον ρωσικό «σκιώδη στόλο», ενισχύουν την αστάθεια στις αγορές ενέργειας.
Η τιμή του Brent για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου διαπραγματεύεται στα 81 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,25%. Η άνοδος αυτή ακολουθεί μια πιο μεγάλη αύξηση κατά 3,69% την περασμένη Παρασκευή.
Στα 78 δολάρια διαπραγματεύεται και το αμερικανικό αργό, καταγράφοντας αύξηση 1,82%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν πρόσθετες κυρώσεις κατά του ρωσικού τομέα πετρελαίου και υγροποιημένου αερίου την περασμένη Παρασκευή, με Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για τις «πιο σημαντικές» που επιβλήθηκαν στον ρωσικό ενεργειακό τομέα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς πετρελαίου της Ρωσίας: την Gazprom Neft, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της χώρας, και την Surgutneftegas. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, αυτές οι εταιρείες παράγουν από κοινού περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, αξίας περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε τρέχουσες τιμές.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε περισσότερες από 20 θυγατρικές της Gazprom Neft και της Surgutneftegas, καθώς και σε 183 ρωσικά πετρελαιοφόρα πλοία που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αποτελούν μέρος του «σκιώδους στόλου» για την πώληση ρωσικού αργού πετρελαίου, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.
Στόχος αυτών των μέτρων είναι να μειωθούν τα έσοδα που χρηματοδοτούν την «πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου» και θα μπορούσαν να κοστίσουν στη ρωσική οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος.
Η αντίδραση της Μόσχας
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα «αποσταθεροποιήσουν» τις ενεργειακές αγορές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η Μόσχα κατηγόρησε μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι έτοιμες να προκαλέσουν παγκόσμια ενεργειακή αστάθεια.
Η Ρωσία έχει ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια αγοράζοντας παλιά δεξαμενόπλοια σε όλο τον κόσμο για τη μεταφορά του πετρελαίου της, σύμφωνα με την πλατφόρμα United24 Media. Με τις νέες κυρώσεις θα αυξηθεί το κόστος logistics και θα μειωθούν τα περιθώρια κέρδους των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών.
Επιπλέον, στα πλοία που έχουν επιβληθεί κυρώσεις συχνά απαγορεύεται η είσοδος σε αρκετά λιμάνια, υπό τον φόβο αμερικανικών αντιποίνων. Για παράδειγμα, στα κινεζικά λιμάνια Ξινγκτάο, Ριτζάο και Γιαντάι, οι αρχές έχουν ήδη αρνηθεί να δεχθούν πλοία, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Εκπρόσωποι ινδικών διυλιστηρίων δήλωσαν επίσης πώς δεν θα συνεργάζονται με πετρελαιοφόρα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.
Σε αυτό το νέο σενάριο, οι ρωσικές εταιρείες θα πρέπει να βρουν αγοραστές πρόθυμους να συνεργαστούν με τον «σκιώδη στόλο» και ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα-κάτι απειλεί «αγκάθι» για τη Μόσχα.
Άλλες κυρώσεις στοχεύουν επίσης όσες εταιρείες επιδιώκουν να επεκτείνουν την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας στο έργο «Arctic LNG 2» της Novatek, στον Αρκτικό κύκλο.
Σύντομα θα φανεί πόσο αποτελεσματικές θα είναι πραγματικά οι νέες κυρώσεις, αλλά πλήττοντας τη Ρωσία-τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο- αναπόφευκτα προκαλούνται επιπτώσεις στις αγορές.
Ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης
Τα υπό καθεστώς κυρώσεων 183 ρωσικά δεξαμενόπλοια μετέφεραν το 2024 περισσότερα από 530 εκατομμύρια βαρέλια αργού- περίπου τα δύο πέμπτα των εξαγωγών της Μόσχας δια θαλάσσης. Πάνω από τις μισές ποσότητες μεταφέρθηκαν στην Κίνα, αλλά η διασύνδεση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου σημαίνει ότι οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές παντού,
«Οι κυρώσεις έχουν μειώσει τον όγκο του ρωσικού αργού πετρελαίου που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά , εγείροντας ανησυχίες για πιθανή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας. «Σε αυτό προστίθεται μια προοπτική οικονομικής ανάκαμψης σε μεγάλες οικονομίες εισαγωγής πετρελαίου, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση τους επόμενους μήνες», προσθέτουν.
Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στις εμπορικές ροές και η πιθανή αντίδραση της Ρωσίας με εκπτώσεις στις τιμές ή εκτροπές σε εναλλακτικές αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα, θα αυξήσουν την πίεση στην αγορά, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό «θερμόμετρο» για τη μέτρηση της εξέλιξης των γεωπολιτικών και οικονομικών εντάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για μόνιμη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο