Γιατί τα κτήριά μας «καίνε» χρήμα και ενέργεια

Η Κύπρος έχει τη χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ - «Πρέπει να επιταχύνουμε»

Η Κύπρος κατέχει τη θλιβερή πρωτιά της χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, ανέφερε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο ειδικός επιστήμονας σε ενεργειακά θέματα και Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου «Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτηρίων», της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Απόστολος Μιχόπουλος.

Όπως επισήμανε, η χώρα μας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για αναβάθμιση τουλάχιστον 3% των δημόσιων κτηρίων ετησίως, ενώ οι νέες οδηγίες θέτουν ακόμα πιο αυστηρά πλαίσια. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πετύχει να καλύψουμε αυτό το ποσοστό και η νέα οδηγία βάζει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο, άρα θα πρέπει να επιταχύνουμε πολύ ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποδοτικά κτήρια όπως πρέπει να είναι μέσα στα επόμενα χρόνια».

Ο λογαριασμός της αδιαφορίας

Η ακατάλληλη ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων οδηγεί σε τεράστιες σπατάλες ενέργειας. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Μιχόπουλος:

- Η θερμομόνωση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 60% για τη θέρμανση και 25-30% για την ψύξη.

- Η αντικατάσταση παραθύρων παλιάς τεχνολογίας θα μπορούσε να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 10-15%.

- Σύγχρονα κλιματιστικά αυξάνουν την απόδοση έως και τρεις φορές σε σύγκριση με παλαιότερες τεχνολογίες.

- Το υψηλό κόστος ενέργειας στην Κύπρο – από τα υψηλότερα στην ΕΕ – καθιστά την ενεργειακή αναβάθμιση οικονομικά επιτακτική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τέλος χρόνου

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες εισάγουν αυστηρότερες απαιτήσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων. Ο κ. Μιχόπουλος εξήγησε ότι τα ενεργοβόρα κτήρια που κατατάσσονται στην κατηγορία Ζ σύμφωνα με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να αναβαθμιστούν υποχρεωτικά ή, εναλλακτικά, να αποσυρθούν από το ενεργειακό απόθεμα. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την ανάγκη για άμεσες και συντονισμένες ενέργειες, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Μιχόπουλος τόνισε ότι το Υπουργείο Ενέργειας διαθέτει κάθε χρόνο σχέδια χορηγιών για την υποστήριξη της ενεργειακής αναβάθμισης, ωστόσο τα κονδύλια αυτά συχνά παραμένουν αδιάθετα, καθώς οι πολίτες δεν υποβάλλουν εγκαίρως αιτήσεις ή δεν προετοιμάζονται κατάλληλα για να τα διεκδικήσουν.

«Δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι αυτά τα κονδύλια είναι δεδομένα και ότι θα τα έχουμε ανά πάσα στιγμή τα επόμενα χρόνια, όποτε εμείς τα χρειαστούμε», προειδοποίησε ο κ. Μιχόπουλος. «Οπότε γενικά είναι καλό να τρέξουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να εκμεταλλευτούμε αυτά τα σχέδια χορηγιών τα οποία υπάρχουν και να αναβαθμίσουμε τα κτήριά μας, ξεκινώντας προφανώς από τη θερμομόνωση με την αντικατάσταση των ανοιγμάτων και στη συνέχεια με την τοποθέτηση υψηλής απόδοσης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού», συνέχισε.

Ο κ. Μιχόπουλος κάλεσε τους πολίτες να εκμεταλλευτούν τα διαθέσιμα προγράμματα και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την υποβολή αιτήσεων. Συνέστησε, μάλιστα, τη συνεργασία με ειδικευμένους εμπειρογνώμονες, ώστε να εξασφαλιστούν βέλτιστα αποτελέσματα. «Θα συνιστούσα σε όλους να φωνάξουν έναν ειδικευμένο εμπειρογνώμονα σε τέτοια θέματα, ο οποίος να μελετήσει το σπίτι τους και να αρχίσει να τους προτείνει μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης, τα οποία, τολμώ να πω, ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα καταστούν είτε από το κόστος της ενέργειας, είτε από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, περίπου υποχρεωτικά».

Διαβάστε επίσης: Κλιματική κρίση: 6 εβδομάδες παραπάνω ζέστη για την ανθρωπότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ