Ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Πέμπτης., την ώρα που όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης βρισκόμαστε σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή. «Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και της γενικής συνέλευση του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για «κοινές ανησυχίες Αθήνας και Λευκωσίας απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Μέσα από επίλυση κυπριακού θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στο να είμαστε πυλώνες ασφάλειας στην περιοχή» πρόσθεσε.
«Είμαστε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όπως πάντα Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις εξελίξεις τους. Θα μας δοθεί ακόμη μια φορά η ευκαιρία να κάνουμε επισκόπηση των γεγονότων σε μια εποχή που υπάρχει αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνας σταθερότητας. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός είναι πιο απαραίτητος από ποτέ», είπε κατά το διάλογό τους μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες στον ελλαδικό Τύπου, η συνάντηση των δυο αξιωματούχων πραγματοποιείται σε ένα γενικότερο κλίμα προβληματισμού που καθιστά επιφυλακτική την ελληνική πλευρά για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα βάζει στις ράγες της υλοποίησης το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Η συνάντηση πραγματοποιείται δύο μέρες μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν η Λευκωσία άναψε το πράσινο φως για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, αφήνοντας, ωστόσο, εκκρεμότητες. Συνεπώς, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας.
Για την Ελλάδα, όπως σημειώνουν ελλαδικά μέσα, βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσει το έργο είναι αφενός να επιτευχθεί συμφωνία στις ρυθμιστικές εκκρεμότητες κάτι που η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θέτει υπό αμφισβήτηση αλλά και να προχωρήσει η Κύπρος στην καταβολή των 100 εκατομμυρίων ώστε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Το γεγονός πως η Κυβέρνηση θέλει να περιμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της μελέτης κόστους - οφέλους προτού λάβει την τελική της απόφαση, εκλαμβάνεται ως αμφισβήτηση από την ελληνική πλευρά.
Με πληροφορίες από newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη για ηλεκτρική διασύνδεση