Ενεργειακή κρίση: «Μπάλωμα» η λύση των μπαταριών; Τα κενά στη στρατηγική της Κύπρου

Ο καθηγητής Σωτήρης Καλογήρου εξηγεί τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της ενεργειακής αποθήκευσης με μπαταρίες – Ποιες άλλες λύσεις υπήρχαν αλλά δεν τις επέλεξε η Κυπριακή Δημοκρατία;

Με τα προβλήματα στην επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, τον καύσωνα και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το ζήτημα της ενεργειακής αποθήκευσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο καθηγητής Θερμοδυναμικής και Ενεργειακών Συστημάτων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, κ. Σωτήρης Καλογήρου, έριξε φως στις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργού Ενέργειας για το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών, όπως η Tesla και η Samsung, για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στην Κύπρο. «Η Tesla, γνωστή για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα, επικεντρώνεται στην αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών», ανέφερε αρχικά ο κ. Καλογήρου. Αυτές οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται ευρέως στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά η εταιρεία προσφέρει και συστήματα αποθήκευσης για μεγαλύτερη κλίμακα.

Τα κενά στη λύση των μπαταριών

Ωστόσο, οι μπαταρίες, παρόλο που προσφέρουν άμεση λύση, έχουν σημαντικά μειονεκτήματα. Δεν μπορούν να φορτίζονται πλήρως, χρησιμοποιούν σπάνια υλικά που είναι ρυπογόνα, η διάρκεια ζωής τους είναι περιορισμένη και, τέλος, είναι μία ιδιαίτερα ακριβή λύση. Για το ζήτημα της φόρτισης, συγκεκριμένα, ο κ. Καλογήρου ανέφερε ότι «την μπαταρία δεν μπορείς να τη φορτίζεις από το 0 μέχρι το 100%. Πρέπει να αφήνεις ένα 20% μέσα και να πηγαίνεις μέχρι το 80% φόρτιση. Οπότε ουσιαστικά χρησιμοποιείς το 60% του φόρτου της μπαταρίας». Για τη διάρκεια ζωής των μπαταριών, σημείωσε ότι διαρκεί 5 με 8 χρόνια περίπου. «Μετά πρέπει να τις αντικαταστήσουμε».

Οι άλλες λύσεις

Ο κ. Καλογήρου παρουσίασε και άλλες λύσεις αποθήκευσης, όπως την αντλησιοταμίευση και τους ηλιοθερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού. Ο καθηγητής, βέβαια, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η λύση του μέλλοντος είναι το υδρογόνο. Όπως εξήγησε, το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ΑΠΕ, μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια με αποδοτικό και οικολογικό τρόπο. Μάλιστα επισήμανε ότι η τεχνολογία αυτή θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των στόχων του 2050.

«Σωστά κινείται το Υπουργείο προς την κατεύθυνση των μπαταριών»

Καθώς, όμως, οι ανάγκες της Κύπρου είναι άμεσες, η άμεση λύση είναι οι μπαταρίες. «Θεωρώ ότι σωστά κινείται το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Καλογήρου. «Αυτά τα 150 Mega Watt θα λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή των αυξομειώσεων και αυτό που αποκόπτονται τα διάφορα συστήματα φωτοβολταϊκών αν υπάρχει θέμα με το δίκτυο».

«Μέχρι το 2050 πρέπει να μη χρησιμοποιούμε καμία μορφή συμβατικού καυσίμου. Οπότε θα πρέπει να βρούμε λύσεις που βασίζονται στις ΑΠΕ. Είναι νόμος πλέον. Είναι οδηγία η οποία θα ακολουθηθεί και ευλαβικά θα το ακολουθήσουν όλα τα κράτη μέλη», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Tesla και Samsung στρέφουν το βλέμμα τους στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ