ΑΗΚ: «Θέλουμε μεγάλα τεμάχια για να βάλουμε φωτοβολταϊκά»

Αν δεν μπει η ΑΗΚ στις ΑΠΕ μεγάλη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούμε να δούμε, διεμήνυσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, ενώ κάνει λόγο για επιχειρηματίες που εξασφάλισαν άδειες και δεν τις χρησιμοποιήσαν ποτέ - Ζητά βοήθεια από τον ΠτΔ για να «κινηθεί πιο γρήγορα»

Οι τρόποι αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργού Ενέργειας και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ. 

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γεώργιος Πέτρου ανέφερε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε συνάντηση πρώτον για να ενημερωθεί πως προχωρά η ΑΗΚ, αλλά και για να διερευνήσει με ποιους τρόπους μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει, ούτως ώστε να επισπευσθεί η μετάβαση, εφόσον, όπως ανέφερε, είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί αισθητά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Μόνο με ΑΠΕ θα δούμε αισθητή μείωση στους λογαριασμούς μας

Με την έλευση του φυσικού αερίου θα υπάρχει μεν μία μείωση, σημείωσε ο κ. Πέτρου, αλλά αν δεν κινηθούμε προς την κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών δεν πρόκειται να δούμε αισθητή μείωση. “Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος ζήτησε να του εξηγήσουμε τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε, ούτως ώστε να μπορέσει η ΑΗΚ να προχωρήσει προς τις ανανεώσιμες πηγές”, ανέφερε.  

Ο κ. Πέτρου παραδέχθηκε πως υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις, με την ΑΗΚ να λειτουργεί μόνο ένα πάρκο φωτοβολταϊκών στο παρόν στάδιο ισχύος 12 MW, ενώ τον Ιούλιο θα λειτουργήσει το δεύτερο, ισχύος 8 MW. Ωστόσο, πρόκειται όπως εξήγησε, για πολύ μικρές ποσότητες για να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του ρεύματος. 

Ανάγκη για μεγάλα τεμάχια

Στόχος της ΑΗΚ, τόνισε ο κ. Πέτρου, είναι η εξασφάλιση μεγάλων τεμαχίων, ούτως ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση πάρκων μεγάλης ισχύος, κάτι που θα “ρίξει” την τιμή του ηλεκτρισμού προς τα κάτω. “Διαφορετικά, η τιμή πολύ φοβάμαι ότι θα κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα, μέχρι την έλευση του φυσικού αερίου και ακολούθως, με την εισδοχή στο Σύστημά μας των φωτοβολταϊκών”, συμπλήρωσε. 

Όπως αποκάλυψε, έχουν ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βοηθήσει την ΑΗΚ να προβεί σε ενέργειες που θα της επιτρέψουν  να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προχωρώντας σε αγορά φωτοβολταϊκών ή άλλων μεθόδων. 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο το σύστημα μπορεί να “σηκώσει” και άλλα φωτοβολταϊκά, ο κ. Πέτρου απάντησε πως για την ώρα υπάρχουν όντως περιοχές που έφθασαν στο μέγιστο της ικανότητάς τους, ωστόσο, η ΑΗΚ προχωρά “όσο πιο γρήγορα μπορεί” με την αντικατάσταση συστημάτων, ούτως ώστε να μπορούν να δεχθούν νέα συστήματα. "Υπάρχουν όμως και περιοχές στις οποίες μπορούν ακόμη να ενωθούν φωτοβολταϊκά" είπε, κάνοντας μάλιστα λόγο για άδειες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ έχουν εξασφαλιστεί από επιχειρηματίες.

"Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που δεν επιτρέπουν στην ΑΗΚ να προχωρήσει γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επέμβει και να βοηθήσει να εξασφαλίσουμε τεμάχια, χωρίς να παρανομούμε, ούτως ώστε να προχωρήσουμε", υπογράμμισε. 

Χωρίς ΑΗΚ δεν υπάρχει μείωση ρεύματος

Επιπρόσθετα, ο κ. Πέτρου διεμήνυσε πως μόνο η ΑΗΚ μπορεί να "περάσει" το χαμηλό κόστος προς τον καταναλωτή, λέγοντας πως οι επενδύσεις μπορεί να μειώνουν κάπως το κόστος, αλλά τα κέρδη πάνε στους επιχειρηματίες, ενώ ό,τι κάνει η Αρχή Ηλεκτρισμού, η μείωση πάει προς τον καταναλωτή. Αφού ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια επετράπη στην ΑΗΚ να προχωρήσει με φωτοβολταϊκά, ο κ. Πέτρου είπε πως η τιμή που προσφέρεται σήμερα από τους ιδιώτες κυμαίνεται γύρω στο 10% πιο κάτω από την τιμή της ΑΗΚ.

Ωστόσο, άφησε αιχμές για μεγάλα κέρδη από πλευράς επιχειρηματιών, λέγοντας πως ενώ το κόστος στο Ακρωτήρι δεν υπερβαίνει τα 6 σεντ την κιλοβατώρα, οι μεγάλοι καταναλωτές αγοράζουν γύρω στα 27 - 28 σεντ. 

"Αν δεν μπει η ΑΗΚ στις ΑΠΕ μεγάλη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούμε να δούμε", επανέλαβε, αποκαλύπτοντας πως ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τη ΡΑΕΚ να προωθήσει τις εισηγήσεις τους. 

Τρέχουν για Δεκέλεια

Τέλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε όσους στο παρελθόν ήθελαν να κλείσουν τη Δεκέλεια ή να τη δώσουν σε ιδιώτες, λέγοντας πως "τώρα τρέχουμε για να αναβαθμίσουμε τη Δεκέλεια γιατί είμαστε πολύ κοντά στα όρια μας ζήτησης και παραγωγής. Μόνο οι γεννήτριες αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ και τρέχει η ΑΗΚ για να  εισαγάγει γεννήτριες μέχρι αρχές του επόμενου χρόνου για να μπορέσει να στηρίξει το δίκτυο", τόνισε. 

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχόλιο ακροατή γύρω από το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους του προσωπικού της ΑΗΚ, ο κ. Πέτρου είπε χαρακτηριστικά “ποιος μπορεί να τολμήσει να μειώσει μισθούς.  Δεν είναι εύκολο στον Δημόσιο και Ημιδημόσιο τομέα να μειώσεις”, προσθέτοντας πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τις συντεχνίες. Όπως είπε το εργατικό κόστος στην τελική τιμή της κιλοβατόρας είναι της τάξεως του 7% με 8%

Διαβάστε επίσης: Πρωτόγνωρες οι επιπτώσεις του καύσωνα: Βγαίνουν… ψημένες οι πατάτες από το έδαφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ