Διεθνές συνέδριο για Ενέργεια από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης

Πότε θα πραγματοποιηθεί και πού θα επικεντρωθεί το Συνέδριο “CYS Standards Roadshow 2024: Challenges in Standardisation for the Oil & Gas Industry in the Eastern Mediterranean”

Στην ενημέρωση και δικτύωση επιχειρήσεων και εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με τον τομέα της Eνέργειας στοχεύει να συμβάλει διεθνές συνέδριο, που διοργανώνει για πρώτη φορά ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) στις 15 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία.

Το Συνέδριο “CYS Standards Roadshow 2024: Challenges in Standardisation for the Oil & Gas Industry in the Eastern Mediterranean” θα επικεντρωθεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες της τυποποίησης στον τομέα του πετρελαίου και τoυ φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και στόχο έχει να ενημερώσει για τις εργασίες τυποποίησης και τη σημασία των προτύπων στον τομέα αυτό.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος λειτουργός του CYS, Μιχάλης Ζαντής, το συνέδριο διοργανώνεται σε συνδυασμό με τη φιλοξενία της συνεδρίασης της διεθνούς Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης ISO/TC67–Oil and gas industries including lower carbon energy, από τον CYS στη Λεμεσό στις 16-17 Οκτωβρίου 2024.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαντής, τα μέλη της ISO/TC 67, εκπρόσωποι από Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Κίνα, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Γερμανία, Καναδά, Βραζιλία, Ολλανδία κ.α., που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, αναμένεται να παρευρεθούν και στο "CYS Standards Roadshow 2024".

Εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενοι φορείς, τοπικοί, διεθνείς και περιφερειακοί, αλλά και τεχνοκράτες από τις εταιρείες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι μεταξύ των συμμετεχόντων και εισηγητών στο συνέδριο, αναφέρουν οι διοργανωτές. Ο κ. Ζαντής είπε στο ΚΥΠΕ ότι εννέα εμπειρογνώμονες έχουν ήδη αποδεχτεί την πρόσκληση του CYS για να παρουσιάσουν θέματα του τομέα τους, ωστόσο, αναμένεται να επιβεβαιώσουν και άλλοι ομιλητές τη συμμετοχή τους το επόμενο διάστημα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Αναφερθείς στο πώς μπορεί το "CYS Standards Roadshow 2024" να συμβάλει στην ανάπτυξη γύρω από τους τομείς της ενέργειας στην Κύπρο, ο κ. Ζαντής σημείωσε ότι το συνέδριο αυτό «προσφέρει μια πλατφόρμα για συζήτηση και ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων σχετικά με τα πρότυπα που μπορούν να υποστηρίξουν τις ρυθμιστικές αρχές, για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της αποδοτικότητας και της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης», υπογραμμίζοντας ότι η τυποποίηση αποτελεί «θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη των ενεργειακών τομέων».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η συνάντηση εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερόμενων φορέων μπορεί να οδηγήσει σε νέες συνεργασίες και κοινές πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν την καινοτομία στον τομέα της Ενέργειας. Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Ζαντής, το συνέδριο προσφέρει ενημέρωση και εκπαίδευση από ειδικούς στον τομέα των προδιαγραφών και των προτύπων, από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO), το American Pertroleum Institute (API), το University of Western Australia, ο Νορβηγικός Οργανισμός Τυποποίησης (Standards Norway), η εταιρεία Equinor και άλλοι.

Τέλος, ο κ. Ζαντής αναφέρθηκε στους κύριους στόχους της διοργάνωσης, του "CYS Standards Roadshow 2024", λέγοντας ότι το συνέδριο «θα εξετάσει και θα αναλύσει το τυποποιητικό έργο που γίνεται σε ευρωπαϊκό, διεθνές και εθνικό επίπεδο, τον ρόλο των ρυθμιστικών αρχών, της βιομηχανίας και των φορέων τυποποίησης στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες τυποποίηση και θα διερευνήσει τις εμπειρίες άλλων χωρών και περιοχών αναφορικά με την υιοθέτηση των προτύπων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εναρμόνιση των εταιρικών και τοπικών προτύπων με τα διεθνή πρότυπα».

Σημειώνεται ότι οι εγγραφές για το συνέδριο έχουν ανοίξει πριν μερικές μέρες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον CYS στα τηλέφωνα +3522411412 και +357-22411415 ή στο email info.cysr2024@cys.org.cy. Ενημέρωση για τη διοργάνωση δίνεται και μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου www.cysroadshow2024.com.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Στήριξη οικονομικής δραστηριότητας με υπεύθυνο τρόπο, λέει ο ΥΠΟΙΚ μετά την αναβάθμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ