Πρόοδος στη χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας

Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά βήματα στην υλοποίηση του Great Sea Interconnector που θα άρει οριστικά και με βιώσιμους όρους την ενεργειακή απομόνωση της χώρας μας

Σημαντικά βήματα στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία θα άρει οριστικά και με βιώσιμους όρους την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ως προς την κατασκευή, ο ανάδοχος των καλωδιακών τμημάτων Nexans έλαβε από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ) το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει τις έρευνες βυθού. Το πλοίο για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει άμεσα τη χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη διαδρομή για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.

Όπως αναφέρεται σε ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, συμφωνήθηκε μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του κρατικού ταμείου των Ηνωμένων Πολιτειών DFC να σταλούν άμεσα οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης του έργου, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων (LOI) που είχε απευθύνει πρόσφατα στον φορέα υλοποίησης. Ο Α∆ΜΗΕ βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει προτεινόμενους όρους χρηματοδότησης και από ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ενώ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Επίσης, ο διαχειριστής βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του έργου προκειμένου να συμμετάσχει στη χρηματοδότησή του.

Την προηγούμενη Πέμπτη ενημερώθηκαν φορείς της Κύπρου για τα οφέλη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Οπως σημειώθηκε από την πλευρά του Α∆ΜΗΕ και των συμβούλων του, η διασύνδεση εντάσσει την Κύπρο στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για συμμετοχή των Κυπρίων επιχειρηματιών σε όλες τις δραστηριότητες της ενεργειακής ευρωπαϊκής αγοράς, δηλαδή στην παραγωγή, στην προμήθεια και στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η ένταξη στην ενιαία αγορά θα οδηγήσει σε σύγκλιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης προς όφελος των ιδιωτών και εταιρικών καταναλωτών. Ενδεικτικά, για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 5.000 kwh ετησίως, το όφελος αγγίζει τα 400 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατ’ έτος.

Μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος, η παραγόμενη ενέργεια ΑΠΕ βρίσκει διέξοδο προς τη ζήτηση, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στους παραγωγούς ΑΠΕ της Κύπρου που παράγουν φθηνότερα σε σύγκριση με την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι, μόλις η Κύπρος διασυνδεθεί, η μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά που θα πρέπει να εγκατασταθούν στη νήσο για την επίτευξη πολύ υψηλών στόχων διείσδυσης ΑΠΕ μετατρέπει την Κύπρο σε εξαγωγική για την περίσσεια παραγωγής ΑΠΕ.

Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο συνιστά μεταβατικό καύσιμο και για την Κύπρο στην κοινή πορεία απανθρακοποίησης της Ευρώπης μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οι μονάδες παραγωγής Φ/Α μαζί με τις υπόλοιπες μονάδες συμβατικών καυσίμων, όταν η διείσδυση των ΑΠΕ θα έχει αυξηθεί σημαντικά, θα λειτουργούν στη βάση της εφεδρείας ή συμπληρωματικής λειτουργίας μέσω μηχανισμού ισχύος για εφεδρεία – ευελιξία.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Ο S&P's αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+», με θετική προοπτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ