ΠτΔ: Δεν υπάρχει ναυάγιο στο Βασιλικό - Σε εξέλιξη οι συζητήσεις

Συζητάμε με ένα και μοναδικό στόχο, να υλοποιηθεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία, που ήδη έχει καθυστερήσει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ

Δεν υπάρχει ναυάγιο όσον αφορά το έργο του τερματικού στο Βασιλικό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αποφεύγοντας να επισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας στο Προεδρικό.  

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, κατά την την προσέλευσή του στην 35η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού  Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στη Λεμεσό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δεν μπορεί να πει περισσότερα για το θέμα, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που έκανε αναφορά σε «ναυάγιο» μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα το απόγευμα με τον Πρέσβη της Κίνας, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχει ναυάγιο».

«Υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση για την οποία στην παρούσα φάση δεν θέλω, ούτε είναι σωστό, να πω οτιδήποτε δημόσια. Συζητάμε με ένα και μοναδικό στόχο, να υλοποιηθεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία, που ήδη έχει καθυστερήσει, ήδη δόθηκαν δύο παρατάσεις», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις για το θέμα.

«Προσεγγίζουμε αυτή τη συζήτηση που έχουμε, από τη μια για να υλοποιηθεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κράτους. Γιατί το κράτος, η Κυβέρνηση, λειτουργεί, διαπραγματεύεται, προσεγγίζει τα θέματα, με έναν και μοναδικό στόχο, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι η συζήτηση της Δευτέρας ήταν αποκλειστικά σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. «Δεν κάνω τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αν προκύψει ανάγκη θα συνεχιστεί», είπε.

Δεν έπρεπε να χρειάζεται προεδρική παρέμβαση

Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει παρεμβάσεις και να χειρίζεται τέτοια θέματα. «Αντιλαμβάνεστε ότι για να φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, σημαίνει ότι κάπου υπάρχουν θέματα που πρέπει να λύσουμε», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για το θέμα του τερματικού.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί χρειάστηκε να γίνει προεδρική παρέμβαση για να αλλαχτούν δύο αποχωρητήρια, ένα κρεβάτι και ένας φούρνος στο περιφερειακό Νοσοκομείο Τροόδους, είπε ότι και ο ίδιος «ντρέπομαι που χρειάστηκε να γίνει αυτή η παρέμβαση και που χρειάζεται να γίνει σε πολλές των περιπτώσεων. Είναι όλες αυτές τις διαδικασίες που πρέπει να αλλάξουμε και ειδικότερα σε τέτοια θέματα, όπως αυτά που προαναφέρατε».

Επισήμανε ότι, ειδικά για τον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, «που για εμάς αυτοί οι δύο τομείς είναι καθοριστικής σημασίας», δεν θα πρέπει να χρειάζεται να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις. «Αλλά δυστυχώς έπρεπε να γίνουν. Βλέπω το αποτέλεσμα, εκείνο με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση», είπε.

Συνδέοντας το ζήτημα με την  υπόθεση του τερματικού στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «γενικότερα, ως κράτος, πρέπει να δούμε όλες αυτές τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Το κράτος και η εκάστοτε Κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος του κυπριακού λαού και πρωτίστως πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και δεν πρέπει να χρειάζεται να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Δεν είναι μόνο για το νοσοκομείο, αλλά και στην περίπτωση του τερματικού».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ευθύνες για αυτά τα θέματα, είπε ότι σε όλους τους τομείς υπάρχουν ευθύνες και σε όλους τους τομείς πρέπει να διερευνηθούν. «Αλλά, πρώτιστη μου έγνοια είναι το αποτέλεσμα, να γίνεται δουλειά, αυτά που λέμε, που υποσχόμαστε, που διακηρύσσουμε να υλοποιούνται. Αυτό έχει σημασία, επικεντρώνομαι εκεί, χωρίς να παραγνωρίζεται ο τομέας της ευθύνης», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Τετ α τετ ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για το Βασιλικό - Πότε θα τελειώσει αυτό το.. έργο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ