Πετρέλαιο: Η μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ ανεβάζει τις τιμές

Τα βελτιωμένα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας ενίσχυσαν την ανοδική δυναμική

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά την Πέμπτη καθώς η πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ λόγω αύξησης της ποσότητας που επεξεργάζονται τα διυλιστήρια και της ετήσιας αύξησης των κινεζικών εισαγωγών τον περασμένο μήνα στήριξε τις υψηλότερες προσδοκίες ζήτησης για τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Ιούλιο αυξήθηκαν 31 σεντς, ή 0,4%, στα 83,89 δολάρια το βαρέλι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ το αμερικανικό WTI τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο 39 σεντς, ή 0,5% στα 79,38 δολάρια το βαρέλι.

«Οι αγορές πετρελαίου ενισχύθηκαν από μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Τα βελτιωμένα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας ενίσχυσαν την ανοδική δυναμική», δήλωσε η Tina Teng, ανεξάρτητη αναλύτρια αγοράς.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 459,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, περισσότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για μείωση κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα μειώθηκαν καθώς η δραστηριότητα των διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 307.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτή την περίοδο.

Αυτό προκάλεσε διόγκωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά περισσότερα από 900.000 βαρέλια, στα 228 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ και του πετρελαίου θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια, στα 116,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Αύξηση πωλήσεων αργού στην Κίνα τον Απρίλιο

Οι πωλήσεις αργού τον Απρίλιο στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ανήλθαν σε 44,72 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ή περίπου 10,88 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Η ποσότητα αυτή σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 5,45% από τα σχετικά χαμηλά 10,4 εκατομμύρια bpd που εισήχθησαν τον Απρίλιο του 2023.

Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα εμπόδισαν τις τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν. Οι ΗΠΑ δήλωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να οδηγήσουν στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Αν και μπορεί να υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση για τις τιμές του πετρελαίου, μπορεί να είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στο υψηλό του Απριλίου πάνω από το επίπεδο των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις ήταν στο αποκορύφωμά τους», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Καλώδιο Κρήτης - Κύπρου: Τελεσίγραφο Γάλλων σε ΑΔΜΗΕ - Κινδυνεύει το έργο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ