Καλώδιο Κρήτης - Κύπρου: Τελεσίγραφο Γάλλων σε ΑΔΜΗΕ - Κινδυνεύει το έργο;

«Ή πληρώνετε τις δόσεις ή σταματώ το έργο» φαίνεται να είναι το μήνυμα της γαλλικής εταιρείας Nexans - Αύριο περνά από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ η μεθοδολογία εσόδου του έργου ύψους 1,9 δισ. - Συνεχίζεται το θρίλερ με τους Κύπριους αναφέρουν δημοσιεύματα στον ελλαδικό Τύπο

Για «θρίλερ με Κύπριους» κάνουν λόγο δημοσιεύματα στον ελλαδικό Τύπο σε σχέση με τον Great Sea Interconnector, ρίχνοντας στην ουσία το μπαλάκι στην κυπριακή πλευρά για τις καθυστερήσεις στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. 

Όπως σημειώνει το Newmoney.gr η κυπριακή πλευρά συνεχίζει την σκληρή της στάση προς τον ΑΔΜΗΕ και ζητά όπως αντίστοιχα και η ΡΑΑΕΥ, την προσκόμιση μίας σειράς στοιχείων της σύμβασης με την Nexans, τα οποία ο Διαχειριστής μέχρι στιγμής δεν έχει προσκομίσει. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται τα χρήματα που έχει πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ στον κατασκευαστή του καλωδίου, οι πηγές προέλευσης των χρημάτων αυτών, τί ποσά έχουν αντληθεί από Ευρωπαϊκούς πόρους, τί προκαταβολές έχουν δοθεί κ.α.

Παράλληλα, επισημαίνει πως ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας φαίνεται να ανάβει το πράσινο φως για την μεθοδολογία εσόδου, πράσινο φως δεν υπάρχει από την Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον, τουλάχιστον επί του παρόντος να εφαρμοστεί ενιαία μεθοδολογία για το έργο.

Αύριο η έγκριση στην Ελλάδα

Στην αυριανή συνεδρίαση της Oλομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να εγκριθεί η μεθοδολογία εσόδου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου  που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για μία σημαντική εκκρεμότητα για την κατασκευή του έργου συνολικού ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την οποία πιέζει και η Ευρωπαΐκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του καλωδιου και η συνέχιση της κατασκευής του από την γαλλική εταιρεία Nexans.

Τελεσίγραφο από Γάλλους - Κίνδυνος να σταματήσουν οι εργασίες αρχές Ιουνίου

Την ίδια ώρα, η Nexans φέρεται να έχει στείλει τελεσίγραφο στο Διαχειριστή ότι αν δεν πληρωθεί η δόση του Απριλίου και του Μαΐου που τρέχει,  το έργο θα τεθεί σε παύση εργασιών από αρχές Ιουνίου.  Τον κίνδυνο να σταματήσει η κατασκευή έχει επισημάνει από πριν το Πάσχα και η Κομισιόν με συνεχείς οχλήσεις προς την ΡΑΑΕΥ και την ΡΑΕΚ, ζητώντας μάλιστα και νέα τηλεδιάσκεψη την Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία «δεν έγινε με ευθύνη της Κυπριακής πλευράς», συμπληρώνει το δημοσίευμα. Όπως λέει, για το θέμα είναι πλήρως ενημερωμένη και η πολιτική ηγεσία του Υπ. Ενέργειας, η οποία επίσης ζητά να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα που εμποδίζουν την ομαλή πορεία του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του μέσου, η μεθοδολογία εσόδου της ΡΑΑΕΥ είναι έτοιμη από πριν το Πάσχα και θα δοθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά την έγκρισή της από την Ολομελεια. Βρίσκεται δε πολύ κοντά στην μεθοδολογία που έχει εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο ο Ρυθμιστής δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα του Διαχειριστή για απόσβεση του έργου σε 25 χρόνια καθώς στοχεύει στην μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών και για το σκοπό αυτό ο χρόνος αποσβέσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα 35 χρόνια. Η Ρυθμιστική Αρχή φαίνεται να κάνει αποδεκτή και την απαίτηση του ΑΔΜΗΕ ως προς την κατανομή του ρίσκου σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους το έργο σταματήσει να κατασκευάζεται αλλά και για την χορήγηση premium με κάποιες διαφοροποιήσεις στο χρόνο εφαρμογής. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι το βάρος πέφτει στους καταναλωτές στους οποίους επιμερίζονται τα τέλη χρήσης δικτύου.

Ταυτόχρονα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια Κύπρου παραπέμπει στην μεθοδολογία εσόδου που έχει εγκρίνει από πέρσι πριν ακόμη το έργο μεταβιβαστεί στον ΑΔΜΗΕ, κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα φαίνεται να δυσχεραίνει την χρηματοδότηση του έργου από τις τράπεζες και δεν ικανοποιεί τον ΑΔΜΗΕ. «Και αυτό γιατί η μεθοδολογία αυτή δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει πότε θα αρχίσει να πληρώνεται το έργο, με τον Διαχειριστή να ζητά οι πληρωμές να γίνονται στο στάδιο της κατασκευής, όπως άλλωστε προβλέπει και η εθνική μεθοδολογία εσόδου. Αυτό συνεπάγεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση που θα επιβαρύνει κατά αναλογία τις δύο χώρες σε ποσοστό 37% (Ελλάδα) -67% (Κύπρος) θα έχει δύο μεθοδολογίες», καταλήγει. 

Διαβάστε επίσης: «Μάχη» Κύπριου επιχειρηματία με καζίνο - κολοσσό για τα μάτια ενός.. σούπεργιοτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ