Οι ανησυχητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου

Ανησυχία ότι θα εμποδίσουν την αύξηση της προσφοράς και θα ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μια συρροή παραγόντων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αύξηση της προσφοράς και να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι αυξανόμενοι φόβοι για μια νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ και τις μέτριες προοπτικές ζήτησης σε βασικούς καταναλωτές όπως η Κίνα, απειλούν να αντισταθμίσουν τυχόν αυξήσεις της παραγωγής από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ.

«Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, το Ιράν απείλησε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, ένα κρίσιμο σημείο αποχέτευσης για την παγκόσμια μεταφορά πετρελαίου. Αυτό το ζωτικής σημασίας πέρασμα διακινεί περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου και διυλισμένων καυσίμων» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

«Η ίδια η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου, υπογραμμίζοντας τον πιθανό αντίκτυπο μιας διαταραχής στην περιοχή. Ενώ τα ασιατικά διυλιστήρια διερευνούν εναλλακτικές πηγές σε περίπτωση κλιμάκωσης, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ιρανικό αργό, ένα από τα προτιμώμενα υλικά τροφοδοσίας τους».

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εντάσεις που απορρέουν από τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν και οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνουν το υλικοτεχνικό κόστος για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

«Τα ασφάλιστρα και τα έξοδα που σχετίζονται με την ασφάλεια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αυξάνοντας σημαντικά το συνολικό κόστος παράδοσης. Τα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν εκτοξευθεί μεταξύ 0,5% και 1,0% της αξίας του κύτους και των μηχανημάτων ενός πλοίου, ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία. Αυτό αποτελεί έντονη αντίθεση με τα αμελητέα ασφάλιστρα που παρατηρούνται σήμερα στον Περσικό Κόλπο, όπου το κόστος αναμένεται επίσης να αυξηθεί» εξηγούν οι αναλυτές:

«Η τάση αυτή επηρεάζει ήδη τις αγοραστικές αποφάσεις. Η Νότια Κορέα, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στην Ασία, μείωσε τις εισαγωγές σαουδαραβικού αργού υπέρ αμερικανικών φορτίων για δεύτερο συνεχή μήνα.

Η μετατόπιση αυτή οφείλεται στα πιο ελκυστικά οικονομικά στοιχεία για τα αμερικανικά βαρέλια λόγω της αύξησης του κόστους ασφάλισης που συνδέεται με τη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο.

Τα στοιχεία της Korea National Oil Corp. δείχνουν ότι η Νότια Κορέα εισήγαγε 28,06 εκατομμύρια βαρέλια από τη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση 12,3% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, κυρίως ελαφρών γλυκών ποιοτήτων όπως το WTI Midland, σημείωσαν άλμα 17,6% σε ετήσια βάση στα 12,26 εκατομμύρια βαρέλια. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων διαμορφώνει μια εικόνα αβεβαιότητας για την αγορά πετρελαίου. Το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη αύξηση της παραγωγής αλλού και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Προχωρά στην κατασκευή 18 γιγαντιαίων πλοίων μεταφοράς LNG για το Κατάρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ