Πετρέλαιο: Ο λόγος που η σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ μείωσε τις τιμές αντί να τις αυξήσει

Τι λέει ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Παν. Κύπρου, Μιχάλης Μιχαήλ για το σενάριο που μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη - Πώς επηρεάζονται επιτόκια και διεθνές εμπόριο

Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και από την επίθεση το Σάββατο της Τεχεράνης στο Ισραήλ, ο προβληματισμός για την αντίδραση των διεθνών αγορών και τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να εντείνεται. 

Ωστόσο, αντί το πρωί της Δευτέρας να βρει τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε κατάσταση συναγερμού, ξημέρωσε.. αρμονικά. Το άνοιγμα των αγορών, όχι μόνο δεν συνοδεύτηκε από μία εκτόξευση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά τουναντίον έφερε μειώσεις. 

Γιατί δεν αυξήθηκαν οι τιμές

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιχάλης Μιχαήλ, γιατί οι διεθνείς επενδυτές πήγαν.. κόντρα στα σενάρια πολέμου, καθώς και τους λόγους για τους οποίους οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν σε τροχιά πτώσης. 

“Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου προσδιορίζεται από την παγκόσμια ζήτηση και από την παγκόσμια προσφορά”, επισήμανε, συμπληρώνοντας πως “αυτό που είδαμε σήμερα ήταν και μια μικρή μείωση της τιμής”. Αυτή, όπως εξήγησε, οφείλεται στις εκτιμήσεις της αγοράς ότι θα υπάρχει μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, δεδομένου πως η οικονομία των ΗΠΑ πάει πολύ καλά και άρα δεν αναμένουν σύντομα μείωση των επιτοκίων. “Άρα”, πρόσθεσε, “αυτό το πράγμα κατά κάποιο τρόπο έκανε την αγορά να περιμένει ότι θα έχουμε μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο και όχι αύξηση”.

 Τι θα γίνει με την προσφορά

Από την άλλη, ο κ. Μιχαήλ εκτιμά πως η προσφορά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αναμένεται να επηρεαστεί, επεξηγώντας πως αυτό που είδαμε σήμερα ερμηνεύεται πως η προσφορά δεν αναμένεται να επηρεαστεί. “Είδαμε ότι η αγορά αναμένει μια μικρή μείωση της ζήτησης και γι’ αυτό είδαμε μια μικρή μείωση της τιμής για σήμερα”, υπογράμμισε.  

Στο γήπεδο του Ισραήλ η μπάλα - Ποιο το σενάριο εκτόξευσης τιμών

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Μιχαή τόνισε πως το τι θα γίνει στο μέλλον εξαρτάται και από το ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ προς το Ιράν και από το κατά πόσον θα υπάρξει γενίκευση των εχθροπραξιών.  Όπως είπε, εάν το Ισραήλ απαντήσει και έχουμε μια γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ άσχημα. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί, περιέγραψε, γιατί το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν. 

Το Ιράν είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου, διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας πως αναλόγως των εξελίξεων μπορεί να επηρεαστούν οι εξαγωγές του πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο. “Άρα”, διεμήνυσε, “αυτό θα μειώσει πάρα πολύ τη διεθνή προσφορά πετρελαίου και οι τιμές οπωσδήποτε θα εκτοξευθούν”. 

Νέες απειλές για το διεθνές εμπόριο 

Ο κ. Μιχαήλ στάθηκε ακόμη και στις αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν στο διεθνές εμπόριο, για το οποίο εμφανίστηκε βέβαιος πως θα υπάρξουν επιδράσεις. 

“Παραδείγματος χάριν”, σημείωσε, “εάν έχουμε γενίκευση των εχθροπραξιών οι Χούθι πιθανόν να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους και να εμποδίζουν τα πλοία να περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Διώρυγα του Σουέζ”.  Επομένως, όπως υπέδειξε, αυτό θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το κόστος μεταφοράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των εμπορεύσιμων αγαθών στη διεθνή οικονομία. 

Θα κριθεί εάν θα υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων

Επιπρόσθετα, ο Καθηγητής αναφέρθηκε στα θέματα πληθωρισμού και επιτοκίων, λέγοντας πως οι κεντρικές τράπεζες περιμένουν περαιτέρω δείγματα γραφής όσον αφορά τον πληθωρισμό, χωρίς να αποκλείει πως θα υπάρξει περαιτέρω αυξηση του. Σε αυτή την περίπτωση σχολίασε πως σίγουρα οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων. 

Καταλήγοντας, πρόσθεσε πως ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει εάν ο πόλεμος γενικευθεί είναι η αβεβαιότητα που εισάγει στη διεθνή οικονομία. “Η αβεβαιότητα οπωσδήποτε δεν βοηθά καθόλου την οικονομική δραστηριότητα”, τόνισε, αφού μειώνονται για παράδειγμα η κατανάλωση, η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και οι επενδύσεις. “Οπωσδήποτε αυτό δεν βοηθα΄τη διεθνή οικονομία”, ανέφερε. 

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Δεν απειλούν την κυπριακή οικονομία οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ